跳至

首頁
12345...99

尾頁

大宅

Re: 2001年6月BB會

Dino, 車路士 :
係唔係要打水豆針架, 打

大宅

happydino,
反而kris仲未打歲半支針呢,我諗住今個星期帶佢去打呀,希望順利過渡啦!

cecilylau,
點解打水痘針?我諗住以防萬一o野到都冇咁辛苦!你話謙謙換片會喊,是否因為佢唔肯訓底比你換呀?如果我同kris去街我就會用學習褲代替尿片咁樣就容易換好多了,至於介片我打算回暖先幫佢介費是冷親個八月十五啦.
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

車路士,
謙謙一到歲半, 我地就帶佢去打歲半針, 返來後好扭計, 但沒其他, 應可放心. 至於換片問題, 即係日抖要俾佢穿紙尿褲會好d? 我依架都好俾心機同佢戒片, 一放工就捉佢坐痰罐, 不過我都相信夏天會較易成功. 佢以家好唔聽話, 我地一放工返, 佢就要去雪櫃羅野食, 唔俾就喊, 真係無佢乎.

別墅

Hi all moms,
Birthday party預埋我地呀!
1) Wing+Daddy+婷婷 (1/6,7/6,15/6,22/6)
2)tammysum+Daddy+Cedric (1/6,8/6,15/6,22/6)
3) 車路士+daddy+kris (1/6,8/6,15/6)
4) happydino + 紫韞 (1/6, 7/6, 8/6)
5) HinHinMa + Hino pa, + Hino + Scarlet (1/6,8/6,15/6,22/6)
6) Cecily + Daddy + him-him (1/6, 7/6, 14/6, 15/6, 21/6, 22/6, 29/6)
7) bosze+daddy+浩然 (1/6, 8/6, 15/6, 22/6, 29/6)
8) lenlen+daddy+len仔(8/6, 15/6, 22/6, 29/6)

len仔傷風咳好番晒,打算下星期帶佢去打歲半針,不過好擔心唔知點打,因len仔見親醫生都大喊,門口都唔肯入。

Cecily
我都會在6月頭帶len仔同Dfriends去樂浪島晒太陽游水,因daddy想len仔晒黑D,而且小朋友兩歲前只須付20%機票便可,但我都怕佢搭飛機喊。

http://photos.yahoo.com/bc/cappi622/vwp?.dir=/Baby+01&.dnm=S-1589.jpg&.src=ph&.view=t&.hires=t

別墅

Hi all moms,
Birthday party預埋我地呀!
1) Wing+Daddy+婷婷 (1/6,7/6,15/6,22/6)
2)tammysum+Daddy+Cedric (1/6,8/6,15/6,22/6)
3) 車路士+daddy+kris (1/6,8/6,15/6)
4) happydino + 紫韞 (1/6, 7/6, 8/6)
5) HinHinMa + Hino pa, + Hino + Scarlet (1/6,8/6,15/6,22/6)
6) Cecily + Daddy + him-him (1/6, 7/6, 14/6, 15/6, 21/6, 22/6, 29/6)
7) bosze+daddy+浩然 (1/6, 8/6, 15/6, 22/6, 29/6)
8) lenlen+daddy+len仔(8/6, 15/6, 22/6, 29/6)
9) Tinali + daddy + Calvin (any dates in June)

差d唔識得返黎以為唔見左你地. 有d媽咪都開始常試帶bb搭飛機.唉....我都唔知要等多幾年先可去旅行. 唉..今日心情唔係幾好. 因為我樓上個neighbour佢個女比個工人打. 如果想知詳情去論盡家傭"又有印傭打BB"就知.
http://hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/vwp?.dir=/%a7%da%aa%ba%ac%db%a4%f9&.src=ph&.dnm=CL1.jpg&.view=t&.done=http%3a//hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/lst%3f%26.dir=/%25a7%25da%25aa%25ba%25ac%25db%25a4%25f9%26.src=ph%26.view=t[/img]

伯爵府

我都想係紫韞2歲前同佢去旅行玩下, 但又怕佢搭飛機會勁喊 !

Cecilylau,
我都想同紫韞戒片, 但日頭女麻女麻湊, 比較難control, 希望到summer可以成功啦 !

車路士,
紫韞打歲半針又冇乜特別反應喎, 唔太扭計, 都ok架, 打時都只係哭了幾下. 反而水痘針哭得勁D

大宅

剛替囝囝報了Playgroup, 三月一日上第一堂, 係好多baby-kingdom媽咪介紹果間(Gracefulhands). 你地呢有無呢果打算呀?

