母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

下星期返工, 公司得個單層既雪櫃仔 (即係得膝頭哥咁高個D)
想係公司pump2次, 儲到返屋企先入袋做冰奶 or 雪奶俾BB之後一日飲, 單層既雪櫃仔會唔會唔夠凍搞到有細菌滋生呢?
返想買個ftg, 但公司個雪櫃又應該唔夠位放...點算好呢?
參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

應該都ok o既..不過唔好放咁出...放入d..
因為你放得出...開開閂閂就已經影響左雪櫃o既溫度..
所以放入d穩陣

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

大宅

I am using that kind of fridge to store milk in the office. It's perfectly okay. I have been a breastfeeding mom for over 10 months.

男爵府

好媽媽勳章

好勁呀你, 可以堅持到餵成10個月...

咁你有無買ftg之類既冰袋呀?
如果之前一晚係屋企雪左個ftg, 返到公司唔再放入雪櫃得唔得呢?
不過我朝早9點幾要出門口, 夜晚7點幾先返到屋企,
而ftg只可以keep 8HR, 如果放多一個雪種頂唔頂到呢?

原帖由 chansiub 於 09-11-26 06:55 發表
I am using that kind of fridge to store milk in the office. It's perfectly okay. I have been a breastfeeding mom for over 10 months.

參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

大宅

醒目開學勳章

我公司都係用緊呢種雪櫃仔,
我朝早返到去會將個ftg放落雪櫃,
中午泵完奶用個紙盒裝住支奶擺落雪櫃,
放工前再泵多次,
連埋中午支奶,擺落ftg帶返屋企.
D奶返到屋企都仲好凍,
阿仔14個月大...都無事...

而個雪櫃都係D同事擺飯盒用,
中午過後D飯盒無晒,得番我支奶.

大宅

醒目開學勳章

而有一段時間我要用個公家雪櫃,有冰格,
我唔想D奶擺響公眾地方,
就返到去將個ftg擺落冰格,
中午泵完奶(~2點),
將支奶放入ftg擺響自己檯頭,
放工~8點返到屋企,
D奶都仲好凍~~~~

男爵府

好媽媽勳章

點解要用紙盒裝住支奶既??
唔可以直接放入ftg架??
即係放工先一次過放2支奶落去ftg內?
同埋請問你用邊款ftg架?
我怕唔係款款都放得入...

原帖由 豆BB 於 09-11-27 13:08 發表
我公司都係用緊呢種雪櫃仔,
我朝早返到去會將個ftg放落雪櫃,
中午泵完奶用個紙盒裝住支奶擺落雪櫃,
放工前再泵多次,
連埋中午支奶,擺落ftg帶返屋企.
D奶返到屋企都仲好凍,
阿仔14個月大...都無事...

而個雪櫃都係D ...
參迎光臨我個Blog:

男爵府

好媽媽勳章

係咪唔係款款既ftg都摺得埋架??
DUAL摺唔摺得埋呢?
參迎光臨我個Blog:

大宅

醒目開學勳章

原帖由 siumicmui 於 09-11-27 14:39 發表
點解要用紙盒裝住支奶既??
唔可以直接放入ftg架??
即係放工先一次過放2支奶落去ftg內?
同埋請問你用邊款ftg架?
我怕唔係款款都放得入...

我用Goldia,塊底板可以抽起折埋~~再放雪櫃,
用紙盒裝住支奶係因為雪櫃擺唔落個ftg,
支奶就咁放雪櫃好似唔多好睇,
而又無準備其他野,公司得個edo餅乾紙盒未用住先囉.
都幾好啊,個底平d,好似無咁易跌低~
兼方便響個紙盒度寫埋自己個名.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