媽媽會所

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

Re: ★ 「媽媽會所」意見欄 ★

Fionma你好,

我是最近才從同事口中得知有這個BK網站,做了會員還不足一個月,但已覺這個網的媽咪們都很熱心與親切,真心與他人分享她們的心得,我很高興能夠成為一份子,這的確能令我這個新任媽咪從大家的對話中獲益不少,謝謝各位!

知道開辨這個新的媽媽會所時真的感到很高興,因為可以令我找到與B女同年同月出世的媽咪們,相信很多B女曾經或將會遇到的問題也會是同齡的小朋友們所遇到的問題,所以我也想加入與B女同齡的媽咪會看看,或與大家一起討論.

的確要找到與B女同年同月出世的媽咪會並不困難,可是,當我想把B女的出生日期加入Baby list內的時候,就頭暈眼花了.我找了很久還是不知道最新的Baby list在那裏,因有太多頁了,而且我的電腦也不是run得很快那種,故此找了很久也找不著,便只好放棄不再找了.

其實,可否加插一個BB出世月份的總list在每個媽咪會呢?那麼便容易讓新加入的媽咪加入該會了.

以上只是小妺的愚見,多多指教!

p.s. B女是在2002年10月份出世的.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

B女媽,
其實係呢度既第一版已經講左每一版有邊一位負責人啦..我就係2002年10月既Topic負責人啦.. 你可以PM你女女既資料比我, 等我update 個第一版既list呀..Thanks
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

大宅

〔已移動主題〕
以下主題已由媽媽會所搬往較合適的討論版:
*「你們的小孩最鍚是誰?」 - 親子溝通
*「與娘家關係.....」- 夫婦情感
*「請問有冇媽咪知道爆笑奶咀係圓咀定係"篇"咀?」- 嬰兒用品
*「BB早餐有無好介紹?」- 嬰兒食譜
*「請問怎樣交仔仔站立如廁?」- 嬰兒醫護
*「買什麼brand洗頭水和沐浴露給小朋用呀?」- 嬰兒用品
*「幾時識坐?」- 嬰兒醫護 - 25/2/2003
*「BB 嘔奶如何處理」- 嬰兒醫護 - 4/3/2003
*「Urgent!!!!」- 嬰兒醫護 - 6/3/2003
*「長髮為B剪」- 美容扮靚 - 6/3/2003
*「請分享如何安排14個月BB的生活日程表」- 嬰兒醫護 - 9/3/2003
*「如何安排親子時間」- 親子溝通 - 9/3/2003
*「有無媽媽喜歡自己穿水晶手飾?」- 潮流時尚 - 9/3/2003
*「be on the watch for your baby or child」- 嬰兒醫護 - 15/3/2003
*「濕疹經驗」- 嬰兒醫護 - 21/3/2003
*「訂尿片」- 嬰兒用品 - 21/3/2003
*「Play group at Choi Sai Woo Park」- 教育小組 - 26/3/2003
*「有關低敏formula的好壞」- 嬰兒用品 - 26/3/2003
*「Injection」- 嬰兒醫護 - 26/3/2003
*「Play group or gethering」- 教育小組 - 26/3/2003
*「BB 成日晚上喊,點算!」- 嬰兒醫護 - 26/3/2003
*「沙田區邊間playgroup好?」- 教育小組 - 26/3/2003
*「baby的成長歷程」- 嬰兒醫護 - 26/3/2003
*「BB飲奶份量」- 嬰兒醫護 - 26/3/2003
*「紙尿片褲,有幫助」- 嬰兒用品 - 28/3/2003
*「田灣循道衛理幼兒園」- 談幼稚園 - 28/3/2003
*「有冇人試過塞過廁所?????」- 自由講場 - 28/3/2003
*「發現有小童口罩買」- 自由報料 - 29/3/2003
*「两歲半小孩的表達能力?」- 親子溝通 - 13/4/2003
*「將會在荃灣港安生的媽媽」- 產前產後 - 14/4/2003
*「肚痾洗唔洗看e生呢???」- 婦女醫護 - 27/4/2003
*「有冇媽媽試過早產?」- 婦女醫護 - 27/4/2003
*「兩個月大BB, 通常食幾耐人奶?」- 嬰兒醫護 - 27/4/2003
*「電熱水壺邊隻牌子好?」- 嬰兒用品 - 29/4/2003
*「BB絕食怎麼辦?」- 嬰兒醫護 - 20/5/2003
*「歲半的bb應該有幾隻牙仔」- 嬰兒醫護 - 20/5/2003
*「BB女係咪會黐DADDY多?」- 親子溝通 - 20/5/2003
*「剖腹生產 - 半身麻醉是否比全身好?- 婦女醫護 - 20/5/2003

〔已刪除主題〕
以下主題已刪除:
*「 I can't find 2002年1月BB會」
*「JUST SAY HELLO TO ALL 11月 BB的 MAMI」- 請放在所屬媽媽會內
*「新會員 Curtis Ma Ma」- 請放在所屬媽媽會內
*「政府公報全面停課了!!」- 28/3/2003
*「有關鑽石能量水系統的問題」- 11/4/2003
*「請爸爸媽媽做問卷調查」- 13/4/2003

我們愛,因為神先愛我們!

