跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我個囡.....勁煩,煩乜呢,咪煩好好好好長氣
佢可以不停叫媽咪丫媽咪...媽咪....就算你應左佢,佢都不停叫..........佢可以每隔五分鐘,叫十次.....
有時同佢出街睇衫丫咁,鋪頭果d人都話佢....媽都暈了.....
但你同佢講,唔好再嘈,佢又唔識聽.唉.....

我發覺係咪有左小朋友後,每個媽咪就會比未生前 ""忟"" 十倍呢 .
我宜家係超忟d人黎丫

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

relax 啦, 媽咪, 我家小姐都係咁, 又長气, 又固執, 佢想要既野, 無論arm定錯, 一定堅持, 若果最後吾夠我地爭, 都会有少少脾气! 有時都幾煩, 但c6話仲未到trouble2, 好戲在後頭!!
我依加當日日上堂train eq!!

男爵府

我個女都係敢, 佢叫媽咪, 如果我唔應佢, 佢可以叫媽咪...好耐, 好煩, 真係媽到我暈~!!!!!不過我都鐘意架, 諗下第時佢大左都唔會敢啦!!

大宅

我個仔仲煩呀.,
佢好好記性,見過我地做一次,
佢就日日都叫你做返同一樣野~~~
仲有,佢好鐘意做野,
開檯,抹檯,拎筷子,收檯,倒垃圾,收衫乜都有佢份,總之你講得出佢都要有份做~~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 caca1314 於 09-11-15 00:34 發表
我個仔仲煩呀.,
佢好好記性,見過我地做一次,
佢就日日都叫你做返同一樣野~~~
仲有,佢好鐘意做野,
開檯,抹檯,拎筷子,收檯,倒垃圾,收衫乜都有佢份,總之你講得出佢都要有份做~~~ ...

恭喜caca府上多咗个得力助手

大宅

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-11-15 08:36 發表

恭喜caca府上多咗个得力助手

俾佢激死就真,乜都要幫手做,唔俾佢做或者係佢無為意之下做左佢就會唔制,要我地收返d野俾佢做先得~~~
之後仲要自己擺返好d野喎,我地有時擺"咩"左少少,佢都要去整返原本個位先得,d門山唔 ham佢又要山返實佢,出街坐車有時d小巴門無山佢又指住叫個司機山,你地話佢係咪好八掛呢~~~
不過都可以話佢有手尾既,例如朝早起身,佢會自己推返將被仔去床仔後面,又會擺返好自己個枕頭仔先叫我抱~~~

子爵府

原帖由 caca1314 於 09-11-15 23:53 發表

俾佢激死就真,乜都要幫手做,唔俾佢做或者係佢無為意之下做左佢就會唔制,要我地收返d野俾佢做先得~~~
之後仲要自己擺返好d野喎,我地有時擺"咩"左少少,佢都要去整返原本個位先得,d門山唔 ham佢又要山返實佢,出街坐車有時d小 ...

子爵府

原帖由 caca1314 於 09-11-15 23:53 發表

之後仲要自己擺返好d野喎,我地有時擺"咩"左少少,佢都要去整返原本個位先得,d門山唔 ham佢又要山返實佢,出街坐車有時d小 ...

管家公!!!

我都煩,煩在仲係叫緊我做"爸爸爸"!!!

別墅

嘩!好似3-4歲小朋友咁叻喎.

別墅

吓!咁慘!

原帖由 KUROMI-BB 於 09-11-16 15:10 發表

管家公!!!

我都煩,煩在仲係叫緊我做"爸爸爸"!!!

複式洋房

原帖由 monsterhunter 於 09-11-14 00:39 發表
我個囡.....勁煩,煩乜呢,咪煩好好好好長氣
佢可以不停叫媽咪丫媽咪...媽咪....就算你應左佢,佢都不停叫..........佢可以每隔五分鐘,叫十次.....
有時同佢出街睇衫丫咁,鋪頭果d人都話佢....媽都暈了.....
但你同佢講, ...

唔好嫌佢地煩啦!佢地係信賴邊個大人先會咁樣,依家佢地又唔係大個,好多嘢都仲係依賴大人嘛!我囡囡都係咁,唔係爸爸就係媽媽咁不停叫,佢可以搭一程車(20分鐘左右)都叫咗成十幾廿次,又要控制佢把聲叫佢細聲啲喎! 遲D佢地就唔會咁,再大啲想佢再咁叫你都未必呀!

子爵府

原帖由 3_pig 於 09-11-16 17:37 發表

..... 遲D佢地就唔會咁,再大啲想佢再咁叫你都未必呀 .....

我老公都係咁話,所以E+個仔叫親佢"爸爸爸"佢都冧到爆,開心到暈!!!

