想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

人地話花膠湯可以令子宮內膜厚D, 今日煲左, 但係失敗左, 有冇人可以教我應該點煲呢?

材料:

花膠~3大塊

西施骨~$20

螺頭~6件

水~15碗

煲左出來冇乜味, 我煲左2個半鐘,浪費左D花膠啦, 嗚...............

大宅

你試下大火煲一小時(滾起計), 再轉中火一小時, 關火焗半小時至一小時, 再大火煲半小時至一小時

洋房

我唸你落十五碗水太多啦, 如果焞湯可能六至八碗水就夠同埋花膠本身係冇咩味架所以你落咁多水就更加冇味囖

別墅

你落得太多水啦,你係咪用燉鐘燉?我平時都係買20元豬展(無咁肥)
花膠4至5塊(我d花膠唔係好大塊)
原隻響螺2隻,
加5碗水燉3個鐘,再加d鹽調味,好易,你試下

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:09 發表
人地話花膠湯可以令子宮內膜厚D, 今日煲左, 但係失敗左, 有冇人可以教我應該點煲呢?

材料:

花膠~3大塊

西施骨~$20

螺頭~6件

水~15碗

煲左出來冇乜味, 我煲左2個半鐘,浪費左D花膠啦, 嗚...............

:naug ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:09 發表

材料:

花膠~3大塊

西施骨~$20

螺頭~6件

水~15碗

哈哈~~~lailai媽~~~

料少水多咪茅味囉~~~hehe~~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

lailai媽~~

你太多水啦~~仲有呀~~廿皮西施骨少左d呀~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

伯爵府

好媽媽勳章

我今日都煲左,
而家飲緊, 好好味~~

我用左:

$20豬展
5粒螺頭肉
3片螺肉
2隻大過手掌小小既花膠
4-5片細魚肚
無花果3粒
南北杏小量
密棗3粒
龍眼肉小量
薑4片
1.5 公升水

我用電子湯煲, 唔洗睇火,
放晒d料3點幾開始煲,
出晒味~~

大宅

第一水太多啦...第二就係, 你d 花膠之前有無浸過發過呀?? 有無出水呀??? 你唔會成塊硬轟轟就咁放茖去煲呱....???

複式洋房

[quote]原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:09 發表

材料:

花膠~3大塊

西施骨~$20

螺頭~6件

水~15碗

點解唔放一D藥材例如 : 沙蔘,玉竹,准山,妃子,比較好D,
試下買多一點肉煲會好一點, 我自己會買約28元煲豬展,
(2個人份量)煲豬展D湯比較清一D,無甘油,煲滾後,滾約1O分鐘,轉慢火2小時息火,就可以,最好用瓦煲

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蔡夫人 於 09-12-6 23:35 發表
第一水太多啦...第二就係, 你d 花膠之前有無浸過發過呀?? 有無出水呀??? 你唔會成塊硬轟轟就咁放茖去煲呱....???

唔會掛,
係既話,
大隻既,
煲2個鐘都未必咬得開.....

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

1. 你太多水啦,8-10碗夠了
2. 你太少配料啦,最好再加埋蜜棗/圓肉、淮山、杞子
3. 你想再蜜味d,可以加少少金華火腿,同埋,我的做法是如有時間,會用真空煲,先猛火煲45分鐘,之後真空燉6-7個鐘(又或一晚),之後再翻滾45分鐘。是非常入味的!

唔緊要啦!多嘗試累積經驗就會成功嫁喇!加油!

材料:

花膠~3大塊

西施骨~$20

螺頭~6件

水~15碗

大宅

好媽媽勳章

我有一個簡單焞湯方法,一人食
花膠半隻,切開(我果d比較大隻)
豬展$15左右連肋(切粒出水)
果皮,淮山,元肉,杞子,適量
我用一個湯碗,放入電飯煲焞一半鐘即可!!

男爵府

等我星期三試下先, 係咪咁會出味D架?

原帖由 larryjan 於 6/12/2009 23:16 發表
你試下大火煲一小時(滾起計), 再轉中火一小時, 關火焗半小時至一小時, 再大火煲半小時至一小時

男爵府

我想煲2人份量, 2日既湯, 用料同落水方面應該點做呢?
(每人每日2碗), 請指教, THANKS.

原帖由 KitKitChu 於 6/12/2009 23:18 發表
我唸你落十五碗水太多啦, 如果焞湯可能六至八碗水就夠同埋花膠本身係冇咩味架所以你落咁多水就更加冇味囖

男爵府

我想煲2人份量, 2日既湯, 用料同落水方面應該點做呢?
(每人每日2碗), 請指教, THANKS.

原帖由 KitKitChu 於 6/12/2009 23:18 發表

男爵府

原來要燉? 我冇燉呀, 我好似煲湯咁煲咋, 第一次煲唔知點整, 又費事問屋企人, 驚佢地問仲乜無啦啦煲花膠湯(因為平日佢地煲完我唔飲的, 要迫先肯飲一碗)

原帖由 lamjoanne 於 6/12/2009 23:20 發表
你落得太多水啦,你係咪用燉鐘燉?我平時都係買20元豬展(無咁肥)
花膠4至5塊(我d花膠唔係好大塊)
原隻響螺2隻,
加5碗水燉3個鐘,再加d鹽調味,好易,你試下

...

男爵府

BEBU 媽 & BABIES媽,

我知道了, 我下次會用8碗水煲, 試下係咪好D先

原帖由 babies123 於 6/12/2009 23:22 發表

哈哈~~~lailai媽~~~

料少水多咪茅味囉~~~hehe~~~

男爵府

等我星期三試下好似你咁煲先, 不過我唔加元肉, 魚肚同埋無花果得唔得呀?

原帖由 jennynini 於 6/12/2009 23:34 發表
我今日都煲左,
而家飲緊, 好好味~~

我用左:

$20豬展
5粒螺頭肉
3片螺肉
2隻大過手掌小小既花膠
4-5片細魚肚
無花果3粒
南北杏小量
密棗3粒
龍眼肉小量
薑4片
1.5 公升水

我用電子湯煲, 唔洗睇火,
放晒d料3點幾開 ...

男爵府

花膠我浸左一日, 再用薑蔥出水, 之後浸左幾個鐘, 再將佢地過水, 再放入冰格

今日煲湯前再用薑蔥出多次水

如果唔係上網睇, 我唸我真係會唔出水成隻放落去煲架,哈哈

原帖由 蔡夫人 於 6/12/2009 23:35 發表

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:59 發表
等我星期三試下好似你咁煲先, 不過我唔加元肉, 魚肚同埋無花果得唔得呀?

唔落圓肉可以落幾粒蜜棗,
好味好多,
記得放薑,
冇咁腥~~

首頁
12345...10

尾頁

跳至