嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

某一天,bb忽然唔肯在盆仔坐住沖涼,仲不停咁喊,我以為佢唔鍾意baba沖;翌日,由我沖,結果一樣,都係喊,想唔入去個盆度...不停"dum"腳扭計大喊...我地又以為係咪星期一至五99湊時,沖涼可能跣親又或者浸親,99唔出聲...但問過99又冇事...99又話佢沖涼冇問題...

之後99同佢沖佢就喊...大家都唔明點解.

我後來試用花洒,好少少,但都唔太願意,要我除哂衫同佢一齊沖,要攬住佢,佢企喺度沖.

男爵府

可能嚇過, 叫你c6 同99講
大家以後要小心d
留意吓bb咩事
千祈唔好比99覺得, 你地唔信佢

複式洋房

初初可能驚, 未適應, 同佢沖多好幾次, 佢就會好鍾意。
我阿b現在不知幾鍾意沖涼。(6個月大)

複式洋房

試下俾樣玩具哄下佢... 引佢去沖涼

別墅

我bb好鍾意沖涼的,有一次吳知點解開始吳肯沖涼,我也以為c6幫bb沖涼時可能吳小心嚇親過,點知原來係bb肛門損左,濕水痛怕沖涼,之後我同c6改每天同bb沖花灑,有時bb要一齊沖,我同c6都會應bb要求一齊沖,順便親子一番,而家bb返而要沖返浴盆,咁我咪比佢沖返浴盆囉...最緊要亞囝鍾意同肯沖涼

男爵府

好媽媽勳章

我阿女又係咁呀, 一直都好鍾意沖涼..
忽然有一日又係唔肯沖, 點氹都唔掂, 都唔知咩事..

子爵府

我細仔呢幾日又係唔肯沖....除佢件衫好似對佢做D乜咁....係癲左咁...由除佢件衫沖涼開始....到著返衫呢段時間...佢就係不受控制...好恐怖...唔知點算好....
其實我係浴室已經開左暖燈...應該唔會好凍.....

大宅

好媽媽勳章

琴晚幫我個囡沖涼佢又係扭扭地, 開哂暖爐應該唔係凍, 一落到水就伸直哂個人, 但冇喊, 要我夾硬夾緊佢快快手沖....

經我分析.....可能係天氣乾, 皮膚爆拆落水痛, 所以咁抗拒沖涼囉。

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

BB無端端唔鐘意沖涼可以有好多原因, 嚇過水溫唔啱同乾燥痛痛都有可能. 試下買個可以俾BB坐嘅浴坐俾佢安心坐底 (3個月以上), 再用沐浴溫度計 (37度水溫) 同埋baby oil bath. 沖涼時邊沖邊讚佢乖仲要快快手手, BB應該會好快適應番

男爵府

我個b e幾日又係呀!
企就好d,唔肯坐低,喊到拆天!但平時好中意冲涼,而家除衫都喊!
都唔知點解!!??

複式洋房

我個仔(8個月)呢排又係咁呀...佢本來好鍾意沖涼架, 唔知係咪呢幾日天氣凍, 一沖就喊...直到著完衫先收聲

大宅

原來唔止我一個咁大件事,到依家都冇辦法;今日我用花洒同佢沖,佢望住花洒個樣好想玩水,咁我以為OK,點知同佢除哂D衫,佢就硬哂,開始想喊,我即刻攬住佢話MAMA一齊一齊沖,擺佢落去個企缸度坐住,由得個花洒平放射水,同佢唱下歌,玩下膠玩具,碗仔之類,咁就好D...但99果度唔方便一齊沖,一定要用盆,所以仲唔知要等到幾時BB先唔喊...

首頁

尾頁

跳至