母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

to 3位偉大的媽媽 (kristine, jennie and vicky)

你們要加油呀!

人地話第二胎係辛苦少少既, 但一齊都係有回報的!~!! 要努力呀!

我講過我試過比米漿, 豆漿, 鮮奶比阿囡飲, 終於打破我心理難關-- 試奶粉啦!
可惜, 人算不如天算, 我阿囡唔like 奶粉, 係勁唔鐘意tim, 米漿佢7oz飲晒, 鮮奶5oz, 豆漿4oz, 奶粉就3oz都冇!

朋友叫我試日本牌子喎, 話淡口d......
今晚又OT!!!!

男爵府

原帖由 VeronChau 於 11-1-19 16:17 發表
jennie: 我都係呀, 呢次真係好辛苦呀!!!! 日嘔夜嘔, 胃脹脹, 成日頂住頂住, 又頭暈 , 又倦, 又無胃口 , 連水都唔想飲, 但係我已經咁早見肚啦! 總之無晒心機, 成日瞓喺 ...

你地幾個, 真係好偉大既奶媽呀!!

你地咁講, 令我記起當初都好唔舒服, 3個月後至好dd (初時勁胃痛, 流啡, 訓床, 勁眼訓), 你地要加油呀!!

水晶宮

Kristine: 我都有d啡,都有俾佢啜,觀察住囉,如果再差d我就要停啦,不過希望唔水啦,因為如果唔俾佢啜就要俾工人先氹到佢瞓。我估我都冇奶架,佢都係左啜右啜,係呢個時候我會叫佢停囉,咁佢都肯停,不過就一定要啜下先得。

Veron: 我好你點,冇嘔,不過由朝頂到晚呀!

Bastet: 我冇俾昊昊飲奶粉,唔水啦,咁大個飲其他野都得,維他奶,鮮奶、、

Sugurbabegirl: 希望快點好反!成日頂住,乜都做唔到,又同唔到昊昊玩,同佢沖涼又辛苦,我唔想俾哂工人做呀!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

jennie, 你真係唔聽話, 流啡就要小心囉! 我知你好錫昊b, 我見到你話自己抱佢, 唔比工人抱就知道啦, 但你粗身大細, 而且仲係頭幾個月, 一切要小心呀!

and, btw, 新年你學校放到幾多號?
我2月14日同阿囡去sogo face 影相, 過到海咁遠, 想同佢去玩下, 如何你有free and 身體ok, 我想入赤柱搵下你同昊b, 如果唔得, 我諗我會同佢去香港公圜睇動物就算!

今晚又OT!!!!

大宅

veron:係呀,第2胎個肚大得好快,唔洗驚,我個個朋友都係咁,我4個月已經見晒個肚,宜家6個月好似生得咁,都唔敢想像8個月時點囉。你要加油呀,我頭5個月都嘔得好厲害,而且仲有暈,真係話暈就暈,好在唔係真係會失去知覺嗰隻,仲可以搵個位座地先暈。由於陀阿翹時我嘔到7個月,當時冇心理準備,日日喊,咩都戒口,日子好難過。呢胎預咗都要有排嘔,而且括出去咩都食(薯條呀﹑汽水呀),加上見到阿翹咁得意,想像到第時阿妹都會令我咁開心,所以雖然辛苦又唔夠瞓,但日子好過好多,反而咁我到6個月就正常番。我估心理都好有影響,正面啲,好快就挨過架啦﹗

jennie & bastet:當初我對奶粉都冇咩好感,而且阿翹一滴都唔食,我都要花咗成個月先令佢肯飲牛奶。嗰一個月,佢暴瘦到我都同佢換衫都唔敢望多眼(成個胸得番皮包骨好似啲枯盧骨咁好恐怖),之後仲要肯飲牛奶,不過隻衰豬淨係飲北海道3.6嗰隻奶,十字奶同有隻叫霧島3.2奶就唔多like不過都肯飲,其他牌子就冇得傾全部唔飲,我估係脂肪含量問題,我問人先知北海道嗰隻3.6係指脂肪含量咁解。我真係唔明,3.2同3.6有咩分別,我就飲唔出啦﹗其實我地想飲牛奶既牌子多元化啲,宜家仲研究緊。

