嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無醫生開抗生素是先比三日,覆診先再比其餘三日藥呢?你覺得咁好唔好呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

有, 通常會咁做添, 因為抗生素/消炎藥不只一種架,
如果小朋友食這種唔得, 退唔到燒, 醫生會換另一隻俾你.

我睇開的兒科醫生, 一般係俾三日藥, 唔會一次過開五日藥.

伯爵府

有啲抗生素係真係三日架咋喎, 我有時去睇, 個醫生講到明冇事唔洗覆診, 都係三日抗生素咋.

男爵府

畀面勳章

有無醫生開抗生素是先比三日,覆診先再比其餘三日藥呢?你覺得咁好唔好呢?

如果明知要食埋其餘3日藥, 又唔比埋你, 就好明顯係想dum 症啦..

我自己都試過, 個衰醫生開三3日抗生素比我, 又叫我食完後再返來覆診... 我比左錢出左門口, 心有不甘打比老公, 老公都覺得有咩理由比藥比一半又唔比一半. 於是我又走返去診印, 叫佢比埋其餘3日藥... 個姑娘問左醫生話可以比埋d藥我, 但就話 "由於3日藥都要成本.... 要再收多30蚊"... 我話得... 我比30蚊你好過再比多成佰幾二佰蚊你呀.. 又要山長水遠, 仲等成個鐘...

由果一次起, 我冇再睇呢個衰醫生啦...

複式洋房

agreed! 比三日抗生素根本就未完成個療程,想你再覆診,收多你一次錢。dum 症! Not a good doctor.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我睇果個都係3日藥
但抗生素會俾夠5日

大宅

畀面勳章

我睇開的醫生
平時傷風感冒..緊係開3日藥啦

但係有需要..會開足夠藥物比我唔駛復診

如抗生素..會開足一個療程(多數係一星期)
上次我氣管敏感..睇左一次唔好(個次係替假醫生)
第二次睇番佢
就開左D氣管抗敏感藥 (因為抗敏感需要食長一點先見效)
足足開左14日藥比我

當然診金會做番相應調整

所以我覺得呢個醫生好好..
佢盡可能令你唔駛為左同一次病症再去睇第二次

大宅

我看的一個都是先比三日藥, 他講明如果bb食左三日後覺得好轉, 就再去配埋其餘三日的藥, 不須再見醫生, 問姑娘配, 比多幾十元, 但如食完三日藥, 病情無好轉仲差左, 便要回去再見醫生, 我又覺得ok喎, 因小朋友抵抗力尚在發展中, 而菌又有好多種, 所以醫生睇緊d都是好事.

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我個仔早排FLU發0左幾日燒都唔退, 私家醫生話病毒感染, 開0左6日抗生素, 醫生話一定要食晒先WORK!見住佢病到瘦晒, 好心痛和擔心到自己都病埋, 各位媽媽要好好照顧個BB和自己啊!

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

大宅

原帖由 annpoon51 於 09-11-27 22:47 發表
我看的一個都是先比三日藥, 他講明如果bb食左三日後覺得好轉, 就再去配埋其餘三日的藥, 不須再見醫生, 問姑娘配, 比多幾十元, 但如食完三日藥, 病情無好轉仲差左, 便要回去再見醫生, 我又覺得ok喎, 因小朋友抵抗力尚 ...

我睇開果個都係咁架,抗生素都有好多種,如果食左3日都唔得,咁醫生就幫你轉過第2隻,我覺得咁好過食左5日發覺唔得先再去睇多次囉...
我睇開果個醫生,去配藥收幾拾蚊架咋,我覺得都合理囉

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要睇下果隻抗生素療程夠竟係3日定5日, 因為抗生素療程一定要完成, 如療程係5日, 但先比3日, 我覺得有d問題囉

首頁

尾頁

跳至