夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老婆個個星期都咁同我講: 好後悔嫁俾你!

我問佢係咪想離婚, 佢話唔會自己提出, 跟住會講好多我唔好既野.....

我係冇用既, 三十多歲, 冇樓冇車, 又冇錢. 佢月入六萬, 我得佢一半...(家中日常開支係我俾, 租屋都係我俾, 仲要每個月儲錢俾阿女)

我想去讀書又冇錢, 佢有錢可以去讀書, 我冇say啦..佢話:你有錢咪去讀lor. 佢乜都唔使俾咁當然儲到錢啦...

我日日都好唔開心, 我每日都會令自己OT, 九點先返屋企, 睇下書同囡囡玩下又一day. 好唔想同佢講野, 一講野就係話我...好似工人問題...囡囡找學校問題

星期六又要扮開心同囡囡出街.所以我成日都想只係我同囡囡出街...因為佢睇死我一個男人冇能力同囡囡出街..(我當然唔係白痴低能, 我係有能力的)

佢要求好多野我都俾唔到佢, 佢又話我乜唔好乜唔好, 又話嫁錯, 我真係好想同佢離婚, 佢咁叻咪去搵個月錢人lor.. 成日鵝我...我都搵多D錢, 儲多D, 你又要住萬七銀既樓, 又要工人, 想我點呀...

子爵府

Hi, 2 of you 月入9萬; how come still renting and 冇樓冇車?

大宅

我地有聯名戶口, 我地早前賣樓, D錢落去聯名戶口...另每個月都有儲錢, 但係又如何呀, 佢要鵝我有十九萬種既原因啦.

男爵府

你搵3萬銀,好唔錯囉喎,夾埋有9萬,好好駛,佢究竟係乜心態

佢成日話你唔好,但係只圍繞住金錢,咁性格上又如何呢?

大宅

因為我地年紀相約, 佢覺得我俾唔到安全感佢, 起碼經濟上俾唔到.

佢話年紀大D, 人身經驗多D, 可以教佢多D野. 我都認同的. 佢理論上係唔需要我的.

經濟上冇問題, 有乜事都可以找朋友, 佢又鍾意我陪佢, 因為佢話我悶.

子爵府

原帖由 getbby 於 09-11-14 00:18 發表
我老婆個個星期都咁同我講: 好後悔嫁俾你!

If she says this too often, it for sure can hurt your feelings. Did you do something which really upset her? Have you warned her before that you don't like her saying ths?

男爵府

佢幾時變得咁勢利,樣樣都講錢,佢點解肯嫁你,當時你人工有幾多,佢應該知架

大宅

原帖由 IaMMoYY 於 09-11-14 00:45 發表

If she says this too often, it for sure can hurt your feelings. Did you do something which really upset her? Have you warned her before that you don't like her saying ths?

I did not do something hurt her. (like 婚外情)我以前以為自己做得好好,好似我會主動幫佢湊囡,例如餵奶換片沖涼。佢只會看到我的不足:例如我好難令囡囡入睡。

I warned her I don't like her wordings...but she said "if you can do xxx, then I will not say anymore"
同佢好鍾意細細力打我塊面,似玩的但我很在意,我話唔鍾意佢就發我爛渣。

男爵府

你係咪內向型,冇乜朋友,而佢就中意事業型,好man,有主導性

大宅

原帖由 21g 於 09-11-14 00:49 發表
佢幾時變得咁勢利,樣樣都講錢,佢點解肯嫁你,當時你人工有幾多,佢應該知架

我以前兩萬幾到宜家三萬,我都知唔多,自問唔係成績好個D,要D時間先有得升。

佢呢幾年搵多好多,因為做銀行的。

佢做銀行見到咁多有錢人,佢嫁俾我係因為佢未識D有錢人者。

男爵府

我係另一個thread見到你留言,你地既關係都好惡劣下喎,點解會變到咁,係咪之前,有乜大鑊野發生左

嘩!以前搵廿萬,好犀利喎

大宅

原帖由 21g 於 09-11-14 00:59 發表
你係咪內向型,冇乜朋友,而佢就中意事業型,好man,有主導性

我係男。我都係事業型,不過好憎人吹水講大話。

我老婆係sales,但求目的不擇合法手段,例如迫我唔迫工人放假。呢件我同佢嘈左好多好多次。佢覺得俾錢工人唔放假冇問題,又話"咁你去照顧阿囡呀,你得咩?!""我話得!"你好去同工人講,唔係冇得返房訓。。。。

大宅

原帖由 21g 於 09-11-14 01:05 發表
我係另一個thread見到你留言,你地既關係都好惡劣下喎,點解會變到咁,係咪之前,有乜大鑊野發生左

嘩!以前搵廿萬,好犀利喎

sorry, 係兩萬幾,係咪好少呢。。

男爵府

原帖由 getbby 於 09-11-14 01:09 發表

sorry, 係兩萬幾,係咪好少呢。。

點會少,睇下點駛姐

男爵府

原帖由 getbby 於 09-11-14 01:08 發表
我係男。我都係事業型,不過好憎人吹水講大話。

我老婆係sales,但求目的不擇合法手段,例如迫我唔迫工人放假。呢件我同佢嘈左好多好多次。佢覺得俾錢工人唔放假冇問題,又話"咁你去照顧阿囡呀,你得咩?!""我話得!"你好去同工人講, ...

如果真係提出離婚,你估佢有乜反應?

囡囡好可能跟佢,你制唔制?

大宅

原帖由 21g 於 09-11-14 01:15 發表

如果真係提出離婚,你估佢有乜反應?

囡囡好可能跟佢,你制唔制?

我估都會跟佢多,我有得唔制?

咁如果佢可以搵個好人家都係好事。

我曾經諗過自殺,我有兩份保險係俾佢,要我儲,到老左先有幾百萬啦,咁佢有
筆錢在手,佢又可以搵過個男人。(我曾經在forum講過,不過因為俾人勁鬧!)

男爵府

原帖由 getbby 於 09-11-14 01:19 發表

我估都會跟佢多,我有得唔制?

咁如果佢可以搵個好人家都係好事。

一家唔知一家事,單靠幾佰字,又能知道/理解多少呢!

如果真係挽救唔到,睇怕離婚係唯一既出路

時間唔早,我要瞓啦,早斗

大宅

原帖由 21g 於 09-11-14 01:26 發表

一家唔知一家事,單靠幾佰字,又能知道/理解多少呢!

如果真係挽救唔到,睇怕離婚係唯一既出路

時間唔早,我要瞓啦,早斗

BB

公爵府

醒目開學勳章

其實你2人的問題是日積月累,試下大家慢慢講丫

男爵府

原帖由 getbby 於 09-11-14 01:19 發表
我曾經諗過自殺,我有兩份保險係俾佢,要我儲,到老左先有幾百萬啦��咁佢有
筆錢在手,佢又可以搵過個男人。(我曾經在forum講過,不過因為俾人勁鬧!) ...

俾你嚇醒,搞到瞓唔著

佢越要錢,越唔好俾佢,吹你唔脹!!!

如果真係好辛苦,搞離婚啦,唔駛諗埋一面

你搵3萬,好好架啦,我仲c過你好多好多,好男人,大把
女仔中意,得閒咪同阿女出黎玩,唔使愁喎

首頁

尾頁

跳至