懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人阿嫂是內地人,打算來港私家醫院生BB,現在16wk,雙程証12月尾倒期,預產期5月頭,都唔知掂安排佢來港檢查&分娩??因為阿嫂鄉下很遠(浙江省,大概杭州附近)要坐飛機或火車(要在火車sleep1晚)sin來到H.K.,加上每次續証一定要90days,這樣一來一回,佢就要8個月來H.K.,到時蘿gum大,要個大肚婆走來走去好危險,加上又驚佢早產,都唔知掂算好??
有無MAMA有經驗or 親朋戚友有經驗可以分享下應該掂樣安排好or有無other方法ar??麻煩o西!!

大宅

我就唔知浙江果邊個公安網系點...
我就知廣東個公安網可以系網上續證...
可以提前續證..到批咗先翻去拿..時間會好D..
雙程證唔系3個月逗畱咩..而且辦快證大概14個工作日就批咗..你一直辦開ge..就有時系網上7日就批好咗...所以你咪等個證就黎到期前10日系網上搞咯...
還有你有無同妳大嫂搞預約金....一般內地人系香港生B都要4萬預約金..依傢好似加價就唔知幾多la...但你拿住預約金張紙...就算拿住個人旅遊..都可以去灣仔果度辦理延期居畱...可以延期一個月!!雙程證唔知會會多D..但我問過入境處D人..好似雙程證都系最多一個月延期居畱....你可以睇下點做喇.....

大宅

如果你話浙江要90日批...
我就覺得冇咩可能啊...
廣東範圍的雙程證都系14日工作日內批好個證..除非國慶果D放假..會延遲幾日..一般7日都批好喇...無可能浙江果邊咁嚴格要90日啊...你系系搞錯咗...浙江一個經濟咁好ge地區..一般都會同珠三角同步..
如果好驚佢蘿咁大就趕唔切翻黎生..
可有一個方法..依傢喇喇聲辦個證..
唔好用住先...
系深圳租屋住..等一有什么問題..
拉拉聲翻香港都唔怕...
我通常都教我D 內地朋友<扎個人旅遊證件>
咁做...

首頁

尾頁

跳至