母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去健康院檢查, bb 既黃比起一星期前照完燈時又高返少少...

醫生話人奶b 係會退黃退得慢, 呢點我都知...
佢話人奶b 既 "黃" 係好既 "黃"....
我頭先又唔記得問佢係有咩好... 你地有無人知呀?

其實bb 比起一星期前既3.54kg (day 10), 今日已經去到3.96kg (day 17), 都叫做增磅得ok 啦...
不過醫生為左安全起見, 都refer 我返醫院再check 下個肝功能, 睇下d 黃退得慢, 會唔會係肝有事...
希望一切順利, bb 未退既黃, 只係因為食人奶啦...

大宅

畀面勳章

我個b都成一個月先退到黃, check埋肝功能無事就okay. 不過醫生叫我唔好食補品, 包括薑醋, 紅棗.

原帖由 popodordor 於 09-11-25 11:50 發表
今日去健康院檢查, bb 既黃比起一星期前照完燈時又高返少少...

醫生話人奶b 係會退黃退得慢, 呢點我都知...
佢話人奶b 既 "黃" 係好既 "黃"....
我頭先又唔記得問佢係有咩好... 你地有無人知呀?

其實bb 比起一星期 ...

伯爵府

我仔兩個月先退晒啲黃, 進出醫院共三次, 照燈三次, 健康院都 REFER 咗我兩次返醫院. 醫院抽咗血 CHECK 肝酵素等話冇事. 咪當求安心囉, 唔好 GIVE UP 餵人奶. 健康院醫生都話有啲人奶 B 會黃到四個月都有. 總之醫院 CHECK 咗肝冇事的話, 就由得佢黃啦, 總有一日會退晒的.

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-11-25 17:09 發表
我仔兩個月先退晒啲黃, 進出醫院共三次, 照燈三次, 健康院都 REFER 咗我兩次返醫院. 醫院抽咗血 CHECK 肝酵素等話冇事. 咪當求安心囉, 唔好 GIVE UP 餵人奶. 健康院醫生都話有啲人奶 B 會黃到四個月都有. 總之醫 ...

我都知如果check 左肝無問題, 就唔使太worry 黃... (of coz 唔係話唔理佢)
但係我老公好緊張d 黃呢...
今日我都同佢發脾氣, 問佢係咪想我唔餵人奶吖?!?!?

大宅

原帖由 jammylau 於 09-11-25 17:03 發表
我個b都成一個月先退到黃, check埋肝功能無事就okay. 不過醫生叫我唔好食補品, 包括薑醋, 紅棗.

下... 乜如果bb 黃, 我唔食得薑醋同埋紅棗架? 我由上星期開始, 日日都有食bor....

複式洋房

試下比佢食多D
佢訓左就整醒佢..
逼佢食奶

我丫b第一日番到屋企...
係咁訓奶又唔多食...
第2日去健康院D黃已經高到要去抽血
跟住就係咁逼佢飲奶...
一訓就整醒...

因為bb vv會排番D咩紅素...
會令黃不停咁退...

bb隔左一星期番去健康...
體重重左...
同D黃去番正常!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿 B 頭個幾星期都有黃啊.. 最高去到 279 度.. 之後一路去健康院 check 住, 到三星期大時得番 8x 度.. 原來會再黃番架? 我而家仲日日飲紅棗水添...

大宅

我阿囝day3出院,day6去健康院,已經話黃,要入院驗血,已經好黃,指數好高,一入院已經310幾,要照2set燈,我都要驗血,因為阿囝可能要換血。照燈後,指數仲高咗,嚇死我呀﹗
阿囝住咗2晚,指數低番晒,第三日出院。之後每星期都去健康院覆診,指數都無升番。第二次覆診已經無晒事﹗醫生都話阿囝的體重增加得幾理想。

俾BB食多D,好快無事﹗

大宅

bb 黃唔係因為人奶, 而係本身體質.
我3個仔女都係人奶bb
3個都好唔同
姐姐黃, 二姐一d都唔黃, 細佬好黃
3個都係咁食我d媽媽奶.

唔好give up, 亦唔好懷疑自己d奶
要密密餵, 自己又飲多d水.
bb排尿排左d膽紅素出去就會慢慢唔黃

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb果時足足3個月先退晒d黃,個0星期照過1日燈,點知2個月大返健康院check黃,度數太高要即時轉介入院抽血驗睇下係人奶退得慢定係個肝有事,最後都冇事
我bb重得好好架,但真係唔知點解退得甘慢
感激遇上你~

複式洋房

見多d陽光都會幫助退黃. 試下每日脫光光將牀仔移去窗邊曬太陽啦

大宅

原帖由 kiko_mami 於 09-11-26 03:31 發表
我bb果時足足3個月先退晒d黃,個0星期照過1日燈,點知2個月大返健康院check黃,度數太高要即時轉介入院抽血驗睇下係人奶退得慢定係個肝有事,最後都冇事
我bb重得好好架,但真係唔知點解退得甘慢 ...

