嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

up

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我嗰次問余X生,佢話散呢就加了很多其他成份,但末呢就係純猴棗成份. 跟住佢話末就適合未識咳啲痰出黎的BB,因為啲痰可以隨糞便排出體外. 但我唔係好明點解, 所以無買到 (因為成$150一支, 我不如帶BB睇西醫)

大宅

原帖由 yame 於 09-11-16 13:04 發表
我嗰次問余X生,佢話散呢就加了很多其他成份,但末呢就係純猴棗成份. 跟住佢話末就適合未識咳啲痰出黎的BB,因為啲痰可以隨糞便排出體外. 但我唔係好明點解, 所以無買到 (因為成$150一支, 我不如帶BB睇西醫) ...

因為未係純用猴子既膽石磨成粉所以會貴過散,至於功效就因人而議。我個女初起食末就可以,到左有痰食就一定唔得。

別墅

咁即係要食散先得? 我都買左未, 最近佢傷風咳好多痰, 之前比佢停西藥食左兩日未都唔得,可能因為未好番晒, 跟住又睇左醫生, 諗住佢傷風好番再有痰又再比佢試.

不過又係中醫話咁細個唔好食散, 因有其他中藥喎.

原帖由 泡泡浴 於 09-11-16 13:48 發表

因為未係純用猴子既膽石磨成粉所以會貴過散,至於功效就因人而議。我個女初起食末就可以,到左有痰食就一定唔得。

大宅

原帖由 mikeivybb 於 09-11-16 21:44 發表
咁即係要食散先得? 我都買左未, 最近佢傷風咳好多痰, 之前比佢停西藥食左兩日未都唔得,可能因為未好番晒, 跟住又睇左醫生, 諗住佢傷風好番再有痰又再比佢試.

不過又係中醫話咁細個唔好食散, 因有其他中藥喎.

...

其實小朋友係食末好啲,不過好貴。同埋初起兩聲咳就有用,有痰聲已經冇用傢喇。

複式洋房

我買了貴那支, 點知帶亞女看中醫好番,現在大半年還末吃

男爵府

因鼻分泌倒流喉嚨而引發咳嗽食猴棗末得唔得呢?

男爵府

我會買末 lor, 已買了很多次, 每次病唔係1枝就好番, 所以成本都好貴, 但無辦法啦, 不想囝囝咁辛苦 !

大宅

夏天玩到顛 熱血勳章

係呀我真係見到仔仔D "唔唔"有啲痰架.
原帖由 yame 於 09-11-16 13:04 發表
我嗰次問余X生,佢話散呢就加了很多其他成份,但末呢就係純猴棗成份. 跟住佢話末就適合未識咳啲痰出黎的BB,因為啲痰可以隨糞便排出體外. 但我唔係好明點解, 所以無買到 (因為成$150一支, 我不如帶BB睇西醫) ...

大宅

都貴呀! 咁你地小朋友通常要食幾支"末"先可以清洒d痰呀?

原帖由 norakym 於 09-11-23 17:54 發表
係呀我真係見到仔仔D "唔唔"有啲痰架.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 tungtung131 於 09-11-16 11:19 發表
up
末好d ! 但記住, 不能用於補健 (即清左就唔好再食), 我之前買余x生 同位x堂, 但之後有mami介紹買百x堂 (times square下面), 覺得仲好, 計返分量, 平過之前兩間, vip card仲有discount。只提供no 就得, 不用show card。

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

要食幾多支"猴祖末"先可以清洒d痰呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食完猴棗末..我bb d poo poo 係超級深色架...你地係未?
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

首頁

尾頁

跳至