跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問有咩辦法令Bb佢肯刷牙呀??

我Bb佢細個岩岩出牙仔都肯刷下牙仔 ...
大大下就開始愈尼愈唔鍾意 仲會掉左隻牙刷去~
佢只係會浪下口 同 "bu" 水 ...
佢d牙仔而家開始有小小黃喇 點算好 >_____<

複式洋房

我仔都唔肯刷牙!!!他都是細點時都會,現在唔肯,會唔開口同掉左隻牙刷去,我都無法....

子爵府

俾佢渣住自己擦得唔得呀?我個仔唔肯俾我地幫佢,佢要自己黎,仲要渣住牙刷唔肯掉,次次刷成十幾分鐘都仲係刷緊果8粒牙仔....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡剛剛歲半, 基本上朝朝我地用手指牙刷仔刷牙, 可能BB牙膏甜甜地, 所以BB都鐘意刷牙架, 不過, 有時會食埋落肚, 呢樣煩D囉...

複式洋房

我個仔,剩係攞嚟玩牙刷,含住跔嚟跑去,攞返又發爛渣,點算

大宅

剛帶BB到牙醫處洗牙, 醫生說3歲前唔好用牙膏呀! 因為本港食水巳經有"氟"處方, 所以不用牙膏也可以。另牙膏本身有其他化學成份, bb食落肚也不大好。
BB洗面刷牙最頭痛,我會同一時間互相幫對方刷牙,佢好開心, 以為媽咪同佢玩。

原帖由 Sallyb1a 於 09-12-1 10:29 發表
我囡囡剛剛歲半, 基本上朝朝我地用手指牙刷仔刷牙, 可能BB牙膏甜甜地, 所以BB都鐘意刷牙架, 不過, 有時會食埋落肚, 呢樣煩D囉...

大宅

畀面勳章

原帖由 bb515 於 09-12-1 15:04 發表
我個仔,剩係攞嚟玩牙刷,含住跔嚟跑去,攞返又發爛渣,點算

我個仔都係咁呀 !!!

大宅

我囝囝刷牙當玩遊戲, 因為支牙膏係organic食得的, 仲係蘋果味, 所以都肯刷牙; 當然有時會扭計, 咁會等佢睡著了才塗點牙膏幫BB輕輕刷下, 佢會發夢以為自己食緊野好好笑架!

大宅

畀面勳章

原帖由 ryan-mama 於 09-12-2 00:01 發表
我囝囝刷牙當玩遊戲, 因為支牙膏係organic食得的, 仲係蘋果味, 所以都肯刷牙; 當然有時會扭計, 咁會等佢睡著了才塗點牙膏幫BB輕輕刷下, 佢會發夢以為自己食緊野好好笑架! ...

你仔仔用個隻係咩牙膏 ??

大宅

我教個女用牙刷刷牙, 但佢只係刷"利", 之後重咬牙刷D毛出嚟, 有乜辨法真係可以教到佢刷牙?

複式洋房

原來好多個都係小朋友唔願意刷牙, 我都無計, 佢都係唔喜歡刷牙, 試過好多方法, 佢又刷, 我又刷, 又引佢笑將開口刷, 又比佢刷, 又比佢照鏡刷, 佢都係一時時比您刷, 有時都見到佢黃黃地, 我都係用思思樂抺口同佢抺炸....唉!

別墅

我都係同佢互相幫對方刷牙, 我會示範比bb刷一次, 跟住叫佢"呀", 佢會跟住, 要不停重複咁氹佢

大宅

回覆 12# 吉仔mama 的文章

我囡囡好鍾意刷牙呀!我仲會比塊鏡佢,佢自己刷呀!

複式洋房

我囡囡終於鍾意刷牙啦!每晚demonstrate,2星期後,肯刷, 佢都肯比我/姐姐刷。要consistent!

複式洋房

我仔仔到現在都唔肯用牙刷刷牙呀!我一拿出來,他會用手推開同封佳個口,有什麼好辦法???

複式洋房

Healthboy, 你試下唔好比佢刷牙住,淨係刷比佢睇,好似好好玩咁,每日如是,等佢問你先比佢刷。

首頁

尾頁

跳至