跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問你地有冇早產bb, 我仔預產期7月24日, 但35週3,6月22日出世, 因為血壓高所以開刀, 出世1.92kg, 上二星期, 4個月健康院檢查,睇成長發展(打針係私家e生), 姑娘話係計預產期來計,bb個日應該是3個月零幾日, 3個月bb 個size 就剛好,個日磅6.75kg, 跟住有個護士長嚟睇下本簿仔, 都話係3個月, 我地真係O晒咀, 出預產期來計, 我想問有冇人聽過呢

別墅

有聽過, bb嘅成長發展係跟預產期來計, 打針就跟出生日計, 都make sense ar.

別墅

原帖由 zoe1118 於 09-11-16 19:54 發表
有聽過, bb嘅成長發展係跟預產期來計, 打針就跟出生日計, 都make sense ar.

嘩禁人地個d 七星仔點算呀

別墅

我bb都係早產,每次睇成長發展chart都會睇2個,跟預產期果個就50,跟出生日期就10-25

別墅

原帖由 b-ba-ma 於 09-11-17 11:47 發表
我bb都係早產,每次睇成長發展chart都會睇2個,跟預產期果個就50,跟出生日期就10-25

咩50?? 10-25 ??
sorry 唔係好明
你bb早左幾多出世呀

別墅

睇下bb本健康手冊成長發展curve旁邊有寫,係一d統計數據,"50"意思係平均係100個同年齡小朋友中你個bb係排50個(正常),超過50即係above average,低於50即係below average。我囡囡係36周4生,所以一出世超輕體重得"3",滿月既時候就升到"10"。

原帖由 yatkiu 於 09-11-17 15:34 發表

咩50?? 10-25 ??
sorry 唔係好明
你bb早左幾多出世呀

別墅

36週4都唔係早啦, 我35週3,
你BB喱家幾重呀, 我個衰仔喱排唔多食奶呀, 可能係厭奶期

原帖由 b-ba-ma 於 09-11-18 11:52 發表
睇下bb本健康手冊成長發展curve旁邊有寫,係一d統計數據,"50"意思係平均係100個同年齡小朋友中你個bb係排50個(正常),超過50即係above average,低於50即係below average。我囡囡係36周4生,所以一出世超輕體重得"3",滿月既時 ...

大宅

回覆 1# yatkiu 的文章

我囡囡 34 週3, 都是早產, 出世有 2.12kg, 仲有幾日就到 5 個月, 但係非常輕磅, 現在只有 5.3 kg, 全人奶, 已經嘗試餵奶樽, 完全唔飲...激死我...我囡囡係唔係好輕?

別墅

bb出世時2.44kg,食全人奶所以重得唔多,而家5個半月16lbs左右不過就相對地好長,姑娘睇佢成長發展條curve話佢大過應該係高同瘦。佢之前都係唔肯食奶不過上星期起就好大食,食極都唔飽所以提早左比米糊,食左幾日6安奶加2匙米糊而家左好多。

你不如早d比米糊比bb食啦,厭奶期係用lee個方法對付。

原帖由 yatkiu 於 09-11-18 15:47 發表
36週4都唔係早啦, 我35週3,
你BB喱家幾重呀, 我個衰仔喱排唔多食奶呀, 可能係厭奶期

別墅

你試下滴幾滴人奶落奶咀,等佢好餓時行開比其他人餵樽唔好比佢見到你。

原帖由 thousandbear 於 09-11-18 20:36 發表
我囡囡 34 週3, 都是早產, 出世有 2.12kg, 仲有幾日就到 5 個月, 但係非常輕磅, 現在只有 5.3 kg, 全人奶, 已經嘗試餵奶樽, 完全唔飲...激死我...我囡囡係唔係好輕? ...

別墅

原帖由 b-ba-ma 於 09-11-18 22:45 發表
bb出世時2.44kg,食全人奶所以重得唔多,而家5個半月16lbs左右不過就相對地好長,姑娘睇佢成長發展條curve話佢大過應該係高同瘦。佢之前都係唔肯食奶不過上星期起就好大食,食極都唔飽所以提早左比米糊,食左幾日6安奶加2匙米 ...

