跳至

首頁
12345...40

尾頁

伯爵府

其實由第一個校長時我都係咁話, 起唔起泳池都無所謂, 所以我成日叫佢地將d錢放落去教育軟件度, 令學生直接受惠 而去年屯門有一中學殺校, 好似己經有家長寫信要求保良局考慮呢間舊校舍, 當時局的回答是那校舍己交還政府, 另一方面就係在區內己經有2間保記中學, 政府未必會再批第三間保中, 但如果同現有教學團體合辦轉型就唔同講法喎 但如果要夢想成真, 就即是會有另一個殺校的悲劇囉
原帖由 bestwish 於 09-12-10 13:42 發表

...其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學......絕對同意 !!!

係我地投訴佢先加校車咋 !!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 13:42 發表

...其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學......絕對同意 !!!

E+我個女係第8個站落車, 我想出年可以拆2間車唔洗兜咁耐.

子爵府

Bestwish, 始乎你好似唔係幾鐘意個校長, 咁你有無後悔俾你小朋友讀保圓呀? 我想了解多d, 保圓都係我其中一個選擇, 但始乎佢既負面消息唔少, 所以我想知多d現任家長既意見.

伯爵府

今日收通告話原來聖誕party可以著便服喎, 等我幫佢地買定兩套聖誕裝先

子爵府

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-10 16:22 發表
Bestwish, 始乎你好似唔係幾鐘意個校長, 咁你有無後悔俾你小朋友讀保圓呀? 我想了解多d, 保圓都係我其中一個選擇, 但始乎佢既負面消息唔少, 所以我想知多d現任家長既意見.

...

絕對冇後悔俾我小朋友讀保圓. 因為佢d奔英文同普通話係勁拈.  校長只係題外話 !! haha 只要佢唔改圓玄教學概念. 絕冇問題. 只不過係度吹下水je...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 21:41 發表

絕對冇後悔俾我小朋友讀保圓. 因為佢d奔英文同普通話係勁掂.  校長只係題外話 !! haha 只要佢唔改圓玄教學概念. 絕冇問題. 只不過係度吹下水je... ...

我都係最鍾意呢樣lor.

我覺得校長一下子好似改咗好多嘢, 舊的家長們都好大反應架, 例如今年多咗quiz, 起初我都有d唔慣, 因為以前唔洗成日溫書, e+溫溫下又無咩, 其實都測驗/考試時, 就輕鬆d.
另朝早唔比入學校, 我就無咩所謂, 我要返工都唔想留係學校咁耐, 可能全職媽咪就想可以入埋學校, 知多d.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-10 18:12 發表
今日收通告話原來聖誕party可以著便服喎, 等我幫佢地買定兩套聖誕裝先

好似年年都係便服wor.

大宅

c 啦﹗係咪21號開party呀﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

子爵府

原帖由 YanYan0116 於 09-12-10 23:56 發表

我都係最鍾意呢樣lor.

我覺得校長一下子好似改咗好多嘢, 舊的家長們都好大反應架, 例如今年多咗quiz, 起初我都有d唔慣, 因為以前唔洗成日溫書, e+溫溫下又無咩, 其實都測驗/考試時, 就輕鬆d.
另朝早唔比入學校, ...

禁多次quiz我都冇同佢溫書. 等佢自己溫. 我都冇理佢. 唔理得禁多.......佢都求其睇下就算...

子爵府

英文同普通話掂全係學校功勞? 定係屋企都要配合, 例如要係出邊學英文, 加全天候英語對話, 睇英文VCD?

原帖由 bestwish 於 09-12-10 21:41 發表

絕對冇後悔俾我小朋友讀保圓. 因為佢d奔英文同普通話係勁拈.  校長只係題外話 !! haha 只要佢唔改圓玄教學概念. 絕冇問題. 只不過係度吹下水je... ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-11 10:38 發表
英文同普通話掂全係學校功勞? 定係屋企都要配合, 例如要係出邊學英文, 加全天候英語對話, 睇英文VCD?

英普的聽講能力, 係學校功勞, 我都唔識普通話, 英文又LOCAL口音, 成日都係亞女教返我, 我問亞女睇嘢如果有中英的話, 睇中文/英文先, 佢話有時會睇咗英文先, 可能佢地平時睇慣咗, 所以好自然就睇咗英文先.

不過我個女的寫作能力就較弱, 思路唔得廣闊, 上個月開始補英文.

伯爵府

下星期五, 18號呀
原帖由 carchu12 於 09-12-11 08:52 發表
c 啦﹗係咪21號開party呀﹖

伯爵府

我阿女都係全英架 有時佢會e-mail或者寫紙仔俾我, 連佢自己本秘密薄都係寫英文 如果你地有時間返學校睇下佢地d聖誕咭, 心意咭, 全部都係寫英文架

伯爵府

寫作能力係睇多d書就會思維廣泛d架啦 , 我見佢地個個都好鐘意睇書個喎
原帖由 YanYan0116 於 09-12-11 11:45 發表

英普的聽講能力, 係學校功勞, 我都唔識普通話, 英文又LOCAL口音, 成日都係亞女教返我, 我問亞女睇嘢如果有中英的話, 睇中文/英文先, 佢話有時會睇咗英文先, 可能佢地平時睇慣咗, 所以好自然就睇咗英文先.

不過我 ...

伯爵府

我反而覺得阿女中文唔掂, 俾佢上中文作文班

大宅

Thank you!

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-11 21:24 發表
下星期五, 18號呀
****未經本人許可, 不得轉載****

伯爵府

18號你地返唔返去開party呀, 好似hall會有學生表演喎

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-11 23:21 發表
18號你地返唔返去開party呀, 好似hall會有學生表演喎

我要返工呀 !!

男爵府

好媽媽勳章

18號我都去學校呀..同小朋友一起玩真係好開心呀..
另外英文同普通話掂全係學校功勞黎嫁..我小朋友而家都係可以全英普溝通..

伯爵府

kat,

有無問你小朋友有無得表演呀 記住早d去hall睇
原帖由 katrinaau2002 於 09-12-13 21:31 發表
18號我都去學校呀..同小朋友一起玩真係好開心呀..
另外英文同普通話掂全係學校功勞黎嫁..我小朋友而家都係可以全英普溝通..

首頁
12345...40

尾頁

跳至