跳至

首頁

尾頁

男爵府

第二胎媽媽請進

hello,大家好

我係第二胎媽媽,我第一胎係囝囝,已經2歲9個月,佢會今年入讀k1,好緊張,因為第二胎出生剛剛係囝囝開課大日子.

別墅

Re: 第二胎媽媽請進

appleycma

我都係第二胎媽媽,我第一胎係囡囡,都系2歲9個月,我同你嘅case一模一樣都系會今年入讀k1,我產期系9月中,我諗我今胎會早過產期出世,唔知到時候可唔以同囡囡一同返學適應期。

男爵府

yoey

妳會打計劃向邊生第二胎?

大宅

我都係第二胎,大囝5歲羅,而家13週,預產期9月19日.

伯爵府

好媽媽勳章

yeoy, appleycma,
我同你地一樣, 大仔今年入k1, 我預產期9月7日. 到時唔知會唔會好呢hair
你和我是天父愛的創造 每個人有最美的夢想 
一路上彼此照亮 扶持擁抱 我們的愛讓世界不一樣
我們愛 因神先愛我們 
雖你我不一樣 我們一路唱 走往祝福的方向
我們愛 因神先愛我們 心再堅強也不要獨自飛翔 
只要微笑 只要原諒 有袮愛的地方就是天堂

洋房

我大仔5月就4歲嘍.啱啱返學時,如果,有小朋友唔適應,老師都會抱抱安慰0架.唔使太擔心.OMA舊年返學時,就喊咗三日添.我送佢去學校,都見到老師抱住佢,OMA仲放個頭係老師膊頭度.好嬌咁.頭0個幾日,學校老師都會安排小朋友玩多D0架.
好快我個大仔,就好中意返學啦.一路到依家,返黎仲同我講:"媽媽,我好中意老師笑咪咪,好愛我."

你地小朋友係返半日定全日呀?OMA就反半日0咯,但係今年8月尾就開始返全日.妹妹又係9月頭出世.所以,我安排大仔返全日啦.

男爵府

其實我又擔心小朋友開始上學會好大機會病,到時會唔會染到剛出生既BB

洋房

哈囉呀!appleycma.啱啱開始時,都可能會傳染到0架.我係OMA一歲時,就帶佢打過水痘針啦.我係驚會傳染到呢樣嘢.結果係舊年10月到,OMA班度有好多小朋友出水痘,但係OMA冇事.如果傷風感冒,唔係嚴重,就唔咁要.

初頭我都擔心過0架.但係返咗成年嘍,我都覺得滿意.但點都要睇吓平時小朋友0既身体狀況.

大宅

畀面勳章

hi coco,
我個大女都5歲幾了.

大宅

mlk
點解你隔咁耐嘅?
我就因為大囝有唇裂,個心15,16吾知生吾生,二黎又要顧住份工,所以至隔咁遠. :mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章

yoey, appleycma, OMA媽咪,

其實我大仔而家已經返緊nursery, 佢都好開心好適應. 遲d k1就會轉另一間學校, 不過而家佢已經返緊星期六嘅預備班熟習間新學校. 我本來同佢報咗k1上午班, 而家又心大心細係咪返全日好d. 佢間學校都好多興趣小組活動可以參與, 如果係, 到時下晝佢訓醒覺又要工人帶佢去學校返. 返全日又真係好驚佢會成日病, 如果因為有個細要攪到佢咁, 好唔開心. 或者等我同學校傾下先再決定.
你和我是天父愛的創造 每個人有最美的夢想 
一路上彼此照亮 扶持擁抱 我們的愛讓世界不一樣
我們愛 因神先愛我們 
雖你我不一樣 我們一路唱 走往祝福的方向
我們愛 因神先愛我們 心再堅強也不要獨自飛翔 
只要微笑 只要原諒 有袮愛的地方就是天堂

男爵府

yoey,OMA媽咪

係呢,妳地小朋友返邊間?妳地小朋友都係5月份出生,?號不如到時一同安排生日會.我囝囝係24號

洋房

哈囉!appleycma.我0個OMA係5月7日生日呀.佢返天水圍便以利會幼稚園.

洋房

哈囉,小華.我0個大仔,依家就係太得閒.12點半返到屋企.加埋瞓覺,做埋功課,4點兩鐘,工人姐姐開始預備煮飯了.仔仔就睇吓電視,玩吓積木,扭吓計.所以,我就下定決心,俾佢返全日啦.不過,返K1大咗一年啦,小朋友0既身体狀況好強壯咗啦!祝HEI HEI同埋將要返新學校0既小朋友好開心!

別墅

appleycma

我諗如無意外都會跟大囡一樣系東區生,
我囡e+都返緊n1,
但我覺得佢好似唔系好鍾意返學,
到目前為至,都番左差不多半年,
好多時婆婆揍到佢學校佢都會喊幾聲,
後來我問番d老師,
d老師話佢可能系炸嬌,
一番到入課室就mud事都冇,
但到左k1我又同佢轉校,
所以又要適應過,
我怕到時我真系咁橋又生得,
咁就真系要佢老爹陪返學lu,
講真番左學真系病痛都多d,
未番學之身體都幾好,
一番左學就成日睇e生,
以前餵藥比佢食真系好難,
成日食天一半地一半,因為少食,
e+成日要食,
所以針筒一黎就會自動muk大個口。

大宅

畀面勳章

coco

我同我老公原本計劃只生一個就夠了, 但幾年後因家庭成員有變,我奶奶話人丁太少, 只有一個孫, 我只好再生了! :cry: 你話係咩無奈? 你預產期幾時?

大宅

Me too, but my son is studying N1 now!!!

小華 寫道:
yeoy, appleycma,
我同你地一樣, 大仔今年入k1, 我預產期9月7日. 到時唔知會唔會好呢hair

大宅

mlk
我9月19日.你呢?

大宅

畀面勳章

coco

我原本是9月15日, 但照完BB size後變了9月25日. 你去邊間醫院生? 我暫定法國. 你個仔知道你有BB後開心嗎? 我個女開心到飛起!

大宅

mlk:我係澳門人黎,不過我仲未決定係私家定政府醫院生,可能男仔啦,阿囝佢一般興奮,但就對d掃描相好有興趣,問我bb男定女...........嘻嘻

係呀,掃描的預產期係會差少少,我都遲成5日.

首頁

尾頁

跳至