母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

All,

我見有時可能只係想吹下水, 講下餵奶或其他無聊野, 有時, 講左兩句, 又搵係邊個thread, 不如開個thread大家上來傾下啦.

今朝好凍呀, 你地記住幫BB著夠衫呀. 佢地著到好似隻糉咁,好得意!

大宅

好媽媽勳章

我第一個報到先, 之前都開過呢個topic, 但唔多媽咪加入, 所以我都放棄咗....

你阿b幾大呀? 我細b7個半月啦, 依家爬得好快, 又大食, 我諗好快識行....

原帖由 stliu 於 09-11-17 01:36 PM 發表
All,

我見有時可能只係想吹下水, 講下餵奶或其他無聊野, 有時, 講左兩句, 又搵係邊個thread, 不如開個thread大家上來傾下啦.

今朝好凍呀, 你地記住幫BB著夠衫呀. 佢地著到好似隻糉咁,好得意! ...

大宅

原來已經開過, 咁希望呢個唔好咁快沉底. 唔緊要, 我最鍾意響海底撈野
我BB六個月大. 呢排都好似想爬咁, 個pat pat屹起, 好搞笑! BB爬多D好呀, 唔使咁快學行. 因為爬係手腳並用, 幫助大腦發展, 越爬得多, 越聰明呀!

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 13:40 發表
我第一個報到先, 之前都開過呢個topic, 但唔多媽咪加入, 所以我都放棄咗....

你阿b幾大呀? 我細b7個半月啦, 依家爬得好快, 又大食, 我諗好快識行....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello,我可以加入嘛?我個女今日4個月啦!

大宅

好媽媽勳章

當然可以啦, 我細b都喺叫熙熙呀, 同音唔同寫法...hehe.

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 01:49 PM 發表
hello,我可以加入嘛?我個女今日4個月啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我又加入先...我囝囝今日2個月啦.....

大宅

好媽媽勳章

歡迎歡迎, 大家多交流下餵人奶的心得啦, 你哋喺第幾胎呀?

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 02:41 PM 發表
我又加入先...我囝囝今日2個月啦.....

大宅

好媽媽勳章

喺呢...比我向度賣下廣告仔啦...我有好正的餵奶bra呀, 如果有奶媽啱就話我知啦, 我可以計平d比你哋架...我自己都著緊, 真喺好正.....謝謝!

大宅

報到,阿B叫Isaac,宜家5.5m。

因為凍,幫佢著咗好多衫,第一次覺得我隻輕磅b咁扎實。

宜家淨係識「反轉﹑反轉再反轉」,坐方面呢個星期條backbone硬淨咗,多咗坐係到同佢玩。尋日試餵粥水(我冇餵米糊),倆公婆見佢食一啖吐一啖玩得好開心,今朝打俾婆婆先知自己餵錯晒 今晚再努力過﹗

聽呢度啲媽咪講,尋日拿拿聲買咗隻學習杯,準備教佢飲水。

每日啲時間都好似唔夠用呀﹗

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

又要做member!

我囡囡8個月大啦.....今朝泵奶好凍呀! 真係要小心身體

男爵府

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 14:39 發表
當然可以啦, 我細b都喺叫熙熙呀, 同音唔同寫法...hehe.

hehe,我覺得好多人都係叫晞熙,o係條街度叫可能幾個人擰轉頭望你咁...

唉,我係一個好貪靚既人黎架!做左奶媽之後都唔可以扮靚...d頭髮要綁丸子頭,費事bb猛我d頭髮...又唔可以著連身裙,因為要方便餵奶...high heels又唔著得,因為我個女唔肯坐bb車,一定要咩...搞到而家出街都係c9 look,又肥...生完+全人奶4個月啦...仲係重過未生之前呀

大宅

係呀,爬得越早越聰明。

我都想阿b快啲識得爬,佢都有屹pat pat,不過根據佢上次反身既經驗(1.5已反半側,以為好早識反身,都要等到足4個月先識反),我都唔敢再俾太大希望自己,順其自然lu。

原帖由 stliu 於 09-11-17 13:44 發表
原來已經開過, 咁希望呢個唔好咁快沉底. 唔緊要, 我最鍾意響海底撈野
我BB六個月大. 呢排都好似想爬咁, 個pat pat屹起, 好搞笑! BB爬多D好呀, 唔使咁快學行. 因為爬係手腳並用, 幫助大腦發展, 越爬得多, 越 ...

