跳至

首頁

尾頁

別墅

10 月開始返學,隔個星期就流鼻水同咳,成日病...有 d 想不如不俾囡囡返學(n班),到K1先算...心大心細...

返學是學到野的,講野都多了。但是她喊足一個月,呢個星期先好 些,有 d 進步,無喊得咁甘...不過成日病,以前整年夾埋都無 3-4 次,返學個幾月就已經是第三次,今日仲發燒...都不知是不是學校衛生環境麻麻,定是必經的階段...總之病到我好肉赤,又驚 d 菌惹俾剛滿月的小 b ...

大家俾 d 意見我好嗎?

別墅

原帖由 octpig 於 09-11-15 19:37 發表
10 月開始返學,隔個星期就流鼻水同咳,成日病...有 d 想不如不俾囡囡返學(n班),到K1先算...心大心細...

返學是學到野的,講野都多了。但是她喊足一個月,呢個星期先好 些,有 d 進步,無喊得咁甘...不過成日病,以前整 ...

由於上年遲了同囡囡報名,依傢返緊個間幼兒園都是 waiting 了一排先收。我諗住有間收了 n 班,日後就算考不到其他心儀的,都不怕,因為呢間口碑都 ok ,她可以跟上 k1...

但是現在成日病,怕她自己辛苦之餘,又驚惹到小 b 。

而且上個星期已經收到通知,有間九龍塘的幼稚園收了她讀 k1(當然有 d 不收/waiting/未 int 啦!)。咁的話,現在就算不讀返緊的 n 班,問題都不大嘛! 但是,她雖然平日返學喊到聲沙,但是昨晚半夜燒到 40度,仲話要書包;今日無返學就拎住套校服通屋走...真是俾佢吹脹!:;pppp:

仍然心大心細中!不知有無媽咪俾 bb 返了 n 班之後退了學的呢?好想大家分享一下!

大宅

我仔仔返學的頭一個月病了3次....
我都好肉赤,
以前他是很少病的...

不過呢個月就好了很多,
TOUCHWOOD成3個星期都冇病過....

我同好多朋友傾開,
病病係返學必經階段,
就算N1唔返, K1都會經過,
問題只不過係N1 定 K1 發生....
所以我覺得如果唔係學校HYGIENE 問題,
而佢地又返得開心, 有進步,
我就會俾佢照返LOR...

別墅

開始返學會病, 是無可避免的定律. 如果你因此而唔比她返N1, 坦白講, 到K1返學時都會病. 我的同事說, 這過程起碼到K2才會好轉, 到時小孩子抵抗能力適應了就會小病.

但你提到家中仲有一位小B, 你就多加注意吧, 大女有小小流鼻水就讓她在家多休息, 記住病向淺中醫.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我就係因為呢個原因我冇比小朋友返n班, 諗住大小小抵抗力好d先....

別墅

囡囡病了一個多星期,仲有 d 鼻水和咳,已經一路都無番學!
成家連工人及小 b 都被傳染...小 b 剛滿月,咳到嘔奶,好可憐!

別墅

原帖由 octpig 於 09-11-23 09:02 發表
成家連工人及小 b 都被傳染...小 b 剛滿月,咳到嘔奶,好可憐!

看來時下的病菌都好勁wo. 保重身體! 多d休息! 祝你早日康復啦!

洋房

我的小女返了約3星期N1,差不多病了個多星期,而家仍流緊鼻涕、有些低燒,哎,呢個時候好難決定退學,唯有請假,我巳預左佢有排食菌,因為抵抗力要適應

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我都決定0左唔俾佢番N1, 等佢大0的讀K1身體強壯0的!

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

大宅

畀面勳章

聽完你咁講, 我覺得小b好慘呀, 如果係我我諗都會出年先返k1, 其實n1返去都係玩多, 所以你囡囡咪咁鍾意返學lor, 雖然話係過渡期, 但係細果個仲咁細, 一次過兩個一齊病, 都真係幾煩同幾心痛架~~~
原帖由 octpig 於 09-11-23 09:02 發表

別墅

今日終於返了學校退學了!
因為上次 post 完之後又再中了兩次招!咳了個幾星期都未好,又再惹到我和小 b...實在頂 d 菌不住!投降啦!
不過要都交埋 1 月份的學費!
k1 有學校收了,2010年9月先算啦!

複式洋房

我個女又係11月開始插班返N班之後一路咳到而家都未清, 我同佢睇開中醫, 醫師話係慢性烟喉炎, 我又無諗過係關返學事呢?

不過我都心大心細想QUIT, 因為佢而家好黏我, 又喊多咗, 有時唔肯返學, 我上PLAYGROUP的阿SIR話未夠2.5yrs小朋友心理未能afford倒同親人分離, 我反而好怕影響佢心理發展多d???

至於octpig, 我覺得最重要係佢追返學開心嗎?
如佢話開心我會繼續law!

別墅

我想知你同 bb 睇中醫,點餵佢食藥呀?
返學都開心的...但是病到咁,好驚咳到有氣管炎/哮喘,為了全家的健康著想,都是停下先啦!

首頁

尾頁

跳至