母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB下週一半歲生日,由於未來的一星期將會忙於趕功課,所以在此先為自己預祝

這短短6個月的日子,現在回首,好像過眼雲煙;只是當細細回想曾經渡過的每一個日與夜,原來這條人奶媽之路,真的是賠上了一公升眼淚來堆砌出來。

第一個月~

樂 - 竟然可以餵到人奶,而且還是醫生姑娘口中的「天生奶媽」,真的覺得有點不可置信。

苦 - 阿B日夜顛倒,每一個晚上,一家三口都要「撕殺」至接近天亮,才有喘息的機會。

第二個月~

樂 - 阿B生活開始規律,最驚喜的是臨這個月結束的時候,竟然自動撥亂反正不再日夜顛倒,還戒了夜奶。

苦 - 炒了工人,即使阿B規律地3小時吃一次,每天總是重覆著餵奶/泵奶/洗奶樽洗泵.....嚴重睡眠不足,沒辦法睡一個超過1小時的覺,整天合共也睡不超過4小時。而且,好像有點產後抑鬱,尤其當鐘點工及婆婆離開了,老公未放工回來,阿B又無故哭個不停的時候.......

第三個月~

樂 - 奶量開始穩定,儲了一櫃冰奶很是滿足。而且學曉了出街埋身餵,到那兒都無往而不利。

苦 - 忽然發燒發冷(還以為感染了豬流感),原來患上了嚴重的乳線炎。足足經歷了一星期不足為外人道的地獄生涯,康復了,奶量失去了一大半。眼見快要補奶粉的時候,無意中上BK看到一些窮媽媽自強不息的分享,放低了全人奶的包袱,堅持走下去,最終都可以繼續當人奶媽。

第四個月~

樂 - 阿B轉食4小時一次,大大減輕泵/餵奶的壓力,也多了些私人/休息的時間。而且每次看到阿B埋身食完咪起眼睛甜笑,真的很心甜......

苦 - 阿B忽然痾血,一個月不斷頻撲地看醫生/驗便/戒口/倒掉所有儲備(13支150ml奶),都找不出原因。一個月過後,才知道是前奶太多導致便便出現問題,不過阿B已由75重B變成25輕磅B。一度因為阿B輕磅的問題想放棄,幸好得到家人及BK媽媽們的鼓勵,堅持走下去。

第五個月~

樂 - 阿B雖然輕磅,但精靈又健康。即使阿B比較愛爸爸,不過每逢工人/爸爸/婆婆抱著他的時候,目光總是跟隨我的蹤影走。

苦 - 好像沒有~

第六個月~

樂 - 阿B健康地成長,即使我病了兩次(仍然未康復),但幸運地阿B都暫時未被感染。而且每當阿B想吃的時候,總會反轉又反轉滾到我的身旁,對准我的咪咪猛大口,真的很可愛。

苦 - 左胸多了兩粒硬體,幸好虛驚一場,只是一些泵不清的奶泡,要小心處理。

餵奶的日子,培養了我在逆境中尋找解決方法的自信。我知道未來的餵奶路仍滿有挑戰,不過我有信心,向下一個目標(一年)進發......

願各位人奶媽媽並勉之~

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇完好感動,感同身受尤其係:
"第二個月~樂 - 阿B生活開始規律,最驚喜的是臨這個月結束的時候,竟然自動撥亂反正不再日夜顛倒,還戒了夜奶。" 仲有
"樂 - 奶量開始穩定,儲了一櫃冰奶很是滿足。而且學曉了出街埋身餵,到那兒都無往而不利。"

我BB而家兩個月,已過了最辛苦嘅階段,希望所有人奶媽一齊努力,得到嘅回報一定俾付出大。加油!

原帖由 kristinecheng 於 09-11-26 16:37 發表
BB下週一半歲生日,由於未來的一星期將會忙於趕功課,所以在此先為自己預祝

這短短6個月的日子,現在回首,好像過眼雲煙;只是當細細回想曾經渡過的每一個日與夜,原來這條人奶媽之路,真的是賠上了一公升眼淚來堆砌出 ...

大宅

老友記! 恭喜你, 第一個目標成功在望!

一直都好喜歡看你寫的回應!
俾心機做功課,趕完功課記住叫你老公請你食大餐慶祝BB半歲生日呀!

原帖由 kristinecheng 於 09-11-26 16:37 發表

複式洋房

好野!

不禁想讚下大家:奶媽真偉大!

禁止訪問

大宅

恭喜你啊,我都估唔到自己可以全埋身兩個月了,希望可以好似你達到第一個目標---六個月....

大宅

我想問出街點埋身食.我都唔知點帶阿b出街.次次都係好趕.驚佢肚仔餓.可唔可以分享你的經歷啊.thx

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

公喜你,大家都要+油呀
感激遇上你~

大宅

恭喜晒! 我bb只係2個半月, 我目標係最少1年, 希望可以好似你咁成功過渡頭半年啦!

