母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實我返左幾日工,工係我c6叫我返的,個老闆係佢朋友,比我攜俊俊(我仔仔)返工 ,但餵人奶,現在樓上店,又新開張就無墨人。但遲d又易拉架,又宣傳海報哦,我都唔知可唔可以餵到,唔通俊俊吃幾分鐘有人來又唔吃,甘,點算。唉! 救命
返工幾日,我都唔知佢係出牙/唔慣生活方法變左(返10點至晚上8點)(俊俊現在快五個月啦)晚上放工回家煮飯,佢睡覺,但到凌晨開始佢就一兩小時醒一次,我餵佢先睡。
俊俊就話明天睡下午覺,我呢,我好眼訓,好辛苦喇!
又家務又湊仔又返工又餵奶奶,我係參加三項鐵人嗎,唔係,係四項。c6話會幫手做家務,幫個屁,佢拖字…大曬嫁喇 ,每位媽媽,十卜我啦!想哭啦!

男爵府

樓主:
諗下可否考慮lunch時改PUMB奶, 亞仔找EE湊, 早晚才埋身餵..
努力~~加油, 停左後, 冇得返轉頭架~

禁止訪問

別墅

原帖由 netbc2001 於 09-12-6 00:12 發表
又要返工又要埋身餵好辛苦架, 如果遲啲您份工忙啲就唔好意思開工餵人奶喇, 其實份工係唔係人工好好?定係因為幫朋友, 係咁E收份人工? 如果係人工好好, 您就找個鐘點做家務同煮飯或幫手日頭湊BB; 如果係咁E收啲啲人工, ...

其實係幫我老公個朋友囉。5000元一個月,十點至八點,請人又請唔起,要自己來,好再昨天我老公話會幫我煮飯甘先好少少。早幾天,親子個媽媽比左d餵奶衣,真係係街餵都無人知,唉!我都唔知點算,可唔可以d客入店睇野,我坐響到餵奶呀!

水晶宮

原帖由 sosokiy 於 09-12-6 12:36 發表

其實係幫我老公個朋友囉。5000元一個月,十點至八點,請人又請唔起,要自己來,好再昨天我老公話會幫我煮飯甘先好少少。早幾天,親子個媽媽比左d餵奶衣,真係係街餵都無人知,唉!我都唔知點算,可唔可以d客入店睇野,我坐響到餵奶呀! ...

handle 到就話啫,如果唔得,咁少人工梗係唔做啦。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

畀面勳章

原帖由 jenniecatcat 於 09-12-6 13:57 發表

handle 到就話啫,如果唔得,咁少人工梗係唔做啦。

agree
唔好話餵人奶
就算係餵奶粉都c啦
有客嚟但個仔又喊
咁埋個仔好定客好

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sosokiy 於 09-12-6 12:36 發表

其實係幫我老公個朋友囉。5000元一個月,十點至八點,請人又請唔起,要自己來,好再昨天我老公話會幫我煮飯甘先好少少。早幾天,親子個媽媽比左d餵奶衣,真係係街餵都無人知,唉!我都唔知點算,可唔可以d客入店睇野,我坐響到餵奶呀! ...

得5000蚊我寧願全職湊B lu

複式洋房

原帖由 daidaianna 於 09-12-6 14:25 發表

得5000蚊我寧願全職湊B lu

我都係甘話..

大宅

雖然話錢少寧願唔做,不過家家有本難念的經呢﹗俊俊媽你既情況,其實埋身餵人奶好過餵奶粉,起碼少咗洗樽洗泵消毒沖奶/泵奶既工序,即使有客人要停餵,埋身食都比餵奶粉/樽餵衛生,同埋bb埋身食心理上安心啲,會少啲扭計,始終你工作既地方係多閒雜人,bb或多或少係情緒上都會被滋擾。

