母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

在醫院時未上奶,BB又唔肯啜我乳頭, 姑娘話我的乳頭短,難啜D,比左個假乳頭我試,用左之後BB肯啜,不過都係無奶,要食奶粉,啜左兩日開始有幾滴奶,但係一拿開個假乳頭,BB就唔肯啜,勁喊

想問有無媽咪係用到假乳頭成功餵奶? 定係唔用呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

do you mean nipple shields?i've been using them till now, my daughter won't drink without using them

別墅

我而家都遇到呢個問題....因為我之前聽過一個講座...話如果媽媽乳頭短或凹陷, 都要係生b之前去乳頭矯型....但係我到而家都唔知去邊到攪好....

大宅

因為羊水濁, bb一出世冇俾我埋過身就立刻送左去加護病房, 俾姑娘餵過奶粉, 到24小時後bb俾返我, 又因為我乳頭短, bb吮唔到, 未上奶bb就更加唔肯埋身, 所以頭幾日bb都係飲奶粉. 到第5日我上左奶之後個乳頭仲谷到平晒, bb更加吮唔到, 我買過2個唔同牌子嘅假乳頭但bb仲難吮到, 唯有泵俾bb食. 之後到第7日我有個做助產士朋友上我屋企教我點迫bb食, 教一次bb就肯埋身, 仲吮得好好, 鍾意埋身多過用樽添, 到而家bb就黎3個月都係大部份時間埋身, 以我咁嘅經驗我會見議你去健康院求救

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

我都有用nipple shields, bb食奶都無問題, 我用過Nuk同Meleda, 我覺得Meleda好d, 因為有size分, 可以揀適合自己既size, bb都會食得好d

大宅

原帖由 紅紅綠燈 於 09-12-2 16:26 發表
因為羊水濁, bb一出世冇俾我埋過身就立刻送左去加護病房, 俾姑娘餵過奶粉, 到24小時後bb俾返我, 又因為我乳頭短, bb吮唔到, 未上奶bb就更加唔肯埋身, 所以頭幾日bb都係飲奶粉. 到第5日我上左奶之後個乳頭仲谷到平晒, ...

你好犀利呀!!!超羨慕!!!
我去過健康院求救LA, 但係阿B埋身就即刻CRY到聲嘶力竭,姑娘都迫佢唔到
我又得好少奶,用左假乳頭D奶都去不到BB口
而家決定全泵,姑娘叫1.5小時泵1次,但真係唔得...今日3個鐘泵1次,每次只係得AROUND 1 OZ ... 阿B要補1OZ多D奶粉

大宅

個半鐘泵一次會唔會扯得太傷架?
個時D姑娘都只係叫我三個鐘泵一次.

原帖由 natabie 於 09-12-2 19:26 發表

你好犀利呀!!!超羨慕!!!
我去過健康院求救LA, 但係阿B埋身就即刻CRY到聲嘶力竭,姑娘都迫佢唔到
我又得好少奶,用左假乳頭D奶都去不到BB口
而家決定全泵,姑娘叫1.5小時泵1次,但真係唔得...今日3個鐘泵1次,每次只係得 ...

大宅

我之前因為開刀都無上奶,BB係醫院五日都係飲奶粉,後來出院都係啜到好痛同損左,後來用左乳頭盾,BB都食得幾好,直至宜家都可以全人奶,但係假乳頭係唔係另一樣野呢?

大宅

原帖由 Karengkl 於 09-12-2 14:35 發表
我而家都遇到呢個問題....因為我之前聽過一個講座...話如果媽媽乳頭短或凹陷, 都要係生b之前去乳頭矯型....但係我到而家都唔知去邊到攪好....

我都係有呢個問題,姑娘都話我會比較難餵BB,BB未滿月時,都埋唔到身餵,到BB滿O左月後,啜得大力O左就好D,不過我就好痛。到宜家我都餵O左14個幾月LA,我媽咪話以前個年代邊有話乳頭形狀有問題,未又係咁餵。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

別墅

LOVEBB88: 呵呵你媽媽又講岩既...我朋友做護士架..佢話bb主要係靠乳暈...而唔係乳頭...所以叫我唔咁擔心...埋唔埋到身食...都好講阿b肯唔肯食...不過我諗我都會好似你咁試下先...

原帖由 LOVEBB88 於 09-12-3 14:02 發表

我都係有呢個問題,姑娘都話我會比較難餵BB,BB未滿月時,都埋唔到身餵,到BB滿O左月後,啜得大力O左就好D,不過我就好痛。到宜家我都餵O左14個幾月LA,我媽咪話以前個年代邊有話乳頭形狀有問題,未又係咁餵。 ...

複式洋房

我都有用假乳頭 (nipple shelds) 來餵。因為我乳頭平﹐bb 好難食得到。
唔用 nipple shelds 餵都得既﹐不過難餵少少同成日走位囉。
我就用開Avent隻假乳頭﹐最細個隻﹐大約 $46.

大宅

我依家成20日啦, 都係自己泵出黎俾亞B食, 未試過可以埋到身呀, 好失望 , 到健康院醫生無話幫我試喂或教我點做...

"紅紅綠燈"你可唔可以講下你個朋友點教你架 , 好累呀成日要泵奶...因為亞B成日都食夜奶....THANKS

大宅

原帖由 chunghfl 於 09-12-6 11:28 發表
我依家成20日啦, 都係自己泵出黎俾亞B食, 未試過可以埋到身呀, 好失望 , 到健康院醫生無話幫我試喂或教我點做...

"紅紅綠燈"你可唔可以講下你個朋友點教你架 , 好累呀成日要泵奶...因為亞B ...

我而家都係泵出來比BB食乍! 又要泵又要餵真係好累! 好采有奶奶,工人幫手餵.
你去健康院話想學餵人奶,有姑娘會叫你試餵比佢睇,跟住教你點餵架!

大宅

原來都有咁多媽咪用假乳頭餵到奶,而家上左奶,等我再TRY TRY 先,多謝大家回覆!!!

大宅

假乳頭又係點樣架, 係邊度有得買, 我未試過亦唔知有呢樣野天 ..........THANKS

原帖由 natabie 於 09-12-6 13:21 發表
原來都有咁多媽咪用假乳頭餵到奶,而家上左奶,等我再TRY TRY 先,多謝大家回覆!!!

大宅

原帖由 chunghfl 於 09-12-6 13:59 發表
假乳頭又係點樣架, 係邊度有得買, 我未試過亦唔知有呢樣野天 ..........THANKS

係透明軟膠造的,好似頂帽/奶咀形狀,蓋在乳暈上,延長本來乳頭,令BB易D啜,但我用了之後,真乳頭同假乳頭之間空位很多,D奶好似去唔到BB咀仔,唔知其他人係咪一樣?

我係荃灣港安時姑娘比我試用的,之後買了2個, MEDELA大碼, 我諗荷花都有得賣...

大宅

原帖由 chunghfl 於 09-12-6 13:59 發表

係透明軟膠造的,好似頂帽/奶咀形狀,蓋在乳暈上,延長本來乳頭,令BB易D啜,但我用了之後,真乳頭同假乳頭之間空位很多,D奶好似去唔到BB咀仔,唔知其他人係咪一樣?

我係荃灣港安時姑娘比我試用的,之後買了2個, MEDELA大碼, 我諗荷花都有得賣...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