母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

本人是全pump奶媽,想回奶, 想試飲淡豆豉水,請問要飲幾多天才回到奶?

期間如果個胸谷及痛, 是否要pump出來,等個胸舒服D? pump出來D奶可唔可以卑BB飲? 但我又驚pump出來之後會繼續造奶? 唔該!!

大宅

有冇人幫幫我?唔該!!

複式洋房

我會pump少少, 一唔痛就停pump
下次pump再少d-->愈來愈少直至無
pump出來D奶應該可以卑BB飲的, 無分別
大原則係: 要慢慢來!

大宅

Thank you!!

原帖由 Nula 於 09-11-22 06:29 發表
我會pump少少, 一唔痛就停pump
下次pump再少d-->愈來愈少直至無
pump出來D奶應該可以卑BB飲的, 無分別
大原則係: 要慢慢來!

複式洋房

我同你一樣係全泵型奶媽, bb7個月lu, 啱啱停咗人奶, 有少少心得希望可以幫到你:
聽人講回奶丸會"the", 所以我冇試過, 成個收奶過程我用咗3個星期左右, 都唔算好辛苦, 由第一日決定要收奶我先0係中葯房買咗3劑淡豆豉, 果晚返屋企煲咗一次, 你要有心理準備係超級勁難飲,我連續飲咗兩日就無再飲, 因為真係頂唔順果陣味, 跟住就開始減少泵奶次數, 由平時一日3次減到一日兩次, 即係平均12個鐘一次, 開頭係好谷都幾辛苦, 如果真係頂唔順就早少少泵, 只要捱過咗頭果兩日就ok, 再由around12個鐘加到13-14個鐘一次, 你會feel到已經無咁谷, 再一路慢慢張每次泵奶時間拖長到一日一次, 一日半一次, 到而家我已經3日無泵lu, 過程雖然係長咗d, 不過就真係無咩辛苦囉! 不過我有一個少問題就係我每次泵都會忍唔住泵到差不多清先捨得停手, 如果你忍到手唔好每次泵清的話我諗可能會快d搞掂

ps 我泵出黎果d奶係有比返bb飲既

複式洋房

再提提你, 如果你bb係全人奶的話就要慢慢幫bb轉飲formula, 頭一兩日一曰飲一次奶粉, 跟住一日兩次咁飲一兩日, 慢慢咁轉等bb容易d適應!

大宅

非常多謝你分享你的經驗!你話唔好每次泵清,意思係每次唔好泵太長時間(泵清為止)? Or 泵清係一個問題?

我以家每次泵10min(以前20min) 用手一齊"練",希望放多D奶,差不多可以全清。。 有冇問題呢?

原帖由 irene25 於 09-11-22 17:38 發表
我同你一樣係全泵型奶媽, bb7個月lu, 啱啱停咗人奶, 有少少心得希望可以幫到你:
聽人講回奶丸會"the", 所以我冇試過, 成個收奶過程我用咗3個星期左右, 都唔算好辛苦, 由第一日決定要收奶我先0係中葯房買咗3劑淡豆豉, ...

複式洋房

個concept係
唔泵清的話
身體會調節唔造咁多奶
等你可以快d收奶

大宅

我啱啱都停咗人奶, 我都係全bump 奶媽. 頭4.5m都有埋身, 後轉全bump 直到12m

之前我係keep住一日 bump 4次, 決定停人奶就去睇 中醫, 食住中藥就開始減少bump, 一日3次, 維持咗大約10日,
再一日2次, 維持咗1week, 其間都食中藥, 問過食咗中藥啲奶都可以比bb食, 所以放心.
再一日bump 1次, 維持咗 5日,
再隔日bump 1次, 大約1week,
而家全完無bump.
中藥令我無咁谷同埋量係少咗, 咁無咁谷就可以拉長啲時間先bump, 我開頭試過太眼瞓, 15-16hours先bump, 變咗石頭好痛 !
bb食埋啲stock 應該有一個月貨仔!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