如果真係經濟問題,開心見誠將自己感受同老公講,兩公婆一起擔起頭家同家務,一家齊齊整整就算一齊挨,也是件幸福事。

還有,我自己個人意見,能夠吃媽媽奶的bb真的好幸福,為了你的寶貝不要輕言放棄﹗

Good luck~

大宅

我諗大部份人奶媽一聽倒可以返工時間埋身餵, 都會好羨慕. 但實際運作起上來, 又會有D麻煩. 真係要好好安排時間先得.
我諗, 樓上鋪會有D時間比較人流多, 如中午或黃昏. 咁可唔可以, 你埋身餵儘量安排響其他時間, 照計你BB 5個多月大, 應該可以定下時間表餵奶, 唔使再feed on demand? 咁餵奶時, 可能會免卻太多滋擾.
你仔仔去到新地方, 要適應都需要D時間, 我地返新工都要適應三幾個月啦, 係咪? 何況佢係幾個月人仔!
俾D時間大家. 如果份工真係需要做的, 咁就俾個時間, 睇下可唔可以應付. 呢段期間, 亦請老公幫手做家務, 有時呢, 你唔講, 佢唔知邊樣要幫手, 你不如直頭assign俾佢啦, 就好似你話, 佢肯煮飯. 咁除了煮飯, 你咪再請佢多做幾樣家務, 大家分工...
你好叻架喇, 自己湊, 又去返工, 返住工咁樣餵奶, 其實都唔係想像中咁簡單! 餵人奶都係講緊最多幾年 或數個月不等, 為左BB, 努力落去啦!佢一生受用架!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你小朋友幾大呀? 如果小朋友細的話可以推朋友就盡量推, 可以多d 時間照顧小朋友. 唔好放棄餵人奶呀. 其他野可以放棄, 可以之後再來過, 但係餵人奶的時間一去就無啦.

原帖由 stliu 於 09-12-8 15:57 發表
我諗大部份人奶媽一聽倒可以返工時間埋身餵, 都會好羨慕. 但實際運作起上來, 又會有D麻煩. 真係要好好安排時間先得.
我諗, 樓上鋪會有D時間比較人流多, 如中午或黃昏. 咁可唔可以, 你埋身餵儘量安排響其他時間, 照 ...

禁止訪問

別墅

原帖由 catalles 於 09-12-8 17:40 發表
$5000, 又唔算多, 而且十點至八點, 成10個鐘一日, 一個星期返5日都仲可以, 如果返足六日, 人工就真係少啲囉. 而且幾辛苦架, 您可以試吓工一兩個星期, 睇吓應唔應付到, 如果唔得, 咪同老公講清楚囉.

...

返工幾日便病了,流感了!可能係唔夠訓喇!仔仔都唔知係唔習慣或是想出牙仔呢!半夜成日起身!我都知份工條件唔多好喇。一星期返六日,成十個鐘,我都未試過返甘多個鐘嫁!好累!不過我老公義字當頭!唉!無辦法。最近我試下下午餵佢食一餐人奶加米糊,俊俊五個月喇!佢食左又飽到差唔多五個鐘,平時全人奶四個鐘,但個胸塞塞地囉。可能太多奶,現在我想轉奶粉都應該轉唔到,無餵一餐都會塞。好痛
好多謝大家給我意見,我會努力餵人奶,同俊俊一齊見步行步,相信有信心一得

禁止訪問

大宅

叻叻勳章

原帖由 sosokiy 於 09-12-9 14:11 發表

返工幾日便病了,流感了!可能係唔夠訓喇!仔仔都唔知係唔習慣或是想出牙仔呢!半夜成日起身!我都知份工條件唔多好喇。一星期返六日,成十個鐘,我都未試過返甘多個鐘嫁!好累!不過我老公義字當頭!唉!無辦法。最近我試下下午餵佢食一 ...

bb 5個月可以食糊仔冇咁辛苦, 用餵奶巾圍住咪可以一路餵一路睇住d客囉~

唔好迫自己一定要餵人奶, 咁樣會好大壓力同影響奶量, 或者真係泵出黎雪住佢, 咁咪都可以俾到bb食人奶囉~~

加油啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