夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

現正準備同丈夫分開住,有一個小朋友會跟我住但好擔心會影響到佢...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

其實睇你點處理...

複式洋房

回覆 1# 夏娃 的文章

係呀...妳的處理方法才會影響小孩子成長!
若妳天天在小孩子面前抱怨及流露忿恨,小孩子便會在妳的負能量下成長了,
那小孩子又怎會健康快樂的成長呢?

大宅

The impact would be affected to kid for life, especially while they are not mature to handle such sadness. That's why we still not make it now. I believe once she will get her new lover or while the kids will grow up to be mature enough. We will sign on paper soon.

公爵府

原帖由 夏娃 於 09-11-19 03:21 發表
現正準備同丈夫分開住,有一個小朋友會跟我住但好擔心會影響到佢...

如果係一個家嘈屋閉ge屋企 唔等於對小朋友好
我自已都係帶住兩個囡 到目前佢地都幾好 無不良情緒 都係睇下你點教.

子爵府

ok 喎, 無咗鬧交時段,相對地多咗時間同個仔玩同溝通,個仔都開心咗! 暫時未有影響, 反而我同個仔生活仲舒泰咗,兩個人悠然自得,鐘意去邊就去邊,鐘意食咩就食咩,生活都吾知幾寫意!
ps:離婚後我覺得自己好似"放監"一樣.....重生:lol:

洋房

我既情況好唔同...我地從來無嘈交...但分開床瞓已經3年了...日日住係同一間屋好似租客咁...亦唔多傾計...只係我唔想再咁樣落去...覺得好影響個小朋友...自己亦覺得咁樣住埋一起大家都好辛苦...所以計劃分開住...已經搵左地方...但未同老公講...好擔心唔知會對小朋友影響有多大!!!

大宅

原帖由 夏娃 於 09-11-20 01:40 發表
我既情況好唔同...我地從來無嘈交...但分開床瞓已經3年了...日日住係同一間屋好似租客咁...亦唔多傾計...只係我唔想再咁樣落去...覺得好影響個小朋友...自己亦覺得咁樣住埋一起大家都好辛苦...所以計劃分開住...已經 ...

希望你明白及了解你們當中是否到了完全沒有得救的地步. 我會好明白你個中的辛苦. 但如果會影響到小朋友的話, 我情願留下, 多忍耐. 直到無何再忍才離開.

當然, 我也有好似你的同感, 回家有點似住旅館般. 唯一不同就是, 見到小朋友們有你在家時對我的尊敬和親切的態度. 就是他們給了我很強的動力要繼續下去.

你知道嗎, 在過去兩星期, 當我仍未返工, 每天都做著家務, 洗衣打掃煮飯的日子時, 她並沒有半句appreciation既說話, 但小朋友們我態度, 令我享受了那不容易過的兩星期.

希望你明白及理性地去取捨!

good luck!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

人生苦短,我絕不會難為自己...反正你都已經覺得>好影響個小朋友<.....其實,你同你c6係咪淡左咋?試下揾返d激情...如放低小朋友出去拍下拖...

公爵府

原帖由 sandy1425 於 09-11-20 09:49 發表
人生苦短,我絕不會難為自己...反正你都已經覺得>好影響個小朋友

我arm arm都想講ni句.

不過既然你咁担心離婚會影響小朋友唯一方法就係自己行多步 主動d, 有可能ge話放低小朋友過下二人世界.
你都要笑容滿面, 老公一返屋企都會開心d.

其實想問點解會分牀訓? 係咪又因為小朋友細, 夜晚要睇住佢, 如果係你首先要處理好ni個問題, 因為兩公婆分牀訓真係會影響感情.

佢有無第2個?
如果係就一定要走.

大宅

同床和分床也沒有什麼分別, 如果大家上到床都只是倒頭大睡, 完全沒有交流. 樓主並未有說出他們為何沒有溝通我原因, 希望樓主要好好分析當中我問題. 由始至終, 問題並不單由一個人所引發, 大家都要bare個問題及後果! 但也要考慮到小朋友的感受!

