母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期同老公去咗澳門兩日, 返黎奶量大跌, 果日我冇咩BUMP過奶, 只係簡中唔舒服入TOILET用手擠少少.

阿B就可憐啦, 佢依家3個月, 之前我一直奶量都好少, 4-5個鐘得兩安, 過澳門前一星期食咗MORE MILK PLUS 多番啲,4個鐘有三安半奶

返咗黎四日, 第一日啲奶好犀利, 阿B食到咳架,第二日開始連谷奶感覺都冇咗,依家每四個鐘都只有半安奶

媽媽們, 點算好呀, 阿B唔係好肯食奶粉架, 呢幾日佢發曬脾氣呀

水晶宮

所以做奶媽真是唔懶得. 啜/泵密D law.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

會唔會真係餵唔番架?

大宅

媽媽們, 真係有人幫到我嗎?

今日我發覺我開始M呀?? 之前醫生同我講過即使停餵奶都大約四星期至黎M喎.... 係咪因為咁令我餵唔到BB架??

別墅

應該唔會餵唔到嘅,要睇你呀B埋身食完之後嘅反應先可以判斷你餵唔餵到,同埋要睇你點餵囉。好難講係唔係你餵唔到而唻M,況且人人唔同,你餵得唔夠密都會快唻D,不過都有D人係餵母乳,但生完第二個月就有M到。所以人人唔同,有D個B一歲都未唻。
同埋餵BB嘅時候最好餵20mins到就同佢掃掃風,之後再餵,如果一邊唔夠先餵另一邊,你要SURE個B食到前奶同後奶,如果唔係,佢會唔夠飽架。

原帖由 happy_cow 於 09-11-26 17:55 發表
媽媽們, 真係有人幫到我嗎?

今日我發覺我開始M呀?? 之前醫生同我講過即使停餵奶都大約四星期至黎M喎.... 係咪因為咁令我餵唔到BB架??

水晶宮

應該餵到既, 都係要放鬆心情, 多俾BB啜, 多飲水, 食上奶既野, 2-3 日先會多返D奶架.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

其實會唔會係我餵嘅方式有問題呀...

一直以黎我都怕佢食人奶唔夠營養, 所以一餐母乳, 一餐奶粉加母乳(只餵一邊大約10-15分鐘)咁餵! 不過最夜晚(11點, 半夜3-4點)兩餐就一定埋身餵

如果我依家至加把勁餵番密啲, 奶量仲有冇上升嘅可能呢?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有,只要你唔好再補甘多奶粉俾BB你身體會自動造多D奶出黎架,同埋你等BB食完奶之後再搾清少少,甘就好快就可以多奶架啦

原帖由 happy_cow 於 09-11-28 01:21 AM 發表
其實會唔會係我餵嘅方式有問題呀...

一直以黎我都怕佢食人奶唔夠營養, 所以一餐母乳, 一餐奶粉加母乳(只餵一邊大約10-15分鐘)咁餵! 不過最夜晚(11點, 半夜3-4點)兩餐就一定埋身餵

如果我依家至加把勁餵番密啲, 奶 ...
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