單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

那倆個披著羊皮的狼, 至今仍在人面前扮: 自己是人地的好老婆、好媽媽 、虔誠的基督徒 ;

另一個仍在扮自是一個好爸爸、 好老公、虔誠的基督徒 。

為何他們仍可如此風流快活 ? 他們知否什麼叫廉恥 ?

自少媽媽就教我錯了要勇於承擔及改過;寜可人負我, 不可我負人。 難道這個社會真的變得如此敗壞 ? 抑還是我做人的宗旨已過時 ?

快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

男爵府

原帖由 pooth 於 09-12-5 22:37 發表
那倆個披著羊皮的狼, 至今仍在人面前扮: 自己是人地的好老婆、好媽媽 、虔誠的基督徒 ;

自少媽媽就教我 ...

情場如戰場,

公道自在人心,

風流下,多數會命於馬上峄。

ho!sorry, 文筆唔好。

大宅

原帖由 eric5354 於 09-12-6 00:00 發表

情場如戰場,

公道自在人心,

風流下,多數會命於馬上峄。

ho!sorry, 文筆唔好。

有時, 我寧願佢係死左 (黑心左d), 起碼我可以同d 細路講佢爸爸幾偉大, 為了個家而...........

依家孩子只會問我為何爸爸錯了不用改, 我做錯了卻要改。 他拍拍pet pet 就可以走, 難為我要執攔灘子。

子爵府

原帖由 pooth 於 6-12-2009 00:24 發表

有時, 我寧願佢係死左 (黑心左d), 起碼我可以同d 細路講佢爸爸幾偉大, 為了個家而...........

依家孩子只會問我為何爸爸錯了不用改, 我做錯了卻要改。 他拍拍pet pet 就可以走, 難為我要執攔灘子。 ...

一D都吾黑心;有D人係吾死都無用,我以前未離婚時都係想佢"死",因為吾使再煩到我;但離咗婚之後覺得佢死吾死都無咩所謂,其實係因為對佢一D感覺都無!(因為有一次佢好病,叫我車佢去ST.PAUL, 我話幫佢叫白車,佢就話我見死不救,最後我CUT OFF!果次之後,我真正明白自己個心已經痊癒);其實佢做得衰D可能對你仲好,起碼快D睇清佢真面目,等自己可以手起刀落,狠狠咁同佢了斷,吾使嘥時間,嘥眼淚!
放棄佢所有嘢(包括:感情,回憶,仇恨....)先至可以從過新生!努力!

水晶宮

自少媽媽就教我 ...

Pooth:
他倆是那種性格及品格的人,所以就做了那種事情,就是如此簡單不過了。你不要再鑽牛角尖了,再問為何,答案仍都是這個。
你現在的重點應該是把 focus 從他倆處抽走,放到好好照顧照顧自己和子女身上,試想再如此圍繞他倆去轉,你會得到什麼益處,對你及子女的人生有何好處?如果沒有益處,甚至有很多害處,你仍要繼續嗎?
我介紹給你的書看了沒有?想要 "放下",是要 take action的,行了第一步,情況及心念才能起變化,有了第一步的變化,才能有之後第23456...步的變化,必須要有這些一連串的變化,才能真的幫助到自己跳出來的。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有過同你一樣嘅想法,但事實始終係事實,個濺人無死始終都係無死,佢地風流快活咪由佢地囉,你同小朋友咪睇下佢地可以風流幾耐,阿pooth放心,此日可待!!
原帖由 pooth 於 09-12-6 00:24 發表

依家孩子只會問我為何爸爸錯了不用改, 我做錯了卻要改。 他拍拍pet pet 就可以走, 難為我要執攔灘子。 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

等待驗證會員

原帖由 wife 於 09-12-6 01:51 發表

一D都吾黑心;有D人係吾死都無用,我以前未離婚時都係想佢"死",因為吾使再煩到我;但離咗婚之後覺得佢死吾死都無咩所謂,其實係因為對佢一D感覺都無!(因為有一次佢好病,叫我車佢去ST.PAUL, 我話幫佢叫白車,佢就話我見 ...

Pooth,
我覺得wife最後的一段十分之好.
其實佢做得衰D可能對你仲好,起碼快D睇清佢真面目,等自己可以手起刀落,狠狠咁同佢了斷,吾使嘥時間,嘥眼淚!
放棄佢所有嘢(包括:感情,回憶,仇恨....)先至可以從過新生!努力!

我有位朋友同我講,要多謝佢對我咁絕,好等我快D醒,係個過程中,會發現自己個心都會有轉變,...........慢慢咁死心.

我己經好耐無見佢,但間唔屎都成日咁起佢,個心情都有起復,所以妳現在恨痛的心沒法釋懷係正常,時間尚淺,慢慢黎啦!

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-6 03:17 發表
我都有過同你一樣嘅想法,但事實始終係事實,個濺人無死始終都係無死,佢地風流快活咪由佢地囉,你同小朋友咪睇下佢地可以風流幾耐,阿pooth放心,此日可待!!
...

你果個賤佬唔死係個天要佢係度獻世!

大宅

自少媽媽就教我 ...

唔好再去關心佢地既近況同幻想佢地既生活...
知得愈多痛得愈深!
你放過自己啦!