洋房

我地係有左先結婚,結左婚之後問題就開始出現,直至小朋友出世開始嚴重,佢好like打機放工返黎沖完涼就會開始打,好多野都唔會理,就呢個問題傾過好多次,希望改善大家既關係,但最後情況都沒有改變,日日如是我開始唔再同佢傾所有問題自己去解決晒去面對,亦開始分床瞓,日子耐左感情真的很淡可以話無,就連佢掂一下我我都覺得好反感.
頭果2年有工人還好,2年後沒有工人問題就越來越嚴重.
分床瞓頭果一年我已經好想分開,但考慮到小朋友就好擔心,所以決定同佢傾多次希望會有所改變,那次我也表明自己既感受,但他跟本唔覺得有問題,因為佢認為佢返工放工返屋企份糧全數給我,已經係比了最好既野我,佢話打機係佢唯一娛樂...唉!我都無話可說,佢亦表明唔想分開,我同佢講如果唔想分開希望佢會改變一下多d陪個小朋友,但呢次之後佢亦無任何改變.
咁樣既生活真係好累好唔開心,就連小朋友都好影響,佢只係得3歲已經哭著同我講點解daddy會咁惡對佢點解唔陪佢玩只顧打電腦,聽到小朋友咁講自己都忍唔住哭沒想到會咁樣,我再一次同佢傾小朋友既問題,結果好左1日陪多左小朋友,但之後亦如是...其實小朋友哭著向我訴苦已經唔只一次,所以我更加覺得真的雖要分開.
雖然係咁樣但我都會擔心分開對小朋友造成影響,雖然佢同daddy關係唔係咁好,但我感受到佢好希望得到daddy既愛.

大宅

人生苦短,不要難為自己

公爵府

其實你已經有決定! 咁你地可以暫時分居先 睇下冷靜後 情況有無改變。
我反而覺得小朋友得3歲仲易解決, 佢根本知咩事 佢可能會問爸爸呢, 你可以話佢要返工等等, 但你就要比d正面情緒佢 唔好成日發脾氣 唔好講佢爸爸d壞話.
我唔敢話個個小朋友都係咁 但以我個case為例 果時細囡3yrs, 大囡10yrs, 細果個真係唔知我地大人發生咩事, 但大果個頭頭都有唔開心, 我就開始解釋比佢聽就算爸爸媽媽離婚 爸爸此終係佢爸爸等等.....
努力 加油!!!

原帖由 夏娃 於 09-11-21 03:14 發表
我地係有左先結婚,結左婚之後問題就開始出現,直至小朋友出世開始嚴重,佢好like打機放工返黎沖完涼就會開始打,好多野都唔會理,就呢個問題傾過好多次,希望改善大家既關係,但最後情況都沒有改變,日日如是我開始唔再同佢 ...

複式洋房

試比你一個參考,我有位aunt離婚後自己照顧三位兒女,現在全部都大學畢業,成家立室。同分開佐的父親亦無大隔膜。我問佢點樣可處理得咁好,aunt話最緊要係自己可以放低,樂觀面對生活,要明白過去的已過去,將來才重要。自己活得開心,子女才活得開心。老是埋怨於事無補。能從泥沼中尋回自己的尊嚴及生活才重要!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

仔仔三歲仲識得問點解爸爸唔理佢,你先生應該要正視問題,唔好俾仔仔誤會係因為佢唔乖又或者爸爸唔愛佢,因為咁就真係好影響仔仔~好唔好彩,仔仔通常role model係爸爸,冇爸爸喺身邊點都有影響,但一個忽略仔仔嘅爸爸亦唔見得對你小朋友有d咩正面影響,最重要係你點用佢交代,點解爸爸媽媽要分開,唔好講佢爸爸壞話,小朋友根本feel到邊個對佢好~大問題係要佢明白佢一樣有爸爸,只係爸爸唔同佢一齊住~

我有朋友兩公婆離婚,因為男嘅唔止一次出面有女人,雖然佢好後悔亦都仲好鍾意太太,但對女嘅嚟講傷害太大,佢唔可以再同佢一齊,但兩個人都好錫個仔,而家個個星期佢地都分時間照顧個仔,仔仔嘅所有嘢兩個人都會相量,仔仔都知道爸爸媽媽都錫佢~

侯爵府

樓上都係從大人角度去唸會對小朋友有咩影響....我試試從"過來人"小朋友O既角度同你講下

我爸爸MAMI婚姻異常不愈快, 我未出世, 嫲嫲要我MAMI自殺, 爸爸一句: "係呀, 有錢婜過"傷害左MAMI, 傷害左全家, MAMI亦對自己非常"自我保護"...如是者, 三十幾年佢地都係同一屋簷下O既陌生人