Dino,
你可以選擇d短程的地方, 因為好似上次我囝囝係甘喊, 真係好心痛, 俾了糖佢食都唔得, 同佢玩又唔得, 自己由幫唔到佢, 唯又叫佢睡.

lenlen,
以往我囝囝病了, 我地會帶佢過海(銅鑼灣)睇醫生, 個位兒料醫生好有心機, 同囝囝傾計, 俾手指餅佢食, 俾玩具佢玩, 睇一個症用上半小時, 囝囝又好合作, 唔知係唔係呢個原因, 囝囝自小都唔怕睇醫生.

伯爵府

伯爵府

Cecilylau,

Gracefulhands在那裏? 我住Taipo, 唔知近唔近呢? 請問有冇電話等我打去問下資料, thank you.
但如果bb未戒片返playgroup, 會唔會好麻煩? 有冇媽咪可以分享下經驗

伯爵府

好媽媽勳章

happydino :
你好!我都係住係大埔,囡囡返左playgroup都差不多兩個月,未戒片其實唔係咁大問題,只要帶定片比佢,驚佢玩玩下辦大事都有得換就可以啦!
Sally

伯爵府

好媽媽勳章

CecilyLau2000:
你仔仔換片喊既問題,我個女都試過.
你可以試下同佢講,話條片片濕左,要換啦,叫佢自己拿比你換,當然要放係佢可以拿到既地方啦,佢會好樂於去做,同埋一定要讚下佢呀,咁佢就會比你換啦.
Sally

大宅

Cecilylau,
我都有帶kris返o下playgroup,因為有我地一齊上堂,所以如果要換片都係自己搞點!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

Dino,

Gracefulhands 係好多Baby-Kingdom媽咪highly recommend架, 地址係太子道, 對你黎講真係遠左d.

www.gracefulhands.com

Sally,
你個提議幾好番, 今晚試下先. 而且囝囝雖然唔識講, 但識聽好多野, 仲識睇眉頭眼額.

車路士,
Kris讀邊間Playgroup架, 我俾囝囝上果d係聽歌, 做身體動作, 同玩遊戲, 個班叫creative move.

伯爵府

Hello Sally,

你都係住係大埔架? 咁你囡囡返那裏? 有冇好介紹?

Cecilylau,
如果就到weekend上堂, Gracefulhands都ok, 可以叫老公做司機o麻.

伯爵府

Cecilylau,

紫韞都試過唔肯換片, 我又係好似Sally咁, 叫BB自己拿片比你換.
你又可以試下叫佢話你知條片有乜公仔呀, 公仔做緊乜等等, 主要都係分散佢注意力.

大宅

Dino,
我幫囝囝報左星期六早上的課程, 課程一小時, 跟住有茶點食. 佢地好爆架, 好似星期六下午仲有位, 你打82278842找Heide Kwok問下. 本來我打算俾囝囝今年八月入讀半日幼兒班, 等佢習慣下返學, 唔使第日上幼稚園唔慣, 仲諗住下星期去面試, 但囝囝daddy話,如果Playgroup讀得好, 俾佢上多日平日, 好過去幼兒班, 甘細個返五日學好辛苦喎.

伯爵府

好媽媽勳章

CecilyLau:
bb都左呢個年紀都好鍾意嘗試一d新鮮既野同埋模仿大人做野,你比你仔仔自己試下做,佢會好有成就感架.

happydino :
我個女而家返緊愛麗兒,三月開始將會返保護兒童會.

伯爵府

好媽媽勳章

CecilyLau:
bb都左呢個年紀都好鍾意嘗試一d新鮮既野同埋模仿大人做野,你比你仔仔自己試下做,佢會好有成就感架.

happydino :
我個女而家返緊愛麗兒,三月開始將會返保護兒童會.

伯爵府

Cecilylau,
我同老公都唔囡囡太早返學, 佢地這個年紀, 係應該盡情玩的!
所以playgroup就至佢地, 有得玩又有野學

Sally, 請問愛麗兒和保護兒童會在那裏, 有冇電話可以給我? 兩間乜唔同呀? Why do you want to change?

男爵府

熱血勳章

各位,
我明天打算幫婷婷打歲半針,係5合1,跟住隔1個月左右再打水痘針.希望佢冇乜大反應啦.

首頁
12345...99

尾頁

跳至