興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想幫屋企啲水晶留倩影,但係我冇MACRO鏡,
亦唔想買新鏡。用7D加SIGMA18-200影完成日都OUT FOCUS. 請問影水晶技巧為何?我用兩枝閃燈左右射住OK否?冇MACRO鏡點可以影到好啲?請指教。下為劣作一幅 ... 請狠批 ... 謝!(咦?點解我講野文雅左既?睇得宮心計太多矣!)

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

影水晶等透光物件, 光要打去物件後面, 令光由後向鏡頭. 影死物, 用腳架, 可以用連續光, 曝光長少少唔怕 比你見到陰影同光位.

原帖由 madmaclau 於 09-11-28 23:27 發表
想幫屋企啲水晶留倩影,但係我冇MACRO鏡,
亦唔想買新鏡。用7D加SIGMA18-200影完成日都OUT FOCUS. 請問影水晶技巧為何?我用兩枝閃燈左右射住OK否?冇MACRO鏡點可以影到好啲?請指教。下為劣作一幅 ... 請狠批 ... 謝!(咦?點解我 ...

大宅

連續光係咪即係要用STUDIO燈?
我屋企得閃,冇STUDIO燈呀!
咁可以點做?如果要重新影呢張,
咁枝燈要點放呢?我用黑色卡紙做背影同個底,點先可以令光係由後入鏡?唔該晒。好多問題呀我!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

檯燈就得LA.

黑咭都唔係完全吸光, 總有啲光出返來既, 或者試吓用 絹 或 光面既有, 公仔下面布底加個座, 令公仔突出D.

原帖由 madmaclau 於 09-11-28 23:41 發表
連續光係咪即係要用STUDIO燈?
我屋企得閃,冇STUDIO燈呀!
咁可以點做?如果要重新影呢張,
咁枝燈要點放呢?我用黑色卡紙做背影同個底,點先可以令光係由後入鏡?唔該晒。好多問題呀我! ...

大宅

下?即係將盞燈放響咭紙後面?

民房

http://www.vdonext.com/index.php ... p;program_id=648579

see 4:03 track

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

fungfung_daddy,

多謝介紹呢個非常好的一個網站, thanks

大宅

fungfung_daddy,
Thanks! 一定要試試先!

首頁

尾頁

跳至