跳至

首頁

尾頁

別墅

真係激死, 每次轉天氣子睿都病.
上兩個星期已跟工人講咗半夜氣溫會下降,叫她幫子睿穿多點衣服, 但翌日都是病咗!
今個星期日又跟她說氣溫會下降到12oC, 但我半夜起身見到子睿無被"com", 翌日我問工人她說子睿"fu"被, 那麼我便叫她替子睿多加兩張被了, 可是已經病了.

子爵府

如果係咁,不如試吓用睡袋啦,實"副"唔倒被,唔洗同工人口同鼻"拗"嘛!

子睿快D好番喇!!!

原帖由 星星沙 於 09-11-18 10:06 發表
真係激死, 每次轉天氣子睿都病.
上兩個星期已跟工人講咗半夜氣溫會下降,叫她幫子睿穿多點衣服, 但翌日都是病咗!
今個星期日又跟她說氣溫會下降到12oC, 但我半夜起身見到子睿無被"com", 翌日我問工人她說子睿"fu"被, ...

別墅

昨晚背心睡袋+被!好WARM呢!

別墅

我BB就唔肯著睡袋瞓,一發現對腳踢唔到出黎就 所以前日即刻改左比件夾棉神褸佢著住瞓,咁就唔駛再怕佢 ’fu’ 被冷親

別墅

其實子睿每晚都是著住件夾棉晨褸訓,而腳仔也有著襪仔.但始終都係病咗!
子睿都不喜歡睡袋,但我又未試過迫佢訓睡袋喎!
這兩天子睿好似好番D了,但他鼻塞呼吸不順, 經常哭醒, 而且不停講”唔係呀!”我們問醫生有無一些類似薄荷膏可以俾他揸, 但醫生說他只信口服藥, 薄荷膏是無用的.

複式洋房

原帖由 星星沙 於 09-11-19 13:08 發表
其實子睿每晚都是著住件夾棉晨褸訓,而腳仔也有著襪仔.但始終都係病咗!
子睿都不喜歡睡袋,但我又未試過迫佢訓睡袋喎!
這兩天子睿好似好番D了,但他鼻塞呼吸不順, 經常哭醒, 而且不停講”唔係呀!”我們問醫生有無一些類 ...

其實BB會唔會唔係感冒或傷風,而係鼻敏感呀?又或者瞓覺時著咁多衫,而起身時又係咁多衫,咪凍親囉!(始於都係離開暖暖的被窩喎!瞓覺時試吓用睡袋(露腳果雙)加被,而起身拿拿聲同佢著番多件衫,睇吓會唔會好啲?同埋瞓覺唔駛著襪仔呱?俾佢自己適應吓啦!香港唔係太凍啫!

別墅

Ah Ya, 我見子睿呼吸不順便替他塗了曼秀雷敦, 但原來說明書話2歲以上小童才可以用, 請問妳們有無俾BB用呀?

複式洋房

原帖由 星星沙 於 09-11-20 11:00 發表
Ah Ya, 我見子睿呼吸不順便替他塗了曼秀雷敦, 但原來說明書話2歲以上小童才可以用, 請問妳們有無俾BB用呀?

暫時都唔會俾佢用,等大個D先啦!起碼3或4歲先考慮 不過盡可能都唔俾俾D暖水放在普通水杯俾佢飲等佢舒服D,或用少力(好細力)輕揉按在他的鼻骨上。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 星星沙 於 09-11-20 11:00 發表

X夫人貼貼都ok! check check..

大宅

我個仔都係—轉天氣就好易病~~~
而家佢把聲沙哂,失左聲,
我已經2日無聽過子軒把聲啦~~~

別墅

吓!咁慘!雖然子睿都是沙聲,但他都仍然有講嘢, 但我聽見他的聲音那麼沙啞我便好心痛, 不知可以做甚麼令他快些好番.

原帖由 caca1314 於 09-11-24 23:23 發表
我個仔都係—轉天氣就好易病~~~
而家佢把聲沙哂,失左聲,
我已經2日無聽過子軒把聲啦~~~

別墅

Thanks a lot!

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-11-24 16:05 發表

X夫人貼貼都ok! check check..

大宅

原帖由 星星沙 於 09-11-25 09:00 發表
吓!咁慘!雖然子睿都是沙聲,但他都仍然有講嘢, 但我聽見他的聲音那麼沙啞我便好心痛, 不知可以做甚麼令他快些好番.

佢係有講野架,不過沙到聽唔到佢講乜....
真係好陰功,希望子睿同梓軒都快d好返啦~~~

首頁

尾頁

跳至