自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

thx

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 1# chilleylok 的文章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

http://www.dh.gov.hk/textonly/tc_chi/press/1999/21_05_99.html
衞生署資料

甚 麼 是 「 手 足口 病 」 ?
手 足 口 病 是 一 種 常見 及 輕 微 的 傳 染 病 。 可 由 多 種 的 腸 病 毒 引 致 , 例 如 柯 薩 奇 病 毒 和 EV71 型腸 病 毒 。 常 見 於 夏 天 及 初 秋 時 分 , 潛 伏 期 約 三 至 七 天 。
傳 播 途 徑
手 足 口 病 主 要 是 透過 患 者 的 排 泄 物 及 呼 吸 道 的 飛 沬 或 玩 具 等 直 接 接 觸 傳 染 ; 而 接 觸 患 者 穿 破 了 的 水 泡 亦 能 感 染此 病 。
誰 容 易 受 到 感染 ?
手 足 口 病 主 要 發 生在 五 歲 以 下 的 幼 童 身 上 , 由 於 傳 染 性 頗 高 , 所 以 很 容 易 在 幼 稚 園 及 幼 兒 中 心 做 成 爆 發 性 傳 染。
病 徵
病 發 初 期 有 點 像 感冒 , 病 者 可 能 會 連 續 發 燒 幾 天 , 手 、 腳 會 出 現 水 泡 或 無 痛 的 紅 疹 , 口 腔 內 及 舌 旁 會 有 疼 痛 的潰 瘍 , 因 而 影 響 食 慾 。 這 些 水 泡 及 紅 疹 通 常 會 在 7-10 天 內 消 退 。 嚴 重 的腦 部 和 心 臟 併 發 症 並 不 普 遍 。
如 何 照 顧 染 上手 足 口 病 的 兒 童
一 般 來 說 , 病 者 會在 一 星 期 左 右 , 隨 著 水 泡 、 紅 疹 、 潰 瘍 消 失 及 退 熱 而 自 動 痊 癒 。 現 在 雖 然 還 沒 有 任 何 有 效 的治 療 方 法 或 預 防 疫 苗 抑 制 手 足 口 病 , 但 為 了 防 範 併 發 症 , 假 若 病 者 情 況 惡 化 、 活 力 不 佳 或 發高 燒 , 家 長 應 攜 同 子 女 儘 速 就 醫 。 同 時 在 接 觸 患 有 手 足 口 病 的 病 人 後 , 要 清 洗 雙 手 。
預 防 方 法
1. 保持 空 氣 流 通 。
2. 飯 前 、 如 廁 後 及 處 理 完 嬰 孩 的 尿 片 或 其 他 穢 物 後 應 徹 底 洗 手 。
3. 咳 嗽 或 打 噴 嚏 時 應 掩 蓋 鼻 口 。
4. 小 朋 友 的 玩 具 或 用 具 應 清 洗 乾 淨 。
5. 由 於 手 足 口 病 的 傳 染 性 頗 高 , 病 童 應 留 在 家 中 , 直 至 退 熱 , 口 、 手 腳 的 潰 瘍 及 水 泡 結 痂 後才 回 校 上 課 。
6. 減 少 到 人 多 擠 迫 的 地 方 。

水晶宮

畀面勳章

會咖 ~ 我仔10月尾果時咪感染左手足口病囉
要請病假一星期, 所有醫生都一樣寫7日假,
因為係按醫務衛生署規定, 好彩岩岩考試前,
唔係就好麻煩, 食足7日(一個療程)專門for
清手足口病毒嘅藥. 但我地大人抵抗力較強,
所以我同c6 都ok無被傳染到, 但要記住每次
接觸完/摸過小朋友之後都要徹底洗手, 我同
c6果個星期洗手洗到幾乎皮到甩........

.......

水晶宮

畀面勳章

雖然話5歲以下較常見, 但我仔已經10歲都中招
其實大人一樣有機會, 我c6個fd(男人)之前就係
因為個仔有而被傳染埋

......

原帖由 tingting媽媽 於 09-12-8 15:08 發表
http://www.dh.gov.hk/textonly/tc_chi/press/1999/21_05_99.html
衞生署資料

甚 麼 是 「 手 足口 病 」 ?
手 足 口 病 是 一 種 常見 及 輕 微 的 傳 染 病 。 可 由 多 種 的 腸 病 毒 引 致 , 例 如 柯 薩 奇 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

醫生話只會中一次喇, 我個囡都中過二次 唔知六合彩幾時中呢
原帖由 BonnieKam 於 09-12-8 15:13 發表
雖然話5歲以下較常見, 但我仔已經10歲都中招
其實大人一樣有機會, 我c6個fd(男人)之前就係
因為個仔有而被傳染埋

......
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

原帖由 monkey妹 於 09-12-8 15:26 發表
醫生話只會中一次喇, 我個囡都中過二次 唔知六合彩幾時中呢
手足口冇免疫架喎!

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔中過,佢好番無幾耐,我都中左招,勁辛苦 3日食唔到野,喉嚨有成5粒大飛滋,痛到丫

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

下,乜唔係小朋友先有o既咩呢個病?大人都咁辛苦,何況小朋友
原帖由 susi1024169 於 09-12-8 16:07 發表
我仔中過,佢好番無幾耐,我都中左招,勁辛苦 3日食唔到野,喉嚨有成5粒大飛滋,痛到丫

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

會架~所以唔可以返學住~

大宅

會!
所以唔可以返學,
盡量唔好去公共場所,
and 保持清潔,
好好處理傷口
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囡囡星期一都中左,,,e生話未睇個一個嚴重,,,,成口都難哂,e生話平時d手足口,就個星期好返,但我囡囡就要成個星期多先會好返,,,仲要食唔到野

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 chilleylok 於 09-12-8 15:00 發表
thx

一定會

禁止發言

大宅

如果抵抗力好又點會傳染到呢?
如果抵抗力差. 穿上10件保護衣也無用
情況就如. 做化療的人.抵抗力和免疫力很低一樣. 乜菌也會入侵到

伯爵府

我都中過, 係姪女返學感染到傳比亞囡, 亞囡再傳比我, 但係我女冇發燒冇食唔到嘢, 只係手腳出啲好細的水泡, 我仲以為係比蚊咬, 仲同佢玩話錫返佢. 結果自己中晒, 條脷生晒飛滋, 不過冇發燒, 睇醫生時先知原來亞女係中咗招而唔係比蚊咬, 放咗一個星期 sick leave 囉. 亞女就醫生都冇睇過就自己好返喇.

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

會, 8月尾阿女野左細佬, 細佬野左比c6, 又野左比表哥, 表姊, 好彩我同工人姐姐無事.

別墅

會呀, 仲好易傳, 所以要小心

原帖由 chilleylok 於 09-12-8 15:00 發表
thx

首頁

尾頁

跳至