母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

其實bb真喺有佢自己的time table架, 好似我大仔同細仔的time table就好唔同啦,

大仔6個月識坐, 唔識爬, 只喺用pet pet向左右移, 7個半月識企, 差不多一歲先肯放手就咁企向度, 13個半月先 識行, 但5個半月就出牙仔...

細仔1個月開始識用腳撐起個人, 尤其當要抱佢時, 2個未到已識反身, 4個月開始想爬起身坐, 5個月識坐, 同時都開始學企, 6個月已識爬同扶嘢企, 7個月已可以單手企, 依家7個半月, 已想向床仔到由一邊行去另一邊, 但到依家都仲喺無牙老虎....

所以話呢, 有d嘢急唔來....

大宅

好媽媽勳章

但你仔仔好靚仔呀....

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 04:38 PM 發表
一d都唔靚仔...哈哈哈哈....
我係澳門呀...

大宅

好媽媽勳章

我都算喺3年抱2架, 大仔只喺大細b2年半, 不過大仔一戒咗人奶就點都唔肯食返....

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 03:38 PM 發表
我都係第一胎,都係想兩歲生第2個,希望有機會餵到阿b咁大。如果好似我同事咁,第一個離乳後(2歲多啲)幾個月後又有咗,生完第2個又夠奶俾埋第一個食,仲要第一個肯食,咁就perfect啦﹗

...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 16:56 發表
但你仔仔好靚仔呀....
多謝.......
個個人都亞囝似我呀, 成個餅印喎...一d都唔似老公, 激 c 左奶奶...嘩哈哈...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 17:43 發表
多謝.......
個個人都亞囝似我呀, 成個餅印喎...一d都唔似老公, 激 c 左奶奶...嘩哈哈...

你就好啦,我個女似佢daddy!連髮型都係一樣架:tongue:激死我啦

大宅

好媽媽勳章

你個女呢張相好搞笑....好似好嬲咁....

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 05:46 PM 發表

你就好啦,我個女似佢daddy!連髮型都係一樣架:tongue:激死我啦

大宅

I trained my baby to use spoon when he was 5 months old. I feed him water using spoon. By the time he started solid food at 6 months, he can swallow very well. You may try to use this method.

I also saw most of the baby can do the roll over, sitting and crawling much faster than my baby. I worried about that before too (asking around why other babies can do that). But once my baby learns how to do all these....he can do it very well and very quickly. It seems that he has been practicing them for a long time. Now, he chased up all the other babies and know how to stand. V. interesting.

侯爵府

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 17:46 發表

其實開初陀住時想佢似老公既, 不過生左出黎似我原來都唔差喎...哈哈哈....不過 bb 好快唔同樣架....

男爵府

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 17:52 發表
你個女呢張相好搞笑....好似好嬲咁....

係呀,我都覺,所以用黎做頭像...其他人成日誤會係我鍊到佢好辛苦,所以佢嬲,所以加句註解o係上面

男爵府

原帖由 chansiub 於 09-11-17 17:57 發表
I trained my baby to use spoon when he was 5 months old. I feed him water using spoon. By the time he started solid food at 6 months, he can swallow very well. You may try to use this method.

I ...

希望承你貴言啦

男爵府

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 17:57 發表
其實開初陀住時想佢似老公既, 不過生左出黎似我原來都唔差喎...哈哈哈....不過 bb 好快唔同樣架....

我講笑話,咁似c6,證明我無勾26,哈哈

哼,下次我生對似我既孖b...

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都來報到先!各位好呀!你地D BB都好大個呵...我個B就快4星期大啦! 我而家最大煩惱係唔夠人奶比BB, 餐餐都要補奶粉, 我每餐都埋身餵, 餵完就PUMP, 但係就來4星期, D奶都係得少少, PUMP 出來的奶要2日加埋先夠阿B一餐食咋! 真係好灰心呵!再係咁, 真係再無動力繼續堅持下去啦!

你地係咪個個都係全人奶?