你地好勁, 總可以全人奶, 我都係餵左2星期, BB頭15日都住箱仔,沒有食到人奶, 出院後先比佢食, 你用乜米糊,咩牌子呀

大宅

我隻B都係早產,35.5 週就出世,出世時得2.3kg, 而家就快5個月得12磅,係唔係好輕?可以點谷肥d?

別墅

原帖由 Cath8888 於 09-11-19 14:59 發表
我隻B都係早產,35.5 週就出世,出世時得2.3kg, 而家就快5個月得12磅,係唔係好輕?可以點谷肥d?

我仔就出世1.92 ,35.3開刀, 之前4個月磅時有6.7kg
亞仔之前好肯食奶5安都好快食晒, 喱排厭奶期呀,2安禁飲, 4-5個鐘唔食都唔扭, 都唔知點解,真比佢激死

大宅

回覆 4# b-ba-ma 的文章

Hi, b-ba-ma
我試過了, 完全勁哭,一d都唔肯,要我抱翻佢埋身餵就收聲...激死

別墅

照顧早產b真係特別辛苦,所以你都好叻ga。

我bb頭1日埋身,不過到第2日已經上左兒童病房住左9日所以無咩人奶比到佢,我都係要佢返到屋企先比到全人奶佢食,講真餵人奶真係超辛苦,特別係而家咁凍仲要半夜起身泵奶,我都估唔到自己仲撐到今日...我而家比healthy times 佢食不過已經試左1個星期佢都仲未學識食,唔知係咪比d人講中話早產b學野得慢d。

原帖由 yatkiu 於 09-11-19 11:44 發表

你地好勁, 總可以全人奶, 我都係餵左2星期, BB頭15日都住箱仔,沒有食到人奶, 出院後先比佢食, 你用乜米糊,咩牌子呀

別墅

咁佢係咪平時連安撫奶咀都唔食ga?

我bb一向埋身食得唔好,所以好早就比佢食樽等老公可以幫手餵,自始之後無得返轉頭。

原帖由 thousandbear 於 09-11-21 04:55 發表
Hi, b-ba-ma
我試過了, 完全勁哭,一d都唔肯,要我抱翻佢埋身餵就收聲...激死

別墅

你都好叻架啦,
乜真係早產係比人學得減D架, 我仔都未識轉身, 係冇意識去轉,一味淨係掛住食手指

原帖由 b-ba-ma 於 09-11-21 12:33 發表
照顧早產b真係特別辛苦,所以你都好叻ga。

我bb頭1日埋身,不過到第2日已經上左兒童病房住左9日所以無咩人奶比到佢,我都係要佢返到屋企先比到全人奶佢食,講真餵人奶真係超辛苦,特別係而家咁凍仲要半夜起身泵奶,我都估唔到自 ...

複式洋房

我 b 35周6日,生時6.8磅.現剛5個月19磅,我用米水開奶架..

原帖由 Cath8888 於 09-11-19 14:59 發表

大宅

回覆 4# b-ba-ma 的文章

我囡囡剛踏入 5個月, 現在嘗試每日一餐食 "healthy times", 但係比較 "希", 我用2安奶粉+3匙紅米片, 你係點開的?
我囡囡都唔係好肯食, 食10-20匙就已經發皮四,唔要,點都要食反人奶, 我都係全人奶,佢出世後就上10樓入曖箱打鹽水,直至到我第8日接佢出院回家到現在都是全人奶
餵人奶係辛苦,但點辛苦都值得,最重要係小朋友身體健康!
我囡囡現在已學坐了! 我都好開 心。

別墅

我會照常"坐"熱支人奶,先比bb食一半奶再用半安奶開2匙米糊,因為糊仔放耐左會出水,所以會分好多次少少咁混合d奶同米糊粉,食完糊仔再比剩餘既奶bb飲。

原帖由 thousandbear 於 09-11-25 00:25 發表
我囡囡剛踏入 5個月, 現在嘗試每日一餐食 "healthy times", 但係比較 "希", 我用2安奶粉+3匙紅米片, 你係點開的?
我囡囡都唔係好肯食, 食10-20匙就已經發皮四,唔要,點都要食反人奶, 我都係全人奶,佢出世後就上10樓入 ...

首頁

尾頁

跳至