自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同我媽講起堂姐嫁左果個德國人(係佢以前老細),佢地宜家住德國,個個鄉下人以為佢嫁左有錢人,但佢同我講過佢地所有支出都要用Excel記數,每次返大陸之前都有整個budget,佢話德國人個個都係數口精,D數要清清楚楚喎!

佢老公叫過我幫佢在香港買隻手錶,拎埋返大陸俾佢,佢俾歐羅我,張紙仔寫埋兌換率,佢計到小數點後兩個位,岩岩好,仲多左幾豪子(我爸成日笑,話我突登去TST幫佢買,又要拎到黎大陸(隻錶都三千幾,我唔放行李的,驚唔見),車錢都蝕埋喎,其實我又唔係好介意佢計到甘盡,就算佢計整數,都唔多得幾多錢啦,不過我諗唔通德國人真係要計到甘盡?!

另外,堂姐第一年返去派利是,竟然人人都封5蚊人仔,包括我妹都係(我屋企同佢屋企好好熟的),我果時都帶左D十蚊利是諗住派俾D嗌唔出名既大陸人,但派唔出手,最後都係派廿蚊俾D唔識既人,5蚊係歐羅五毫子,點派得出手架?!

佢之前同我講德國人求婚戒指係無鑽石的,結婚果隻先有,但佢結婚果隻都無?唔通係佢老公自己作故仔,唔駛買鑽石?

我哥工作上會成日接觸歐洲人,佢都話德國人好孤寒,我只識呢個德國人,所以好奇想知係咪真係算死草??

禁止訪問

水晶宮

德國人做也認真出左名...幾個禮拜前BOOK左去聽個德國仔推銷乜乜會籍...個半鐘...分秒不差準時放我走...
巨地外國人...中國人D人情世故唔識都好正常...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我反而覺得節儉係美德.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我以前D大老細係德國人黎架,又唔可以話好孤寒喎,應用則用,應洗則洗囉,我嗰陣大肚,佢哋居然叫我坐喺度收錢呀,我幾唔好意思

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講到孤寒,應該先數tight Scottish
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

其實外國人多數孤寒d, 佢地興AA, 就算係外國長大果d都係

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我最鍾意同德國人做生意, 全部清清楚楚, 一早講晒全部要求(好高要求 ), 找數準時, 係一個好有 discipline 的民族, 至於男男女女的關係, 如果你有睇三毛的書,講佢早期同個德國男友的交往, 最後點解唔結婚, 就知有d德國男人其實都幾cheap o架 ...
淡淡的來, 好好的去 ....

大宅

eeb, 點解叫tight scottish?

bplus, 德國男人點cheap法呀?可唔可以講D黎聽下?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

德國人好均真, 好有原則, 從不遲到,我以前好多同學都係德國人。

到出黎做野, 遇到嘅德國人都係咁, 又唔可以話孤寒, 但唔闊路law。

男爵府

我姑仔嫁佐美國人,定居美國.佢地食飯係AA嫁.

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 vvnpo 於 09-12-4 14:40 發表
弧寒無問題。反而樣樣"君君"真真做朋友仲舒服。好過那些貪人小便宜,或打腫臉充大頭的人
agree!

只要唔係貪人地嘅, 我覺得呢d朋友都做得過。

大宅

想問:如果結左婚, 女人無做野, 甘出去食飯點AA呀?

水晶宮

原帖由 cathy-tse 於 09-12-4 13:48 發表
我以前同D丹麥妹同房....
佢地習慣孤寒...
例:去party問friend取煙.,,..之後會要妳還
但同房時我叫她try mine lotion.. 她會用,..
再我問她借lotion..she said..不好用太多,..我會好傷心 .... ...

原來我99似鬼妹...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

原帖由 vvnpo 於 09-12-4 14:40 發表
弧寒無問題。反而樣樣"君君"真真做朋友仲舒服。好過那些貪人小便宜,或打腫臉充大頭的人

贊同。
不過aa制又唔覺同孤寒有咩關係,
無拖無欠嘛

首頁

尾頁

跳至