母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女好難湊呀, 成日喊(已換片&唔飲奶), 我估佢扭眼瞓掛, 抱一段時間佢就瞓, 但要抱住瞓, 一落床就喊, 唔知係咪工人抱得多, 如果要佢快d收声, 就要餵人奶, (依家人奶+奶粉), 佢会即刻瞓著, 但一落床又喊, 我唸住番工前戒人奶, 因我奶量少, 需要輪夜班, 我驚阿女慣咗含奶頭瞓, 到時我老公就慘.....

阿女又出奇地跟工人, 工人抱佢, 拍下拍下就收声飲奶瞓覺, also 一落床喊............一日24hr, 得~3-5hr係張床仔到, 都唔知點算 , 我唸過等工人抱佢瞓算......冇晒計?????????????

禁止訪問

洋房

我個女一個月大, 是否真的會認人?

我試過泵出嚟, 但只有20-40ml......

37weeks 6lbs

洋房

一個月大都識認人o架…bb識聽和聞到氣味。
我囝囝初生時出院第一晚又係咁…一放落床就喊…要我成晚抱住佢。後來,我太倦瞓住咁餵人奶,之後佢同我一齊瞓著。
我的兒科醫生不建議我們同床,所以教我幾招。餵飽奶掃風後,放佢落床,若喊的話就拍下佢,唱下歌…起初,我拍了五分鐘佢都係喊…之後,我老公叫我休息下…佢慢慢拍下佢…足足拍了45分鐘bb才瞓…但之後就好好多…拍15分鐘就瞓…過多幾日佢識得自己瞓。
醫生又教我幫bb分日夜,日頭就開燈和見下陽光,等佢知道這是日頭,同佢玩多些,不用穿太多衫。而晚上就穿暖少少,間房要黑暗和靜少少。慢慢地,佢就識得分日夜。頭6星期bb的睡覺時間不定,之後就好些。
現家…我囝囝自己識得自己瞓…一天黑,6時就自己瞓到一早7時。
俾一些耐性…你一定得的。

lxyyl521    發表於 15-2-28 23:51

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女比你個女更難湊,初生到個零月都係手離不得!!我幾乎每晚都要坐係梳化訓,總之一放低佢就喊到瘢線,個零月大我俾怇趴俾我心口度訓,如果唔係佢都唔肯訓,再大2個月就好d啦唔洗抱住訓,但係一定要訢係我隔離,而家9個半月大都係好鬼中2我抱,但係佢自己開始大會自己搵野玩真係抱少左好多啦haha

因為我忍唔到bb既喊聲所以我由得佢要我抱
感激遇上你~

複式洋房

我隻扭計豬都係咁,抱到訓着,放低即喊,仲唔准我坐,一定要行來行去!想c

我索性揾條孭帶孭住佢!

我試過好細好細力,極慢動作放低佢,包好張被,禁住佢心口仔,揾好多毛巾夾實佢腰兩邊,再拍下拍下會訓着!

別墅

我個仔而家六週大又係一放低就喊,一日都冇瞓到八個鐘,見佢其實好累又瞓唔到,所以唔忍心又抱住佢.... 我都想知大家會點處理?由得佢喊?

別墅

原帖由 cecimama329 於 09-12-1 21:49 發表
一個月大都識認人o架…bb識聽和聞到氣味。
我囝囝初生時出院第一晚又係咁…一放落床就喊…要我成晚抱住佢。後來,我太倦瞓住咁餵人奶,之後佢同我一齊瞓著。
我的兒科醫生不建議我們同床,所以教我幾招。餵飽奶掃風後,放佢 ...

想問下你BB而家幾大?係咪三個月後會好D?

水晶宮

原帖由 kiko_mami 於 09-12-2 00:09 發表
我個女比你個女更難湊,初生到個零月都係手離不得!!我幾乎每晚都要坐係梳化訓,總之一放低佢就喊到瘢線,個零月大我俾怇趴俾我心口度訓,如果唔係佢都唔肯訓,再大2個月就好d啦唔洗抱住訓,但係一定要訢係我隔離,而家9個半 ...

想知會唔會成日要抱所以遲D先識爬?你BB幾大識爬呀?
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

禁止訪問

大宅

我頭一個月仲少過你呀 , 比d心機啦 !將最好的人奶給BB啦 , 又唔系無.....

原帖由 iris-eddie 於 09-12-1 19:50 發表
我個女一個月大, 是否真的會認人?

我試過泵出嚟, 但只有20-40ml......

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb7個半月就識爬啦

\
原帖由 jenniecatcat 於 09-12-2 05:23 PM 發表

想知會唔會成日要抱所以遲D先識爬?你BB幾大識爬呀?
感激遇上你~

大宅

引用:我個女好難湊呀,+成日喊(已換片&唔飲奶),+

原帖由 iris-eddie 於 09-12-01 發表
我個女好難湊呀, 成日喊(已換片&唔飲奶), 我估佢扭眼瞓掛, 抱一段時間佢就瞓, 但要抱住瞓, 一落床就喊, 唔 ...
Hi pls pm me

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

原來係舊POST, 回錯了!

別墅

回覆:我個女好難湊呀

我個B都係,瞓好短時間,一晚會醒2至3次,有時係食奶,但好多時都係抱一陣就瞓番,不過一放落床就醒。初初以為埋身唔夠飽,但試過餵樽,一樣醒。老公已經好好,會起身抱佢,不過阿B可能開始認得人,老公抱會繼續喊,我抱就收聲

大宅

回覆:我個女好難湊呀

我囡頭兩個月都係咁,除左食奶同訓覺外,其餘時間都係喊,有時抱住會收聲,有時抱都唔收聲。
訓覺,我一開始就要佢係床仔訓,喊得耐抱起拍下,收左聲再放低,唱下歌仔、拍下佢、搖下張床,慢慢就會訓,依家眼訓要落床仔訓,抱住訓都唔鐘意

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