大宅

回覆 1# pooth 的文章

pooth,

不要再想他們,人在做,天在看!!! 他不愛妳,但是妳的孩子愛妳! 自己愛多些自己吧! 放手,take a deep breath 跟住大步向前行! 不應再回頭望了. 快樂及否在於妳的選擇, 我們一定支持妳!!!!

別墅

poot

好明白你現在心情, 時間慢慢過, 傷口才慢慢好, 要等傷口真真正正好返, 誰也幫不到你, 真正令自己過快樂生活只有你自己,努力大家都在你身邊......

大宅

我對好多人都講過, 無論佢地(所有唔同宗教的教徒)有幾虔誠, 佢地都係人, 所以, 我都會把他們是一般人看待. 至於, 你的經歷我也very sorry. 現在, 沒有什麼可以做了, 努力去把自己扶起來, 把小朋友好好的教養.
cheers up!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無錯....絕對認同!!
原帖由 meichi 於 09-12-6 09:16 發表

你果個賤佬唔死係個天要佢係度獻世!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

原帖由 wife 於 09-12-6 01:51 發表

一D都吾黑心;有D人係吾死都無用,我以前未離婚時都係想佢"死",因為吾使再煩到我;但離咗婚之後覺得佢死吾死都無咩所謂,其實係因為對佢一D感覺都無!(因為有一次佢好病,叫我車佢去ST.PAUL, 我話幫佢叫白車,佢就話我見 ...

若然我可以對佢的事冇反應, 我相信已把他放下。
講真句, 我依家一路覆大家的留言, 個心仍是拿住拿住咁痛, 要對他無怨無恨, 相信仍遙遙無期。

大宅

原帖由 全為愛 於 09-12-6 01:51 發表

Pooth:
他倆是那種性格及品格的人,所以就做了那種事情,就是如此簡單不過了。你不要再鑽牛角尖了,再問為何,答案仍都是這個。
你現在的重點應該是把 focus 從他倆處抽走,放到好好照顧照顧自己和子女身上,試想再如此圍繞他 ...

多謝你 ! 我知bk 呢度好多人都好愛錫我, 是我自己無用, 不能做情緒的主人, 不過有一點我進步了, 就是當我呻完後, 以前要好多日才可復完, 依家第二日就可以返工啦 ! 俾d 時間我, 我信我一定得架 ~

你介紹的書, 我把書名記下來了, 依家我的眼睛出現了問題, 暫時唔會睇咁多書, 我的朋友們都買了幾本給我看, 我依家首要是自處理好自己及孩子的情緒, 已搵了有關方面幫我仔仔.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

pooth
你都放唔低D怨氣,點可釋懷呢?你嘅小朋友係睇你頭,你咁樣,佢地又點可快D走番出黎呢
其實你都知你點喊都無用,因為你唔係為佢而傷心,你係為啖怨氣,點解要咁啫,而家好似唔係佢傷得你最深,係你自己傷緊自己身體,唔通你要喊到盲都唔識停,我知條路好難行,但喊係無用就唔好再用啦,要發洩唔一定要傷害身體架嘛,唔好張怨恨放大黎諗啦,要釋懷好靠你自己架,只係睇你用咩心情去睇呢件事架咋,你明唔明呀
佢係個咩人,有幾賤,你都唔好理佢啦,越睇唔開,只會令你更辛苦

等待驗證會員

原帖由 pooth 於 09-12-7 23:46 發表

多謝你 ! 我知bk 呢度好多人都好愛錫我, 是我自己無用, 不能做情緒的主人, 不過有一點我進步了, 就是當我呻完後, 以前要好多日才可復完, 依家第二日就可以返工啦 ! 俾d 時間我, 我信我一定得架 ~

你介紹的書, 我 ...

Pooth,

喊得多,對對眼唔好呀,對眼會好傷ka,
遲d妳的復完時間,會快好多,我相信妳得ka.

唔好咁夜瞓啦,要錫自己多d呀!

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-6 03:17 發表
...

我相信因果報應, 人在做, 天在看,
若然未報時辰未到, 所以我教我的孩子不要作壞事。

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-12-6 09:10 發表

Pooth,
我覺得wife最後的一段十分之好.
其實佢做得衰D可能對你仲好,起碼快D睇清佢真面目,等自己可以手起刀落,狠狠咁同佢了斷,吾使嘥時間,嘥眼淚!

...

唔怕話你知, 佢一值都想享齊人之福, 他說若然不是我迫他做決定, 不會弄到今時今日的地步! 我問他若然是我出去搵過第二個, 他可以接受嗎 ? 他說impossible. 一定要離婚. 我沒話可說, 只希望自己不要再記掛佢, 盡快回復我的本性。

瑪瑙宮

環保接龍勳章

原帖由 pooth 於 09-12-7 23:38 發表

若然我可以對佢的事冇反應, 我相信已把他放下。
講真句, 我依家一路覆大家的留言, 個心仍是拿住拿住咁痛, 要對他無怨無恨, 相信仍遙遙無期。

唔好逼得太緊,講真,你無興趣想知佢嘅野,己好成功架啦,遇到呢種人,可以大胆幫你講句,相信佢己經係全世界唯一一個你最憎,最唔想見到嘅人,無怨無恨就世係假,希望我無講錯
不過呢D心情係要慢慢黎架啦,只係你唔好成日鑽牛角,唔好再沉淪向咩"完美家庭",如果乜,如果乜度就得啦,有好多野嘅發生,唔代表"世界沒日"

首頁

尾頁

跳至