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我出街會用餵奶巾,仲有著餵奶衫會方便D,冬天又唔駑凍親。

原帖由 king-cow 於 09-11-26 20:28 發表
我想問出街點埋身食.我都唔知點帶阿b出街.次次都係好趕.驚佢肚仔餓.可唔可以分享你的經歷啊.thx

大宅

加油呀~

其實D時間過得真係好快架咋~ 唔覺唔覺又半年, 餵下餵下又一年啦~

男爵府

畀面勳章

good job!!

happy for you and your baby!

que sera sera! 認識你讓我更富有。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜恭喜
我都餵左4個幾月了
係我亞媽口中既古代奶媽too
我亞b有幾餐係埋身食
就來食個時個口就會郁郁下
呢d feeling係其他人唔會明白的
我條餵奶路就易走好多
係初頭一個月差d
到以家我都仲係好順利..不過開始要追奶

我期待6個月既來臨
bb可以食固體等我泵少一次~~~~
大家加油

水晶宮

恭喜恭喜

由你初頭上bk, (同我差不多時候), 左邊回覆數由同我差不多到現在多我好多, 睇住你面對種種問題都一一解決, 想放棄又幾次, 塞又係專家......真是覺得大家好似識左好耐咁.

時間過得好快, 唔經唔覺你又餵到6個月啦, 我相信你一定可以餵到自然離乳, 因為我都得(haha, 成機鼓勵下自己), 因為餵人奶最辛苦既日子已過去, 往後既日子只會係樂趣同唔舍得, 因為BB食固體就愈食愈少餐.....

第五個月~

苦 - 好像沒有~>>>>>>hahaha好鐘意

各人奶媽, 餵奶既日子可能只有1.5-2 年既時間, 好好珍惜啊!!!!!!
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

本來諗住忍吓唔上網專心做功課,不過都係難敵心癮,要上黎逛一圈~

多謝大家支持,在這兒日子雖短(我雖然註冊了很久,不過也是返工後才開始頻繁上黎,只有3個多月咋),不過也像跟大家很熟絡,因為大家也是同路人,人奶媽的路雖不好走,卻獲益良多。由於自己遇到的難題比較罕有(多數媽咪的問題係唔上奶),明白遇上的時候找不到資料係好徬徨的,所以如果我的分享可以幫到有同樣問題的媽咪,好像自己挨得有價值一點

king-cow:學識出街埋身餵,真的好重要,因為你會覺得帶bb出街係好輕便同開心既事,呢點係我地人奶媽先可以享受既好處。首先,你要買一條餵奶巾(長同闊既披肩都可以,不過披肩好少係cotton料,驚bb敏感),衣著方便我通常係一件短/長袖T(唔緊身就得,方便扯高),加一件外套,最好全部都係cotton料,冬天再加件褸,餵既時候除咗佢(我諗冬天唔好係露天餵)。第一次實戰之前,最好係屋企practice多啲,因為bb會唔鍾意俾塊布蓋住食,要練多啲等佢習慣,bb越細練越好,而且練習多啲自己遇上突發事如bb扯開塊布(我試過好多次)都識執生立即扯番低件T。初初可以係育嬰室俾自己心理上有所準備,到熟練啲,我個人比較喜歡在餐廳,揀卡位,最好比較闊落同張台可以推開啲既,轉食另一邊時比較容易。每次食之前,先披好件巾,make sure冇走光,扯高衫同胸圍,擺bb埋身等佢自己attach,最好有家人(老公)幫你,等bb順利食緊家人先好走開。我最鍾意一邊食一邊餵,好慳時間﹗

大宅

造夢也未曾想過自己可以成功餵人奶
已經八個半月了

日子過得很快
由上班下班, 下班趕回家餵奶
發展成
寶貝開始吃固體了
趕回家陪寶貝玩玩, 不用躲在房間泵奶
心情好得多, 輕鬆多

我的短期 - 3個月及中期目標 - 半年也達到了
現在沒有目標了
順其自然吧

給最好的留給自己的最愛小寶貝
同時把最甜蜜的回憶留給自己

大宅

原帖由 kristinecheng 於 09-11-27 10:33 發表
本來諗住忍吓唔上網專心做功課,不過都係難敵心癮,要上黎逛一圈~

多謝大家支持,在這兒日子雖短(我雖然註冊了很久,不過也是返工後才開始頻繁上黎,只有3個多月咋),不過也像跟大家很熟絡,因為大家也是同路人,人奶媽的路雖不好走,卻 ...

可以請教你用邊種餵奶巾嗎?

大宅

恭喜!恭喜!!
媽媽不易做,人奶媽更不易做.
上次我塞咗奶,我以為我就咁完了人奶媽條路,不能達到第二個目標,幸好有你教路,及介紹人奶顧問上門幫我,一切己解決.
下個月囝囝就1歲,非常感恩.

水晶宮

原帖由 mrschoy 於 09-11-27 10:43 發表
造夢也未曾想過自己可以成功餵人奶
已經八個半月了

日子過得很快
由上班下班, 下班趕回家餵奶
發展成
寶貝開始吃固體了
趕回家陪寶貝玩玩, 不用躲在房間泵奶
心情好得多, 輕鬆多

我的短期 - 3個月及中期目標 - 半 ...

很好的句子!!!!!
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

好媽媽勳章

好叻呀你! 見你係母乳版幫助 & 支持好多人奶媽, 真係好多謝你呀!
我都希望可以reach到餵3個月既short term goal, 下星期返工, 我會好好堅持!!
參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