母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工作地方冇得泵,要搭shuttle bus 5min去另一道泵,仲要行番落公司,累死了!

由於啱啱返工少左奶,我返工泵3次增加奶量,但喇叭只有2套,於是係pantry洗下佢又用叮叮消毒佢,點知比同事問係乜東東? 好異相!

我係光明正大,不過d人好歧視,好似人奶係"邪"野咁!我d喇叭其實乾淨過pantry個洗碗盤...難道要係toilet洗?各位覺得如何,我是否唔啱?

我公司仲係與醫學有密切關係的...死未?

禁止訪問

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你冇唔妥呀,當你異相就係佢地無知咋,餵人奶天經地義唔駛理佢哋。我都試過用盒仔裝 D 喇叭去"禁"熱水清潔俾同事問係乜嚟,咪大方 D 同佢地講係奶泵配件囉,你一來一回已經好辛苦啦,唔好理佢地啦。

原帖由 molelee 於 09-11-26 17:06 發表
我工作地方冇得泵,要搭shuttle bus 5min去另一道泵,仲要行番落公司,累死了!

由於啱啱返工少左奶,我返工泵3次增加奶量,但喇叭只有2套,於是係pantry洗下佢又用叮叮消毒佢,點知比同事問係乜東東? 好異相!

我係 ...

子爵府

好媽媽勳章

樓主,
人地點睇唔好理, 餵奶你天經地義既, 唔好理人地既眼光, 仲要堂堂正正話比佢地知, 你泵奶, 我都係咁, 我唔理得咁多, 因為唔泵, bb無得食.

至於洗奶泵, 我無係公司洗, 我只係用熱水六一六, 再放入雪櫃, 用果陣再六一六, 囡囡而家就黎七個月, 都ok無樹.
我大囝果陣我都係咁, 都無樹.

有咩, 你就上黎bk, 我都係呢度奶媽支持下, 餵到而家.

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

唔洗理人點睇,我都試過啲奶擺係從來冇人用既冰格再用兩層密實袋包住都俾人匿名complain我唔用個唔透明個袋裝,之後我嬲嬲地,用個冰袋裝,不過就擺係大家都要用既雪格,而且上埋鎖,費時俾人搞我啲奶。

之前我為咗方便同事唔阻地方夾硬做冰奶,而家就唔理得咁多,做雪奶俾bb飲好啲。

支持你,為咗bb,做人奶媽咁辛苦都頂得住,無關痛癢既人真係唔洗理會。

大宅

有d人未結婚未生仔係唔會明白媽媽的苦處

由放假去做產檢, 到放產假, 復工, 泵奶
我在公司已經吃了不少苦頭

不過為了家庭
都要硬食啦

你俾心機呀
唔好俾d無謂人影響到你

大宅

係la..你都係唔好理d人la..我都係响公司洗泵gar,不過我買左個膠盒可以裝起d泵先攞去洗,咁如果側邊d人唔係八掛就唔會知我洗緊咩,同埋方便用熱水浸..有時有d人八掛人問我做緊咩,我就會答佢消毒緊野lor,咁佢地就唔會再理我跟住就行開gar la..我d男女同事問開我個仔食咩奶,我都會答佢地係食人奶,佢地會問咁返左工又食人奶嗎,我就會講比佢地知我會响公司泵lor,果刻真係好自豪gar,佢地都會覺得我好偉大gar.
url] [/url]

複式洋房

多謝哂大家!每次我睇完留言心都舒服好多,知道好多奶媽都熬過去,我唔理人地點睇,為阿女努力d!

暫時偷雞係一個空置房間泵奶,不過唔知用得幾耐,遲d先算啦!

大概好多人冇食過人奶同明白做父母難處 唉~

複式洋房

咁衰?!d人奶有毒咩!你都未complain佢d食物污染你d奶...我認為奶媽都好乾淨,因為驚整污糟左BB會病,反而防其他人污糟...

原帖由 kristinecheng 於 09-11-27 10:15 發表
唔洗理人點睇,我都試過啲奶擺係從來冇人用既冰格再用兩層密實袋包住都俾人匿名complain我唔用個唔透明個袋裝,之後我嬲嬲地,用個冰袋裝,不過就擺係大家都要用既雪格,而且上埋鎖,費時俾人搞我啲奶。

之前我為咗方便同事唔阻 ...

水晶宮

係呀, 我地未餵過人奶前都唔知餵人奶咁辛苦啦, 何況其他人, 所以原諒佢地啦.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

複式洋房

我都係呢個星期三開始返工, 我都要問準HR DEPT 至可用個雪櫃雪奶, 佢哋都好奇怪, 好彩最終都俾我雪, 仲有我要係 TOILET 度 PUMP 奶, 我係公司第一個人奶媽

複式洋房

剛剛喺空房泵緊幾乎比人撞破!好險!

唉,仲未揾到我老細傾邊度可以泵,而家好似打遊擊,好提心吊膽...不過我死都唔放棄!

頭先我洗泵時有個啱啱結婚的女同事問我洗乜,我就好蕭灑話洗奶泵囉(因為衝破左心理障礙)果個女同事仲順度向我取經!哈

點解我公司周圍,朋友附近一個奶媽都冇,好奄悶!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