至於奶粉方面,因為我媽媽既緊持(老人家好煩架),我有一餐都係食奶粉,不過阿翹亦堅持唔飲,所以折沖既方法係奶粉溝薯蓉/番薯蓉/豆腐/麥片,一定要加啲solid food,咁就幾稀(其實同直接飲奶粉都冇咩分別)都肯食。呢兩婆孫,真係固執到暈。奶粉牌子初初我地食日本牌,雪印/明治森永都試過,之後又食過惠氏同美贊臣,最後阿翹最like美贊臣a+,但呢隻就超級難買,成日冇貨,好在阿翹一日只飲一餐,2個月先食一罐。

我都想試豆奶,不過坊間可買既都幾甜,自己又冇精力煲。加上阿翹宜家有怪癖,飲奶要一盒盒自己插飲管飲,我試過倒啲奶落杯,都唔肯飲(奶粉溝solid food係用羹餵既)。

小荍媽媽:會唔會生多個呀?

水晶宮

原帖由 bastet 於 11-1-20 11:34 發表
jennie, 你真係唔聽話, 流啡就要小心囉! 我知你好錫昊b, 我見到你話自己抱佢, 唔比工人抱就知道啦, 但你粗身大細, 而且仲係頭幾個月, 一切要小心呀!

and, btw, 新年你學校放到幾多號?
我2月14日同阿囡去sogo face ...

情人節喎! 我嗰日剛剛反學啦.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

羨琳都係唔肯飲奶粉, 所以我都冇迫佢
99就好想佢飲話佢唔飲冇營養
仲叫我同佢介人奶
但亞女唔肯介, 一晚仲係幾次咁飲
歲半針個時check 體重
佢係keep住自己條生長線, over 75%, 咁應該都ok啦, 咁肥做咩呢

我有個朋友, 以家陀緊第3個bb, 我覺得生2個已好叻, 生3個我未想過

大家加油, 做11年人奶媽呀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

update下羨琳既進度俾大家知
最近佢識no, 係真係有問有答個隻,
even睇電視, 有時會問問題, 佢都會答no
同埋識左呢到...個到....
尋晚識講4個字,
食奶奶前我要佢講, 奶奶, thank you 媽媽
佢就講奶奶(音唔對的)
之後我提佢thank you 媽媽
佢就會自己講"謝謝...媽媽"
雖然唔順, 但唔駛提就講.
可能離講野既日子不遠了

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 crystalpui 於 11-1-21 10:12 發表
update下羨琳既進度俾大家知
最近佢識no, 係真係有問有答個隻,
even睇電視, 有時會問問題, 佢都會答no
同埋識左呢到...個到....
尋晚識講4個字,
食奶奶前我要佢講, 奶奶, thank you 媽媽
佢就講奶奶(音唔對的)
之後 ...

講野真係迫唔到......
我阿囡講野唔叻, 只係同羨琳差唔多, 但羨琳細芷蕎幾個月架, 所以你囡囡好叻!

佢明天又in 幼兒園啦, 今次係group interview, 唔知阿囡表現係點呢? 佢就唔會搶人野, 只怕人地搶佢野, 佢大叫咋!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 jenniecatcat 於 11-1-21 09:32 發表

情人節喎! 我嗰日剛剛反學啦.....

咁我諗下有乜節目先, 同阿囡食個情人節午餐囉!~!!
今晚又OT!!!!

水晶宮

原帖由 bastet 於 11-1-21 10:21 發表

咁我諗下有乜節目先, 同阿囡食個情人節午餐囉!~!!