咁你當時係驗左肝無問題之後,有D咩可以去做而幫手快D退黃呢?

我BB約左聽日返醫院抽血驗肝,我想睇下我仲有咩可以做!例如要食D咩,或者唔食D咩。

大宅

原帖由 hilarychan 於 09-11-26 05:47 發表
見多d陽光都會幫助退黃. 試下每日脫光光將牀仔移去窗邊曬太陽啦

依家都有日日比佢晒下太陽,不過除晒衫光脫脫的話,依家既天氣好似有D凍wor...

伯爵府

原帖由 popodordor 於 09-11-25 18:29 發表

我都知如果check 左肝無問題, 就唔使太worry 黃... (of coz 唔係話唔理佢)
但係我老公好緊張d 黃呢...
今日我都同佢發脾氣, 問佢係咪想我唔餵人奶吖?!?!?

我老公初初都咁話不如飲奶粉啦, 但係我冇理佢, 照餵人奶, 醫生都冇話人奶唔得, 佢出咩聲啫, 佢唔鍾意咪唔鍾意飽去囉, 唔通我地做媽媽既會害個 b 咩. 只係需要長啲的時間先退黃啫, 唔係唔會退嘛.

伯爵府

原帖由 MiniCooperS 於 09-11-25 20:26 發表
我阿囝day3出院,day6去健康院,已經話黃,要入院驗血,已經好黃,指數好高,一入院已經310幾,要照2set燈,我都要驗血,因為阿囝可能要換血。照燈後,指數仲高咗,嚇死我呀﹗
阿囝住咗2晚,指數低番晒,第三日出院。之後每星期都去健康院覆診,指 ...

我大囡又係照咗燈都仲勁升呀, 由 290 升到 340度呀, 所以即晚換咗血喇, 不過換咗血都仲係 17x.

大宅

原帖由 chanwendy 於 09-11-26 10:22 發表

我大囡又係照咗燈都仲勁升呀, 由 290 升到 340度呀, 所以即晚換咗血喇, 不過換咗血都仲係 17x.

我阿囝照咗燈之後升到34X,不過姑娘話可能第一次抽血時遲咗飲奶,可能會高D。升到34X之後,阿囝要照3set燈。之後阿囝的情況就穩定咗,第二日就照番1set燈。第三日中午,阿囝跌到210,醫生話有可能會再升,不過機會唔大,所以可以返屋企喇﹗

你阿囡留醫咗幾耐?換血要攪幾耐?BB會唔會好辛苦?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我咩都冇做呀,淨係keep住2.5個鐘餵一次奶同等咋
因為bb個肝冇事基本上黃佢又唔會痛既
你都唔洗甘擔心

原帖由 popodordor 於 09-11-26 10:13 AM 發表

咁你當時係驗左肝無問題之後,有D咩可以去做而幫手快D退黃呢?

我BB約左聽日返醫院抽血驗肝,我想睇下我仲有咩可以做!例如要食D咩,或者唔食D咩。 ...
感激遇上你~

伯爵府

原帖由 MiniCooperS 於 09-11-26 18:44 發表

我阿囝照咗燈之後升到34X,不過姑娘話可能第一次抽血時遲咗飲奶,可能會高D。升到34X之後,阿囝要照3set燈。之後阿囝的情況就穩定咗,第二日就照番1set燈。第三日中午,阿囝跌到210,醫生話有可能會再升,不過機會唔大,所以可以返 ...

我囡第三日 check 到黃, 下晝照燈, 夜晚就換血喇, 過程我都唔知要幾耐, 只係知夜晚八點推入去做, 冇再收到電話就即係冇事囉. 我只係聽醫生講用我的血去配血, 之後在肚臍打返啲血入去, 係咁上下啦, details 我都唔太清楚, 應該唔辛苦啩. 我囡第十二日先出院, 因為換咗血都要打抗生素.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

飲人奶唔一定黃的
我bb就冇黃
唔好咩事都話補奶粉
大家要加油

大宅

原帖由 crystalpui 於 09-11-27 10:14 發表
飲人奶唔一定黃的
我bb就冇黃
唔好咩事都話補奶粉
大家要加油

人奶係對BB最好的﹗
BB黃係因為食唔夠﹗個個媽媽的情況唔同﹗我就係堅持無補奶,而且我的nipple的太厚,好難吮,餵成個鐘都唔掂。
直到BB開始瞓到唔食奶,面黃先補,不過已經遲咗,攪到BB要入院。果一刻真係好心痛,D眼淚係咁流 ,又要頻撲地去醫院餵奶、泵奶﹗
所以,如果見BB瞓到唔食奶,大、小便都少咗,就最好補奶喇﹗就算BB瞓 咗,夠鐘就要餵 喇﹗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