大宅

各位媽咪,

雖然大家已搬了進來媽媽會所,但是否仍然覺得要尋回所屬媽媽會仍需耗上一點時間呢?如果你有留意,我已逐步將意見欄第一頁的媽媽會列表set連結,日後大家只要進入第一版,便可直接連到所屬媽媽會,希望這可給大家帶來更多方便吧!當然,如果你們要轉主題,這連結便不適用了!如果是這樣,請告訴我改連結,或再考慮是否一定要轉主題呢?

到現時為止,仍有部份媽媽會未告訴我聯絡人名稱的,請儘快提交吧!希望我們媽媽會所可以加緊聯繫,以配合站長的改革。

有關改革,曾聽站長說過,將會有一homepage給每一版,雖然仍未知何時實行,但如果你們有值得回味的文章或值得其他媽咪參考的心得,請現在就開始留下,待日後交我處理。

Fion

該用戶已被刪除

大宅

RACHEL&MAVIS,

謝謝你的留言,你提議不分月份,只留年份,那麼這裏不就只剩下幾個媽媽會了嗎?其實我們很多媽媽會都有數十個會員,要合為一個,那很快會爆了!

對於你覺得太多標題,請參閱我上一封文章,我已逐步將媽媽會名稱set link,希望可以方便到大家;另外,我亦已呼籲過,各媽媽會名稱要簡潔,為求各會員可儘快找到自己的媽媽會!

希望以上可以解答你的問題,如有疑問,歡迎繼續發表!

Fion

複式洋房

Hi fionma,
我想 join「媽媽會所」呀,但 "無從入手",pls. let me know how ?!?
My son Russell, born on 13th August 1999 & my daughter Rachel, born on 01st December 2001; many thankx.

大宅

wwwccc,
首先歡迎你加入呢個會所,現時會所適合你小孩子的媽媽會有呢兩個,please click:
1999年媽咪 - Michellemama
2001年12月寶寶會 - heima

你入到去睇一睇D留言,簡單介紹一下自己就可以了,有關聯絡人會將你的資料記錄在第一頁。你可以隨便與會員傾談,交流一下照顧小孩心得,希望你也在BK也到好朋友啦!

複式洋房

Dear fionma..........thank you so much for your help!

別墅

fionma,

辛苦妳了, "媽咪會一覽" 好好用, 好方便呀!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

fionma,

辛苦妳了, "媽咪會一覽" 好好用, 好方便呀!

直頭勁正添呀!!~~ [img align=left]http://www.baby-kingdom.com/images/subject/icon14.gif[/img][img align=left]http://www.baby-kingdom.com/images/subject/icon14.gif[/img][img align=left]http://www.baby-kingdom.com/images/subject/icon14.gif[/img]

大宅

銘媽,Samsam,

咪咁客氣啦!大家用得開心就得喇!

Fion

男爵府

畀面勳章

Fionma:
多謝你整呢個媽咪會一覽, 真係好好用, 唔使周圍搵 , Thank you again.

大宅

各位,
我諗你地都留意到版面既不同,BK已增設精華區,歡迎大家將值得回味的傾談片段傳給我,讓我放入去給其他會員分享及認識你們!投稿可以圍繞有趣、關懷、心事分享等等。或者大家有何構思,都歡迎發表!

Fion

複式洋房

hi,我新加入的,叫shirley&bb叫charlie,他於12/9/2002出世.食5個月人奶,now eat 安嬰兒A+.we live in yuen long.您地會所十分多元化,但我不知如何join your action,因為工作時間長,又放閒日,很難join 您地周六日的action.暫說到此.

伯爵府

fionma

唔該張係自由講場既"何文田媽咪樂園"搬過來媽媽會。thanks
pooh 磁貼欠6, 30, 35

大宅

好媽媽勳章

cheungcheung :

因fionma 屋企有少少事, 所以未能即時回覆, 請諒.

我巳代通知自由講場版主作出安排, 盡快幫你地將topic 轉移至媽媽會所.

複式洋房

fionma pls cleck pm

大宅

fionma,
幫我加返有冇2003年11月既準媽咪呀??入黎一齊傾啦!!入 ★ 媽咪會一覽 ★丫~
thanks~~~

大宅

欣欣媽~~CatCat,
已辦妥了!

另外,我想提一提各位,如果各媽媽會要開新part,不妨通知我一聲,咁就可以第一時間update「媽咪會一覽」喇!謝謝!

Fion

首頁
12345...8

尾頁

跳至