我就恨不得佢不停叫我"媽媽",無奈佢仍然統稱我哋倆公婆做"爸爸爸"!!!

大宅

我個仔除左煩我地兩公婆之外,
仲係餐廳係咁叫 EEEEEE "侍應";
公園叫哥哥哥哥、姐姐姐姐……

複式洋房

我阿仔又係叫"阿爸"就好叻, 成日都會好主動走埋去叫佢, 但就好少叫我"阿媽"!

另外, 佢之前食飯令到我同屋企人都好頭痛, 因為佢已經唔肯坐係high chair食, 同佢坐係枱仔櫈仔度食, 都唔肯坐定定, 仲衰到成日lur飯!!!

結果, 上星期我用咗好強硬既招數, 全屋人配合, 今個星期真係好咗, 唔敢再走開同lur飯啦!

原帖由 KUROMI-BB 於 09-11-17 11:01 發表

我老公都係咁話,所以E+個仔叫親佢"爸爸爸"佢都冧到爆,開心到暈!!!

我就恨不得佢不停叫我"媽媽",無奈佢仍然統稱我哋倆公婆做"爸爸爸"!!! ...

子爵府

哈哈!我亞B都係成日叫ba ba ba,唔好以為我老公好開心喎,因為亞B係指住bus哎ba ba ba咋!

大宅

我阿仔又係成日 lur飯,依輪又揀餸食,
搞到好煩,
我想問下你有冇招數,等我都可以參考下!
唔該晒!

原帖由 tsangws 於 09-11-18 12:57 發表
我阿仔又係叫"阿爸"就好叻, 成日都會好主動走埋去叫佢, 但就好少叫我"阿媽"!

另外, 佢之前食飯令到我同屋企人都好頭痛, 因為佢已經唔肯坐係high chair食, 同佢坐係枱仔櫈仔度食, 都唔肯坐定定, 仲衰到成 ...

複式洋房

哈...好...等我分享下d招數啦!

1.一開飯, 我首先會好開心咁同佢話: 好野! 食飯飯啦! 然後, 就關晒電視機同音樂, 放定張調較到最低高度既high chair係佢身邊, 同佢講定如果佢唔坐定定就放佢番張high chair度, 會綁住佢, buckle up, 無得郁, 要坐監架!

2. 如果佢真係走開, 就馬上捉佢坐high chair, 開頭要由佢哭, 然後問佢係咪唔想坐, 如果係, 就要乖乖地坐番係張櫈仔度食!

3. 佢一路坐係櫈仔度食既時候, 一路要時常提醒佢要坐定定, 唔可以走開, 態度要好firm! 如果佢嘗試走開, 我會好惡咁話住佢! 當然坐得定時要讚下佢! 仲有, 要不斷話佢聽食晒飯就會同佢去玩玩具.

4. 到食完餐飯, 就好開心咁同佢一齊拍下手, 讚佢乖! 然後同佢去玩, 開番電視機.

5. 至於lur 飯, 我就好惡咁鬧佢同埋拍咗佢臉仔一下, 之後由佢哭, 哭完再餵, 佢再想lur, 就指住佢臉仔, 警告佢! 自此之後, 佢唔敢再真係lur出黎啦!

再加埋屋企人做法一致, 夠firm, 就會收效!

Just my sharing!

原帖由 horriblefai 於 09-11-18 13:12 發表
我阿仔又係成日 lur飯,依輪又揀餸食,
搞到好煩,
我想問下你有冇招數,等我都可以參考下!
唔該晒!

別墅

我BB依家就少左咁樣不停叫,可能係佢學識左講太多其他野 不過間中佢擺明玩野時就會媽媽媽媽咁叫,我應佢”係”佢就會學番我”係”然後又再媽媽媽媽咁叫囉
不過佢近來就興係坐車時不停咀咁講”開車呀開車呀”,總之架車一停左佢就不停咁講,其他乘客可能會覺得佢煩但我就覺得佢好攪笑囉

大宅

阿仔已經接受左坐 high chair食飯,
佢係揀餸食同 lur 飯,
等我試下對佢嚴 d ,睇下得唔得。

Thank for sharing!

原帖由 tsangws 於 09-11-18 13:56 發表
哈...好...等我分享下d招數啦!

1.一開飯, 我首先會好開心咁同佢話: 好野! 食飯飯啦! 然後, 就關晒電視機同音樂, 放定張調較到最低高度既high chair係佢身邊, 同佢講定如果佢唔坐定定就放佢番張high chair度, 會綁住 ...

大宅

我個仔之前都係成日ur飯架,不過我會掌佢咀咀,之後話佢曳曳,人地醜醜你啦~~~試過幾次佢就唔夠膽再lur lu~~~
不過而家佢lur完之後會自己打自己個咀仔提我要打佢,真係俾佢激死~~~

首頁

尾頁

跳至