跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

因為有媽咪想了解番半歲生日會既財政狀況,所以我post番條數出黎俾各位參考:
Income
Party Fee (202A,113B)30,330.15

Expense
Buffet Chgs (202A) $100 X 20020,000.00
Leaflet (106 pcs w/8pp)530.00
Stationery (label)21.00
Messing (wet tissue, santinize tissue)52.00
Transportation Fee435.00
Cake625.00
Toys
6,908.00
Total:28,571.00

Income - Expense:1,759.15

餘款$1,759.10已於11月1日入大臣子戶口.

複式洋房

嘩!依家d錢去咗邊,要搵人出來交代下wow

男爵府

原來有條餘款,咁d $ 最後去左邊 ?
最好交代返出來wor..

複式洋房

嘩, 原來有餘款既, 唔該負責人可唔可以講返俾我地知啲餘款去咗邊?????

我好想知道!!!!!!!!!!! 因為可大可小

男爵府

OH!原來有$$$剩!
唔係分返幾多o既問題, 而係公平公正原則下,麻煩負責人交代一下餘款去向!

別墅

i also want to know where is the rest of the $$'s arrangement ar!!

男爵府

吓~有d咁嘅樹??咁真係要查清楚d餘款去咗邊喎

男爵府

咦, 乜有錢淨咩? 咁耐都冇 人講過喎~

同埋我想問下你地有冇見過d相呀? 如果你地知係邊度睇, 講聲我知呀, 唔該~

大宅

点解一直都无人通知话有钱剩?

我估负责人应该出来解释吓,然后交待d钱点处理。

原帖由 yubaby 於 09-12-8 16:54 發表
咦, 乜有錢淨咩? 咁耐都冇 人講過喎~

同埋我想問下你地有冇見過d相呀? 如果你地知係邊度睇, 講聲我知呀, 唔該~

複式洋房

原來有錢淨咩??唉....唔係要唔要分番d錢嘅問題, 而係都咁大個人喇...做事要有手尾囉, d餘數去左邊要交代下, 無謂大家估估下LA,做得負責人嘅唔該交代吓!!!

複式洋房

係呀,仲有啲相去哂邊?????我完全冇睇過囉!!!唔該負責人快啲交代同快啲浦頭!

男爵府

有錢剩? 唔講真係唔知...
話時話, d相真係未睇過喎...

男爵府

吓?有錢剩?
我都好想知d錢去咗邊
而且...
有相既咩?
我又係未睇過~

別墅

我都想睇相呀~我都無睇過~

別墅

嘩, 都半年啦...有必要攪清楚喎,
仲有, d相去左邊呀?? 好想睇左好耐啦..

大宅

首先多謝你們一班半歲party既義工,作為其中一個1歲party既義工既我…實在明白攪一個大型party實在要付出不少時間和汗水…

但我不太明白你這個post既動機何在??
是要告訴我們party既餘額?
想大家有份參加半歲party的人一人一票去決定餘款的去向還是怎樣呢??因為每個家庭有十數元的權利?
還是是要告知我們有餘額,請向揸數人追討??
這個是從你的言詞字眼估出,或許我中文能力較差,還是有其他含意….請明示!!

為什麼我會有那麼多個問號?雖然你講的事大家都有權知道,但不明白不遲不早,當大多數人差不多遺忘(可能只是我遺忘,因為當媽媽實在太多事要做),而且12月份正當是bb們既大日子,你在這時候說出來呢??未免令大家有太多無謂既差測或不安….

我不知道你是在半歲party當那一個位…你可提供財務表,估計你是負責財政吧!!

但我反而只想到,身為財務理應把數目負責到底,不明白為什麼你好像至身事外那樣….好像跟我們說:「餘數已交大臣子…什麼也不關我事….不要再問我了!」
但我個人見解是當初交錢給大臣子前要問清用途再向各位交待,你身為委員是有責任的,如去向不明,你是可拒絕交錢的…..