作為女兒, 我看不起自己O既家, 因為我清楚, 無人用過好大力去改善關係
我U GRAD, 我哥哥MASTER GRAD, 大家都有唔錯O既工作, 但心低裡都係結左婚就唔想返屋企
以前我會好易放棄, 同男朋友關係唔好, 心裡想過一萬次: 走喇, 做人最緊要開心....直至遇到我老公, 佢屋企人關係好好, 我從中明白左咩叫"家"....家唔係開心就一齊, 唔開心就分開, 係要用好大力, 去互相連結, 維持, 過程一定有唔開心, 一定有痛, 但係原來家就係咁樣

最後, 作為過來人女兒, 我想同你講一句: 如果我係你個女, 我寧願你唔要我, 我都唔想你同爸爸O既關係唔好....爸爸媽媽有講有笑, 係我做左30年人O既夢想, 心底裡一個最痛O既夢想`

洋房

好多謝各位!

其實唔係近呢2年小朋友開始表達對daddy既不滿,我都未必咁有決心去走,因為身邊好多單親家庭既朋友,看見他們真的感受到那重辛苦及壓力.我除了擔心自己是否應付得來,亦要擔心小朋友是否接受得來,雖然她現在只有4歲,但她真的感受到我既唔開心,亦感受到daddy唔理我地,我會好好咁同小朋友解釋清楚.

我已經搵左屋搬,但我仲未同我老公講,我會係呢幾日內同佢傾,希望同佢和平分開.

洋房

pyjess

咁我想問一下...妳會唔會好討厭daddy&mami架?

侯爵府

細個覺得爸爸同埋爸爸一家都係衰人, 以自己O既姓氏為恥; 大個明白左一隻手拍唔響, 知道MAMI都有佢自私O既一面.....與其話討厭, 不如話心傷, 心灰, 心死, 細細個就學識將情緒抽離, 唔好喊, 唔好係人面前喊, 要習慣對傷心O既事無感覺....直到遇到老公, 佢好識講出我O既感覺, 有D野, 過左十幾年先識喊

出國讀書, OT, 出TRIP, 同埋嫁左, 唔洗面對娘家都令我輕鬆....直至BB出左世, 佢地會為左見BB而開開心心同檯食飯, 我先擁有返一個似家O既感覺

我想話, 可以的話, 盡量搵婚姻輔導, 改善你地兩個O既關係, O係返埋一齊....一個改變可以將以前輸O既贏返晒:
1) 仔女見到你地和諧一齊, 佢地先會開心
2) 你地有好關係, 將來仔女O係外面有咩風雨, 佢地會覺得父母係佢地O既避難所, 會返屋企, 將問題同你地講; 你地分開, 間接話佢地知 "你地自己O既問題都搞唔掂, 有咩資格幫我?"
3) 將來佢地婚姻上遇到咩問題, 佢地會以你地為榜樣, 你地選擇分開, 佢地都會輕言放棄, 你地選擇一齊, 努力改善, 佢地先會覺得點難都有出路; 你地今日O既模式, 係佢將來O既境況.....事實上, 有破碎家庭O既下一代有破碎婚姻O既比例的確比較高

再講個故仔你聽: 我婆婆係賣左俾其他人做人地個女, 我MAMI排第二, 都過繼左俾人; 我老公O既婆婆有7個仔女, 佢老公去世時, 最細O個個得兩個月大, 仲要留低好多問題; 我問我老公, 點解阿婆唔賣仔賣女, 以前個年代好興O架WO? 老公話:因為呢個從來唔係佢O既選擇

你地分開, 只係話俾仔女知, 有咩問題, 走, 就係一個選擇, 甚至唯一O既選擇, 或者所謂最後O既選擇....咁, 考試唔合格點算? 升唔到班點算? 同朋友仔關係唔好點算? 同女/男朋友唔合點算? 婚姻有問題點算?
父母O既責任之一, 係"身教", RIGHT?
原帖由 夏娃 於 09-11-24 00:38 發表
pyjess

咁我想問一下...妳會唔會好討厭daddy&mami架?

首頁

尾頁

跳至