我都希望3年抱2家, 不過生完係咪最好休息一年先生第二個? 我今胎係第一胎同埋係開刀生, 第二胎係咪都最好開刀生? 其實今胎我真係好想自然生, 不過醫生唔建議...我一直都耿耿於懷...覺得自然生先至係真正的媽媽呢!

男爵府

原帖由 piggyccy 於 09-11-17 18:50 發表
我都來報到先!各位好呀!你地D BB都好大個呵...我個B就快4星期大啦! 我而家最大煩惱係唔夠人奶比BB, 餐餐都要補奶粉, 我每餐都埋身餵, 餵完就PUMP, 但係就來4星期, D奶都係得少少, PUMP 出來的奶要2日加埋先夠阿B一餐 ...

eeeeee我都係呀 我個女唔知點解週數越多就越細粒 38w1d時催生 12個鐘之後開得3度要緊急開刀 我都好唔開心 因為同計畫完全唔同 我打算問醫生意見 如果可以 下胎會再挑戰順產!

侯爵府

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 18:07 發表

我講笑話,咁似c6,證明我無勾26,哈哈

哼,下次我生對似我既孖b...
我都想生孖...不過會湊得好辛苦.....

侯爵府

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 19:09 發表

eeeeee我都係呀 我個女唔知點解週數越多就越細粒 38w1d時催生 12個鐘之後開得3度要緊急開刀 我都好唔開心 因為同計畫完全唔同 我打算問醫生意見 如果可以 下胎會再挑戰順產! ...
我40W2穿水吊催生, 布痛左30個鐘開得2度佢自肯幫我開刀..痛左2日...

子爵府

好媽媽勳章

我又黎傾.
我囡囡而家六個半月, 六個月開始食solid, 一黎就食飯仔, 唔肯食粥仔, 好彩佢吞野都幾好, 不過我地無為意, 比乜點比水佢飲, 搞到4日無便便, 嚇屎我地.

我亞媽媽係孖既, 我驚會陀孖B呀, 因為我有個大仔架喇, 好彩唔係唶, 唔係就兩胎三件, 都幾大件事

個個bb真係唔同架
我大仔果陣完全無爬過.

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 19:45 發表
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我好彩d, 著得落d衫, 但就有個大肚腩, 下年唔使諗著bikini....

我囡囡唔鍾意stage 1 學習杯, 再買多過飲管既, 佢啜到, 但就玩下玩下咁, 都唔係認真咁去飲既!

真係有bb唔識爬就識行架, 我妹妹個男朋友就係咁, 佢話佢細個識坐之後就係企同行, 未爬過, 而且我睇明珠台有一個bb節目, 佢話唔係所有bb識爬之外, 佢地既爬法都未必一樣, 可以係狗仔咁, 可以係翹腳咁un下un下

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

halo各位我又報到先
我bb而家9個月,叫樂晴,全人奶,6個月先開始食糊仔/粥仔,但佢唔係好中2食,今日先發現原來佢中2食麥皮,食得好快同埋食到1碗仔,可能係我成日食麥皮佢飲慣麥皮果陣味,佢6個月先識反2邊身,7個月先識自己坐同埋叫媽媽 ,7個月先開始用鴨咀杯,用左1星期就轉左飲管杯,記得第一次發現佢識啜飲管係我俾提子汁佢飲,想試下佢點知佢已經識啜啦,7個半月就識爬啦,8個月就扶住d野行,而家人1扶住梳化可以好快甘由左邊行去右邊,行前行仲差d,佢而家好勤力甘練緊自己企唔扶野,而家可以企到3-4秒。但係而家都唔肯開金口叫爸爸=.=

bb同我就成個餅印但係佢又好得意架喎,個樣上半part似爸爸,下半part似晒我,個下巴同我一樣甘尖

我已經修左身,同未有bb只係差幾磅,不過個肚真係多左舊肉好鬆,雖然唔係好覺眼但係真係冇眼睇

感激遇上你~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我自己都係孖所以當初都好驚1黎黎2個

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 07:45 PM 發表
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至