我想蛇王....前幾日再contact 下!!!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

好媽媽勳章

飯媽,
身體要緊, 都餵左飯飯年幾, 都ok架啦, 初頭係有少少唔捨得, 但飯飯係需要媽媽既愛係唔止奶奶架, 媽媽身體健康, 飯飯都有福好多, relax丫.

kristine,
唔好講阿翹丫, 我彤彤無食成半年有多, 我換衫時, 佢都知奶奶呀. 問佢食唔食, 佢陰陰咀笑唔食喇.
仲有呀, 唔好心酸呀, 亞仔大個喇, 應該開心, 同佢講, 哥哥大個仔, 可以食好多野喇, 妹妹係bb, 無野食, 比奶奶佢食啦, 好唔好.

我係add左你fb喇.

原帖由 himuimui 於 11-1-11 12:42 發表
廿幾萬買埋佢既二手傢俬 ?? Cover with gold, so expensive. I want to move to a bigger house but even ShumShuiPo a better house cost HK$4,000,000. woowoowoo...
Where are you moving ??

...

而家買樓, 真係少左好多選擇, 咁貴.
我地買左觀塘既舊樓, 諗住自住無所謂啦.
本來想買觀塘山腰果啲, 無盤, 有既又傾唔成, 無計.
不過, 而家就黎有安樂窩, 都好想快啲收樓.

a.....如果你想搵深水埗既, 我介紹個fd比你, 佢都幾中肯, 我中學同學黎既.

原帖由 Sugarbabegirl 於 11-1-10 20:09 發表
諗緊點收奶.....

我2月5日上機, 原本想泵到果朝, 去到日本就唔泵, 等佢自己收。
我唔係好多奶, 所以我一直諗應該ok。

但早幾日, 臨訓泵奶又覺得實實地, 如我當時唔泵佢, 會唔會有問題呢? 我突然唔泵, 得唔得?

響 ...

其實我都有兩次經驗, 餵左咁耐, 奶量都開始減, 慢慢泵少啲, 又慢慢拉長啲時間遲啲泵, 會慢慢無架喇.
我咩都無食架, 就係咁囉.....無痛收奶.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

crystal:羨琳叻叻呀﹗繼續努力,多啲引導佢講非單字同繼句,例如拜拜+媽媽,姨媽等。唔好以為已經識既音加埋一齊講好容易,都要train架,例如阿翹一早識講媽媽﹑阿姨/姨姨,不過我地都花咗啲時間教佢講姨媽(我地以為好容易),初初音唔準,唔洗糾正佢,只要勁讚就得,多啲鼓勵,啲音會越講越準。我發覺小朋友學講嘢真係要好有勇氣同support,阿翹唔識既,講到蛟滋咁細聲,練多幾次有信心,就打雷咁大聲。總之俾多啲信心佢地就得﹗

bastet:我覺得interview都係in家長同小朋友既互動同反應係咪suitable間學校既要求rather than小朋友識幾多嘢。所以好多人都唔明點解小朋友答齊晒所有問題都唔收。呢啲真係好講彩數同眼緣,總之阿囡見陌生人唔喊,就好叻架啦﹗

Jason媽:你可以去卓越買一隻日本出既box holder,$38,麵包超人款,擺盒奶入去有手柄俾bb hold住,就唔會吱晒啲奶出黎,好好用架﹗

另外,訓練食硬嘢方面,你可以試吓烚啲紅蘿蔔/青瓜/西芹條俾jason當零食咬吓咬吓,軟硬度自己調較,阿翹好細個時我有俾佢玩(後來冇咩花心機整),宜家佢就食菜心莖。

子爵府

好媽媽勳章

唔好急, bb講野, 好難講架.
彤彤歲半返健康院check, 當時連媽媽都未識叫, 兩歲再返去check, 個幾月後, 佢開始不停咀講野, 而家對答如流, 咩都識講, 佢講你要聽, 聽唔明要扮明, 唔係佢不停repeat, 放心啦, 同Jason傾多啲計, 佢會係你不知不覺間左好多野.

原帖由 himuimui 於 11-1-24 12:05 發表
Hello everybody,
Now update a bit.
Jason stops bf and drink milk power already. When we go out, I will let him drink milk box - Japan 3.6. But I don't know hoe to teach him hold the milk box for all m ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

王國長老

王國長老

由於這個主題回應數已過2,000, 煩請開新主題繼續討論, 謝謝!

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至