母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

求救

衰豬仲係唔肯食奶樽, 尋日全日頭食得4oz, 唔知關唔關冰奶騷事, 因呢件事同99炒大鑊

我一放工去到99屋企, 佢就話bb唔食奶, 成日食得幾oz, 唔知係咪d奶淡味, 我一聽到佢話我d奶, 我又控制唔到情緒, 同佢講, 就算你畀奶粉佢, 佢都係唔食架啦, 而家問題係佢唔食奶樽, 唔係d奶, 佢話, 你畀少少奶粉
bb試下, 我重覆返bb唔食係唔中意用樽, 唔關d奶事

c6返到黎見到我嬲爆爆, 就又忟埋一份, 跟住99就開始發火, 對住我話"你估我好想同你湊女呀? 我幫個仔幫個孫咋, 唔洗湊仲好呀, 我自在d忝呀, 我日日同阿爸去街唔好? 又要幫你湊又要煮埋你食, 你估好自在呀"

今日我請假自己湊返, 我唔知黎緊可以點, 辭職唔做c6又唔畀, 有冇人可教下點樣令bb食樽呀?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Rubybear490 於 09-12-8 13:35 發表
您用邊隻奶樽同奶咀呀? 最好用番似乳頭嘅奶咀, 用埋試吓瞓覺餵或一邊餵一邊用佢講野, 會好啲架.

我而家用緊piegon/medela樽, 咀就用babisil, chuchu防母乳咀試過, 佢唔食

有冇其他邊隻牌子好d?

男爵府

好媽媽勳章

試下食avent樽??
個奶咀位比較肥, bb個咀會好似啜緊母乳個時咁既
你有無烚多幾次d奶咀令d奶咀軟身d呀?

參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

男爵府

好媽媽勳章

再唔得既學下用杯 / 針筒餵?
係就係要用多好多時間
不過總好過bb唔肯食呀
參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

大宅

好媽媽勳章

我用b-free 樽&奶咀...佢跟樽果個係2號奶咀, 你記得另外配返個1號奶咀for 0-3mths.

又或者試吓silicon 矽膠奶咀軟身d...

洋房

唔好嬲啦! Dom Dom用Avent架, 不如你都試吓, 因為我都係埋身餵人奶加奶粉, 所以我唸Avent都okay嘅. 其實最近Dom Dom都飲少咗奶, 要餐餐同佢傾計先肯飲, 真係口都攰! 下個月返工, Dom Dom就會全奶粉.

叫你奶奶俾啲心機哄吓bb啦!

原帖由 daidaianna 於 09-12-8 13:42 發表

我而家用緊piegon/medela樽, 咀就用babisil, chuchu防母乳咀試過, 佢唔食

有冇其他邊隻牌子好d?

別墅

你唔好放棄,我坐完月,返工後,都係比99湊,同你一樣,全日只係食得嗰幾安奶,我就死忍冇同99抄大獲,只係成日比說話我聽,又話餵奶粉,又話要認我個"咀"(埋身)我喊都要入自己房喊,費事真係同佢抄,有時聽到啲說話真係令我好心痛,但記得要堅持,我就係堅持咗成個月,現在BB可以全日用樽,淨係夜奶至埋身,有時唔駛添。
我之前都用過好多樽,有Avent+1號咀,Peigon,medela樽,Chu Chu+母乳咀,,,,,但我試過最好最好係Chu Chu + 矽膠奶咀(乳白色嗰隻),夠軟身ma,另外第二好係Avent肥奶樽,但我BB每次一放落口就要喊一喊至肯食,之前真係一touch佢個咀都喊到叫救命咁.
冰奶問題:其實都冇咩分別,我都係比冰奶比BB,係埋身同奶樽既分別啫。
你唔好灰心,努力渡過lee個過渡期 (我們都要體諒吓湊嗰個,餵唔到佢個心都好難過,只係表達問題)

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝大家, 我一定會堅持的

今朝的埋99去健康院搵姑娘, 姑娘都話唔需要補奶粉(因為我供過於求, 我泵出黎多到BB食唔晒), 我一路咋家E問姑娘雪奶係咪冇奶粉咁有益(因為99成日覺得雪嘢冇益), 姑娘就話人奶係最好, 我希望99get到啦.

姑娘話bb而家係食人奶模式少食多餐, 只要體重ok, 尿係淺色就冇問題, bb lur奶咀就等多陣先餵, bb都要適應期, 可能下個星期會食返多d都未定.

希望ok啦

別墅

原帖由 daidaianna 於 09-12-9 14:19 發表

今朝的埋99去健康院搵姑娘, 姑娘都話唔需要補奶粉(因為我供過於求, 我泵出黎多到BB食唔晒), 我一路咋家E問姑娘雪奶係咪冇奶粉咁有益(因為99成日覺得雪嘢冇益), 姑娘就話人奶係最好, 我希 ...

