母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

之前左邊用電 pump 右邊用自己手去唧都無問題, 都會有 1-2次 let down. 每次有 8-9安左右

後來電pump 壞左改兩邊都用手自己唧就開始無左 let down.

再後來搵到方法只要輕力拉扯乳頭又會有返let down. 有時仲有 3次甘多, 高峰個時每次泵出 9-11安.

點知前排突然又無左 let down, 連拉扯乳頭都唔 work.

有let down 同無 let down 個量每次相差2安左右. 雖然有時無 let down 情況下都有 8安. 但有時因為無 let down 只得 6安, 有時仲只得 5.5安.

有嘗試過諗下亞仔個樣, 睇住佢張相都唔work. 有無 mami 可以教下我可以點做. 先有返 let down?

:-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

晞媽,好耐唔見喎~

侯爵府

原帖由 hellomiffy 於 09-12-3 17:35 發表
晞媽,好耐唔見喎~

係呀, 少左上里囉. 你點呀??

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

係呀,起奶陣真係好work,不過唔係一試就得,要慢慢練,唔好灰心。

大宅

有無咩秘訣? 我到而家都仲未練到...

原帖由 kristinecheng 於 09-12-4 09:49 發表
係呀,起奶陣真係好work,不過唔係一試就得,要慢慢練,唔好灰心。

大宅

越緊張想快d有let down,就越做唔到.真係要好 relax, 深呼吸,慢慢來就會有.

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

即let down一次後,再引,可以噴多次奶? 正呀!
咁係咪如果pump到就快冇,滴滴下時可以做"引奶陣"呢個動作?

大宅

BB埋身食每隔一陣我就會FEEL到有LET DOWN, 食半個鐘可以有三四次, 但係我自己泵就真係引極都引唔到>.<

原帖由 bobochow 於 09-12-4 11:08 發表
越緊張想快d有let down,就越做唔到.真係要好 relax, 深呼吸,慢慢來就會有.

大宅

1, 我想問下我用奶汞的, 係唔係等到有奶陣既時候同滴奶先至擺個喇叭埋去.

2. 到汞了15分鐘後, 再次以上步驟, 就會汞多D 奶嗎?

3. D 奶多都真係可以噴出來的嗎?

大宅

我試過一次BB食到LET DOWN之後我泵, 其中有一條奶柱一直噴, 個泵無扯個時佢都一直噴, 噴左十幾廿秒, 不過都係得個一次咁勁咋...

P.S. 我唔識引奶陣 & 我平時都唔會滴奶

原帖由 Lenatsang 於 09-12-4 21:23 發表
1, 我想問下我用奶汞的, 係唔係等到有奶陣既時候同滴奶先至擺個喇叭埋去.

2. 到汞了15分鐘後, 再次以上步驟, 就會汞多D 奶嗎?

3. D 奶多都真係可以噴出來的嗎? ...

大宅

請問let down係唔係即係奶陣啊?

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀,又或者叫噴乳反射,係可以變成條件反射嘅 (即係以上條link 教嘅方法。

呢度都講得好清楚:
http://www.kellymom.com/bf/supply/letdown.html

原帖由 ms_tea 於 09-12-4 23:02 發表
請問let down係唔係即係奶陣啊?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