其實這些事應該由當時的那些義工們去一致決定(個人認為)……是慈善捐出….是每個家庭平分…..還是大家想來個年尾大抽獎??
我相信這些都是義工們可代表我們作決定後再向大家交待!!!

而不是好像這樣招野大家的差測…..或許是你本人太忙….未能完全說明…我也會體諒…因為作為媽媽身兼數職確實不易呢!!

我不是想幫那一邊,而是中立的看….不想大家誤會辨生日會目的是謀利,嚇得以後的媽媽都不敢再上來BK,我想大家都是希望大家的bb有一個開心的生日會,我們0812的板面都是開心快樂的,

如我對那位義工所說的話有誤會,可作出紏正....謝謝!!

我也希望大家給少許時間義工們去決定(麻煩晒之前的半歲party義工們了,或許你們都忙著呢!!),決定後再向我們作出交待….暫不要再在這個post上說什麼負責人出來交待,因為負責人有幾位,相信都需要時間商討…..給0812和平快樂吧!!

男爵府

提問者提出問題並不是要令0812不“和平快樂”。
提出問題就一定是引起爭端,要不得嗎?
逃避問題只是虛假的和平吧。

其實半歲至一歲生日會中間已經
有很多時間,足夠有餘公開帳目。

>>而且12月份正當是bb們既大日子,你在這時候說出來呢??未免令大家有太多無謂既差測或不安….
﹣﹣這個時候提出很合理。
平時不會冇端提出這事。
就是既然一歲生日會都已完成,
想起半歲生日會的數未清,
所以提出,絕對合理。

男爵府

我也有參加半歲生日會,
我和很多媽咪
在這之前從來沒有想過要問帳目。
就是因為本著對義工媽咪的信任吧!

>>而不是好像這樣招野大家的差測
這個問題跟本就一定會令人猜測,
難到就不提出?
現在有人提出問題,
其他媽咪包括我都想知道答案,
而我們溝通的平台就是這兒,
所以就在這兒發表。

大宅

作為一個參加者都想知何解要事隔接近半年先出現這次事件,或許麻煩wkwok01你可否講白多一點呢?點解要現在才交出財務報告?是否當中有些事發生呢?可否交代一下,免得有mami被誤會,又或許義務參與攪手的mami可否講多一點給大家mami知發生咩事呢?相信一五一十地說出真相,總好過令其他只是有參加生日會的mami有所誤會,以下是我一些不明的問題,
(1)請問生日會裹的錢銀,贊助商的剩餘物資會如何處置呢?
(2)是否所有贊助商的物資都是用作生日會上呢?
(3)為何要到11月1日餘款千多元才交到另一位負責人戶口呢?
(4)很多mami提到的相..究竟是什麼相呢?大會攝影師的相嗎?
(5)生日會總共有幾多位義務參與的攪手mami呢?
(6)今次的討論與前天的一歲生日會有關連嗎?
(7)那前天在酒店舉辦的生日會又有多少餘款呢?
(8)前天酒店的生日會物資又剩餘多少呢?
真不好意思會有這麼多不明的事提出,但一提到這麼敏感的錢銀問題,都想知道真相呢,希望有關連的人仕盡早講出真相吧,不要另這個原本和諧的親子討論區一個原本開心的生日會變成一個好像是"攞著數"的活動呢。

最後希望0812的討論區可變回年幾前各大肚mami的愉快討論區

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

我是0812的版主,
是半歲和一歲生日會的義工,
但不代表我是負責人,
現在公開半歲生日會各人的職責,
攝影師是joeff搵的,
主席是catpet,
我和cqmama是搵贊助,
wkwok01是財務和買禮物,
joeywongmy是搵義工的,
有bk mami PM我追相,
我都有回答會代追,
我知道負責財務的mami說有餘款,
也有追問餘款的處理,
但我户口沒有收過你的餘款,
我諗大家自己思想一下為何有份參與的義工竟然置身事外?
希望有份的義工mami一齊解決這些餘下問題!
給大家一個交代!

首頁
12345...15

尾頁

跳至