懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同上 ~~~~~~

別墅

我都好想知...夜晚唔比奶, 比水bb 飲, 阿b都唔肯睡, 點算 ?

複式洋房

媽媽話比水佢飲.....飲多幾日佢就唔會再飲奶, 不過我睇書話bb會自己介夜奶嫁

複式洋房

我個仔好似 clock 咁一夠鐘就叫 ~~~ 唔知點戎好 , 最慘係咁喊 ?????

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實bb應該大大下就自己戒嫁啦..
好似我仔仔咁..
佢未滿月就12點,零晨3點同早上6點咁食嫁..
但一滿月就夜晚12點幾一點食完就6點幾啦
而家2個月就夜晚飲完就到7點幾..
最長試過到8點幾先醒

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我阿B又係一到咁上下就係度喊,比奶咀佢佢又唔食,我都係11點幾12點餵佢BUT一到4點左右就喊住要食奶,我成日都係度諗佢幾時先唔洗食凌晨個餐呀,我就黎要返工都唔知點算好

複式洋房

係啦 ~~~~ 我仔仔每隔4個鐘就食一次奶 , 咁我係咪將11點個餐延長到12:30am 先比佢食奶呢 ????等佢訓醒先食~~~咁晏 d個餐我係咪隔3個鐘先再比佢再食呀????

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個女10月5日出世,佢半個月大開始,半夜餐奶我開始無叫醒佢食。
佢last餐通常9點幾/10點幾/11點食,初頭佢2點9醒(如果佢上餐係9點幾我就餵佢),過左一兩日,佢就3點幾醒,跟住一兩日後,就4點準時醒(就算上餐係9點幾都係呢個時候醒),跟住我開始決定唔比奶佢,只係比水,有次佢可以訓到6點幾(上一餐11點幾食),另外有次,4點喊換片,換完片佢訓返,我就唔理佢,到佢5點幾喊醒至開奶比佢,持續左半個月,佢都仲未戒到夜奶,到11月中,我睇返舊post,有人教戒夜奶方法,於是我跟住做,起碼做到要定時餵奶,於是我就定返餵奶時間係4個鐘(之前唔定時,3個鐘/4個鐘/4個幾鐘),朝早7點3餵第一餐,夜晚11點3餵last餐,半夜4點佢醒比奶佢飲飲到佢訓返就停餵(佢飲6安,半夜飲到3安就訓返),ur完就放返落床,到7點幾再餵,不過佢6點幾就醒。之後我就決定半夜比水佢,水佢飲左兩晚我就無起身餵了,佢喊ge話,換完片佢就訓返,到5點幾喊就比奶咀佢訓返,到6點幾喊,要起身執返兩三次奶咀比佢佢至再訓返。
到兩個月大時,佢飲完last餐,訓到6點9至喊(我轉左另一隻牌子尿片,半夜唔駛起身換片),第二日7點喊,今日係第三日,今朝5點幾就喊,比奶咀佢訓返,到6點9至再喊。
希望今晚可以一覺訓到聽朝餵奶前至醒吧!

複式洋房

我琴晚係第一 day幫佢戎夜奶,本來夜晚11點廷長到12:45食,之後就訓到早上7:45 ... 唔知係咪落雨好訓 d ,真好彩 ,咁我想問下 bb巳經食少一餐,咁需唔需要加多些少比佢食呢 ?????總之...之後果幾餐照隔4個鐘食就得係咪呀 ??? ^^

琥珀宮

原帖由 majimike 於 09-12-8 08:26 發表
我琴晚係第一 day幫佢戎夜奶,本來夜晚11點廷長到12:45食,之後就訓到早上7:45 ... 唔知係咪落雨好訓 d ,真好彩 ,咁我想問下 bb巳經食少一餐,咁需唔需要加多些少比佢食呢 ?????總之...之後果幾餐照隔4個鐘食就得係咪呀 ...

係,同埋日頭訓覺都要叫醒佢飲奶,最好每一日都係同一時間餵奶(你決定左8點餵第一餐ge話,就日日都8點至餵)。隔3~4個鐘都得,不過相隔時間set好左就就餐餐一樣,如果唔係就變左唔定時。
我個女就7點3餵第一餐(因為要遷就大仔返學時間)。
佢而家ge生理時鐘都適應左飲奶前一兩個字至扭肚餓,餐與餐之間比水佢飲。

複式洋房

hello ~~~~
咁你有冇加多些少奶比佢食呀 ?????

原帖由 mupooh 於 09-12-8 12:29 發表

係,同埋日頭訓覺都要叫醒佢飲奶,最好每一日都係同一時間餵奶(你決定左8點餵第一餐ge話,就日日都8點至餵)。隔3~4個鐘都得,不過相隔時間set好左就就餐餐一樣,如果唔係就變左唔定時。
我個女就7點3餵第一餐(因為要遷就大仔 ...

琥珀宮

原帖由 majimike 於 09-12-8 13:01 發表
hello ~~~~
咁你有冇加多些少奶比佢食呀 ?????

無呀,如果加埋夜奶一日6餐,每餐6安,太多了。
佢而家食5~6安可以4個鐘一餐。夜晚last餐我開7安比佢,不過佢通常飲剩50ml就唔飲,佢飲到7安ge話,半夜反而仲易醒,可能飽得滯。
佢今朝差唔多7點至醒,半夜唔駛起身,精神好好多架!

複式洋房

你個 bb 幾多個月呀 ??? 我果個就一個月10日人仔,會唔會太早戎夜奶呢????

原帖由 mupooh 於 09-12-8 17:44 發表

無呀,如果加埋夜奶一日6餐,每餐6安,太多了。
佢而家食5~6安可以4個鐘一餐。夜晚last餐我開7安比佢,不過佢通常飲剩50ml就唔飲,佢飲到7安ge話,半夜反而仲易醒,可能飽得滯。
佢今朝差唔多7點至醒,半夜唔駛起身,精神好好多架! ...

琥珀宮

原帖由 majimike 於 09-12-10 19:13 發表
你個 bb 幾多個月呀 ??? 我果個就一個月10日人仔,會唔會太早戎夜奶呢????

今日係兩個月5日大

別墅

原帖由 mupooh 於 09-12-10 21:18 發表

今日係兩個月5日大

請問你bb食邊隻奶粉?我阿b兩個月19日,都係食4安,三個鐘一次

琥珀宮

原帖由 macromacro 於 09-12-10 23:18 發表

請問你bb食邊隻奶粉?我阿b兩個月19日,都係食4安,三個鐘一次

美素x︿初出世時係食能恩,但我老公對呢隻好反感,因大仔果陣都係食呢隻,由兩個月大開始厭奶,厭左幾個月。
跟住轉日本雪印,食左幾日,覺得好快就肚餓,日頭成日都唔夠飽咁,當時咁ge情況仲點諗住介夜奶。
於是就轉美素x,知道佢食得飽之餘仲可以開始介夜奶。

首頁

尾頁

跳至