跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,唔知你地小b而家識講幾多野呢?大家分享下!

複式洋房

Nothing, just sound as "na...". Is it true boys always develop delay?

大宅

我個仔都只係會講"媽媽", "到", "打打", "吠吠", 我仲諗緊駛唔駛帶佢睇下...咁遲都仲係好似咩都唔識講咁, 但係我地講咩佢大部份都明白架喎..

子爵府

我個仔講到勁多野啦喎, 應該唔關男定女事, 係要平時勁同佢講野, 其實同一個詞語, 你係咁重覆同佢講, 佢會學架, 仲有就係睇電視, 咁當然要選嚟比佢睇啦, 真係學得快架!
佢而家可以講到五至六個字有意思ge句子, 例如:媽咪食飯飯, daddy起身, 元元食奶奶等等! 詞同單字基本都數唔到啦, 可能因為我老公成日教佢講啦, 所以佢學得好快!

伯爵府

原帖由 yankaka 於 09-12-9 11:54 發表
我個仔講到勁多野啦喎, 應該唔關男定女事, 係要平時勁同佢講野, 其實同一個詞語, 你係咁重覆同佢講, 佢會學架, 仲有就係睇電視, 咁當然要選嚟比佢睇啦, 真係學得快架!
佢而家可以講到五至六個字有意思ge句子, 例如: ...

勁! 句子都識講, 我仔只講單字加表情加動作去表示自己意思!

大宅

原帖由 yankaka 於 09-12-9 11:54 發表
佢而家可以講到五至六個字有意思ge句子, 例如: ...

我自己湊仔仔架, 每日都不停同佢講野...同埋就緊係會成日睇電視啦..但係佢都好少會跟住我講..佢有佢講果d 太空話...

子爵府

咁個個baby唔同ge! 可能我老公同佢講得多, 同埋佢都成日出街見好多人, 朝早茶餐廳有一堆師奶同佢講, 咁我諗都有d關係ge!
佢基本上已經可以用語言表達到佢現時的需求!

男爵府

原帖由 yankaka 於 09-12-10 12:36 發表
咁個個baby唔同ge! 可能我老公同佢講得多, 同埋佢都成日出街見好多人, 朝早茶餐廳有一堆師奶同佢講, 咁我諗都有d關係ge!
佢基本上已經可以用語言表達到佢現時的需求! ...

係 ah...! 個個 Baby 都唔同, 我家妹妹都唔多講野 ..! 我見個有小朋友 2 歲前一個字都唔肯講, 點知到左2歲一開聲就成句,成句咁講....!

禁止訪問

男爵府

我Baby Warren 只識 {up down }
M@ggie :-D

首頁

尾頁

跳至