大宅

係呀,我又好似開始作感冒啦﹗

原帖由 bastet 於 09-11-17 14:55 發表
又要做member!

我囡囡8個月大啦.....今朝泵奶好凍呀! 真係要小心身體

男爵府

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 14:51 發表
歡迎歡迎, 大家多交流下餵人奶的心得啦, 你哋喺第幾胎呀?

我係第一胎呀!打算佢自然離乳/兩歲時有第二胎:loveliness:

大宅

Agree﹗呢幾日凍凍地想攞番啲suit著黎返工,條褲吸啖氣縮一縮個肚都仲勉強著到,件褸竟然扣唔埋鈕,真係覺得好悲涼。

老公成日叫我買過啲衫,我一直堅持唔買,因為我面對唔到現實呀﹗

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 14:58 發表

hehe,我覺得好多人都係叫晞熙,o係條街度叫可能幾個人擰轉頭望你咁...

唉,我係一個好貪靚既人黎架!做左奶媽之後都唔可以扮靚...d頭髮要綁丸子頭,費事bb猛我d頭髮...又唔可以著連身裙,因為要方便餵奶...high heels又 ...

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 14:59 發表
係呀,爬得越早越聰明。

我都想阿b快啲識得爬,佢都有屹pat pat,不過根據佢上次反身既經驗(1.5已反半側,以為好早識反身,都要等到足4個月先識反),我都唔敢再俾太大希望自己,順其自然lu。

...

我個女今日足4個月啦,但係仲未識轉身,我已經幫佢練習...好心急呀

大宅

好媽媽勳章

我個細仔都未用學習杯喎, 其實唔駛咁心急架, 我大仔個陣好早就安排學習杯比佢, 結果佢都唔肯用, 又喺苦等到佢差不多8個幾9個月先肯用咋, 其實你可以加條straw比佢, 等佢學拿住飲就ok架啦....
我細b都喺5個半月開始食粥仔, 我都喺冇餵米糊架, 直接餵粥, 初頭佢只喺呷下咁咋, 慢慢食下就多d, 跟住慢慢食下又杰d, 到咗7個月, 佢已食到1杯半同每日2餐啦....都算喺大食b

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 02:55 PM 發表
報到,阿B叫Isaac,宜家5.5m。

因為凍,幫佢著咗好多衫,第一次覺得我隻輕磅b咁扎實。

宜家淨係識「反轉﹑反轉再反轉」,坐方面呢個星期條backbone硬淨咗,多咗坐係到同佢玩。尋日試餵粥水(我冇餵米糊),倆公婆見佢 ...

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 15:06 發表
Agree﹗呢幾日凍凍地想攞番啲suit著黎返工,條褲吸啖氣縮一縮個肚都仲勉強著到,件褸竟然扣唔埋鈕,真係覺得好悲涼。

老公成日叫我買過啲衫,我一直堅持唔買,因為我面對唔到現實呀﹗

...

哈哈,我都係呀!有錢我寧願買野俾bb,唯有安慰自己,條咩帶遮住我d衫,無咩人會留意啦!

大宅

我D上身衫都窄左, 但仲0岩著. 我諗唔餵奶就會0岩著返, 因為上胎係個胸細左架...

我BB都係不斷返轉返轉再返轉! 佢仲要沖涼時都係咁樣返!
我今胎係第二胎了, 叫做有少少育兒經驗, 雖然好多野都唔記得晒, 要從頭來過!

kristinecheng,
點解你話餵BB粥水餵錯晒? 我呢幾日都餵D米糊俾BB, 佢都好似幾鍾意食咁.
學習杯我仲未買... 等我都快快去買隻先.

大宅

好媽媽勳章

我大仔個陣餵到20個月就自然離乳啦, 我仲諗住可以餵到2歲添, 點知佢提早同我收工, 希望今次細仔可以耐d啦....

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 03:03 PM 發表

我係第一胎呀!打算佢自然離乳/兩歲時有第二胎:loveliness:

首頁

尾頁

跳至