嘩,,,,,你咁好,供過於求,我每次頂多都係Pump得5oz,响公司每日2次。咋,,,,,不過之前好努力pump定啲存貨,既然你係富媽媽,就努力繼續比人奶個BB喇!

男爵府

聽到你同99一齊去健康院就放心啦, 最緊要係你99明白姑娘講0既嘢就得囉. 至於bb用奶樽, 姑娘有無d好介紹能夠幫到你呀?

原帖由 daidaianna 於 09-12-9 14:19 發表

今朝的埋99去健康院搵姑娘, 姑娘都話唔需要補奶粉(因為我供過於求, 我泵出黎多到BB食唔晒), 我一路咋家E問姑娘雪奶係咪冇奶粉咁有益(因為99成日覺得雪嘢冇益), 姑娘就話人奶係最好, 我希 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 櫻子 於 09-12-9 14:28 發表

嘩,,,,,你咁好,供過於求,我每次頂多都係Pump得5oz,响公司每日2次。咋,,,,,不過之前好努力pump定啲存貨,既然你係富媽媽,就努力繼續比人奶個BB喇!

我供過於求只不過係我隻b食得少

我o係公司每日泵兩次, total泵到12-16oz, bb而家日頭食最多3次, 每次最多食2.5-3.5oz, 咁呢個moment我係供過於求啦, 但可能bb黎緊會乖, 食返多d, 咁我就可以fit返佢o既食量, 唔洗side咗d奶

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 MY0909 於 09-12-9 14:39 發表
聽到你同99一齊去健康院就放心啦, 最緊要係你99明白姑娘講0既嘢就得囉. 至於bb用奶樽, 姑娘有無d好介紹能夠幫到你呀?

姑娘叫試下用nuk奶咀, 我等陣放工去買一隻試試, 聽你地講avent樽&咀都ok, 我都諗住買隻黎試

男爵府

你個case同我嗰個差不多, b女都係唔肯用奶樽, 最後試咗用nuk奶咀(買咗2個奶咀), avent肥奶樽+咀(咁橋朋友比咗個avent肥奶樽+咀), b女都係食得麻麻地, 唔係咁鍾意, 我就把鬼火用返chuchu瘦樽+仿乳奶咀, 由得佢發忟憎, 慢慢來吧, 最後b女都係用chuchu瘦樽+仿乳奶咀至現在囉~ 但係b女依加有時都起度玩奶樽個奶咀, 我都費事啋佢, 激c. hahhaha~

希望快d聽到你的好消息啦~

原帖由 daidaianna 於 09-12-9 14:44 發表

姑娘叫試下用nuk奶咀, 我等陣放工去買一隻試試, 聽你地講avent樽&咀都ok, 我都諗住買隻黎試

別墅

畀面勳章

我的囡囡之前也不喜歡用奶樽...我是用chuchu瘦樽+母乳奶咀...
後來我在網上有人說吃之前用熱水暖個奶咀...都幾有用啊...

別墅

之前我都用左唔小心機同時間來教個女用奶樽,我系3-4個月大果陣時教嘅,因為想比D水距飲,費事下下用匙喂。開頭用CHU CHU瘦樽唔肯,換仿母乳奶咀,都唔肯,後來轉左NUK普通樽反而制,不過都系慢慢試試下,喊到乜咁,都用左好耐時間啊!同埋你試下查D奶落個奶咀度等距試到D味,氹下距!
我覺得有時真系要體諒下湊果個,因為我自己系全職媽咪,果種辛酸只有自己知!如果BB食唔飽就訓唔得耐,又扭計,咁樣就乜都做唔到,因為又煮飯又家務,又呢樣又果樣,真系成日都無乜時間休息架!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 LAM-mama 於 09-12-9 16:49 發表
之前我都用左唔小心機同時間來教個女用奶樽,我系3-4個月大果陣時教嘅,因為想比D水距飲,費事下下用匙喂。開頭用CHU CHU瘦樽唔肯,換仿母乳奶咀,都唔肯,後來轉左NUK普通樽反而制,不過都系慢慢試試下,喊到乜咁,都用左好耐時間啊!同 ...

炒完大鑊第二日, 我同咗99say sorry喇, 我都知佢咁大年紀, 湊住個b又要煮飯又要買餸好辛苦, 而且佢冇責任要同我地湊b, 我同佢講, 我唔係有心發脾氣. 而且帶完佢去健康院, 等d姑娘同佢講完人奶係最好(其實我咁大火都係佢成日想我餵奶粉), 佢都好似開始覺得唔洗餵奶粉.

好開心尋晚c6都同99講, 話如果食奶粉, 食到窮都似, 99又認同喎, 話阿舅父個孫食奶粉, 個零禮拜就食完一罐, 睇黎佢地開始接受人奶啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