跳至

首頁
45678...99

尾頁

伯爵府

Re: 2001年6月BB會

各位媽咪,

我諗大家近來都好忙, 我o地呢個topic跌o左好多版, 我搵o左好耐先搵番呢個topic
我近來煩緊幫紫韞搵幼稚園, 好頭痛!
不過佢近來又講多o左o野! 我叔仔同我講, 紫韞琴日要去街, 咁叔叔就話:唔去啦, cold呀. 點知佢竟然答叔叔: 去一陣啦! 佢依家講o野都算可以, 不過potty training 就真係勁唔掂, 大小都o向片片, 有時大o左都話冇大, 唔肯俾人同佢洗, 激死 :-x

大宅

Dino,

紫韞識講句子, 好叻女呀. 謙謙仲未識講野, 最叻係早兩日佢見到麥記d包, 指住話'飽'. 其他就全是嬰語. 至於potty training我都係諗住夏天先train個仔, 費事湅親個八月十五就唔好啦. 你都係打算俾紫韞考培正架啦, 你先生仲係舊生, 入學機會一定好大, 所以讀邊間Pre-nursery都無所謂啦.

車路士,

你的日本之旅係咪經已如火如荼呢. 我五月會帶謙謙去沙巴, 都有d擔心唔成行, 真係希望非典型肺炎快d完啦. 甘我仲可以安心Easter Holiday帶謙謙去Ocean Park睇動物.

大宅

Dear all,
Kris依家都講多o左o野,例如bag, car, play, shoes etc, 最近仲開始講ma ma shoes, pa pa bag添! 不過我始終覺得佢講o野比較起同年紀o既小朋友係冇咁多囉!

CecilyLau2000,
係呀!依家日日都係到搵料呀,不過未出得機票,因為我地成家仲等緊本SAR,要下個月中至有得拎,真係有d擔心呢!仲有一樣o野擔心就係肺炎,再係咁落去都唔知人地比唔比我地入境呀?你都係5月幾帶仔仔去玩?跟團定自己去呢?是否同我一樣都係第次同仔仔出門呀?

世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

車路士,

Kris講既英文係唔係跟maid學架. 我個maid日日同謙謙講英文, 謙謙'靜'係識講two咋.

去年十一月中帶謙謙去了3日2夜海南島玩, 我同daddy都吃了不潔海鮮, 引致嚴重腸胃炎, 又痾又嘔, 第2天我邊度都去唔到, 要留係酒店到休息. 不過八厭仔有一趣事, 講俾大家知下. 第2日我地係酒店午餐, daddy叫了海南雞飯, 謙謙有樣學樣, 羅起d食物去點daddy set飯d調味料, 然後就喊到飛起, 原來佢地的薑蓉係好辣, 我都頂唔順, 攪到好mess. 我地仲以為佢呵唔到'便便'添.

大宅

車路士,

我地係自己去沙巴. 都係諗住游下水, 踢下波. 我見BK媽咪介紹日本溫泉之旅好正, 不過謙謙由細到大都唔肯坐車仔, 如果要我同daddy全程抱, 真係應付唔來, 平時出街食飯都要maid幫手抱.

Cecily

男爵府

熱血勳章

各位媽咪,
我上星期已經同婷婷打埋水痘針啦,我都問過醫生,打左呢支針會唔好有機會出蛇仔,佢話完全冇關係, 佢話打左支水痘針之後既2-5年最好比佢接觸下有出緊水痘既人等佢有個抗體,但唔係打左支水痘針既人一定唔會出水痘,如果真係會出都好少會出係面到,同個反應會細d,所以如果想打呢支針而又未打既話就可以再考慮下.

大宅

Kris因為很多時都係對住賓賓,所以暫時學到o既都係英文,呀!唔知點解Kris都係唔識講one,只會講two,three,four etc,唔通one係難發音好多???係呢,你今次去沙巴是否唔帶車仔去呀?

大宅

車路士,

謙謙自細唔鍾意坐車仔, 所以我地都預左要抱足全程架啦!

大宅

喂,我想問o下你個沙巴之旅出o左機票未?我真係驚到時人地都唔知比唔比我地入境?

大宅

車路士,
我個d係用Asia Miles換既機票, 唔怕有一年期, 不過謙謙過左兩歲無得出平機票. 到時仲係甘亂的話, 我地都唔會去住. 你呢, 你的四月之旅如何呀?

Cecily

伯爵府

Cecily,

本來我都係諗住用mileage換機票o向紫韞兩歲同佢去玩o下, 但依家真係怕怕. 一來好似車路士o甘講, 怕人o地唔俾我o地入境, 二來諗起搭 機驚驚o地o架.

Wing(婷婷媽咪),
婷婷打o左水痘針, so far 點樣呀? 不過我諗應該ok, 因為會有反應o既都只係少數.

大宅

CecilyLau2000 & happydino,
我個旅行plan係5月初,不過依家真係唔咁諗咁多啦,雖然我連行利o急都買o左:(

男爵府

熱血勳章

happydino,
婷婷打左水痘針後so far到暫時都冇乜野,我諗都應該冇野啦. Thank you.

大宅

Dino, 車路士,

無法啦! 為有遲d去旅行啦!

大宅

hi 各位媽咪:

我浦頭喇,近期少左發言呀,皆因我感冒,食左4日藥,但係都仲係日日頭痛,自從係台灣返黎以經係甘喇,成兩個禮拜喇,個頭成日好似比日甘,又成身散晒,最慘仲係公司鬼甘多野做,3月尾埋年結,好多野趕住31號前原成,唉!

早個禮拜我幫軒佬遞左FORM 去北角救世軍,不過有位既機會微D,過MISS 叫我幫肚裡面果個交埋,我同佢講肚裡面果個得20週都唔夠,佢話無所為咼,我都交埋喇,好似好誇張甘,我無同我HUBBY講話交埋肚裡面,費事連佢都笑我呀!

軒佬開始講句子喇!晚晚訓覺我都同佢講'Goodnight佬佬',佢會答我"Good 媽咪" 唔見咗個'night'音,好搞笑!

車,Dino, Cecily> 上次我去臺灣,同機有個小朋友大約兩三嵗到啦,由起飛喊到land, 唔知係咪適應唔到D氣壓呀, 你地帶小朋友搭飛機都要小心D.

各位,呢排D菌甘勁,妳地個個都要小心D呀,take care la!
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

伯爵府

各位媽咪,

依家D氣氛好差, 自己都有少少感冒, 喉嚨痛. 大家要小心D身体呀!

HinHinMa,
紫韞近來都講多好多句子呀! 今日佢仲同我講: "我想聽play along". 事緣佢姑姐借o左套play along 俾我o地, 佢已經聽完1, 但又唔鍾意聽2喎, 咁我咪俾3佢聽囖, 佢好鍾意聽3, 呢兩日大大話話聽7,8次!

大宅

HinHinMa, Tina,

依家肺炎甘厲害, 你地'tor'住bb, 出入要份外小心.

大宅

HinHinMa,
之前已經有媽咪教過我當飛機起飛/降落時比囡囡食do野佢會冇咁唔舒服o既喎!

All moms,
我呢2日開始嘗試比kris刷牙仔,都算幾順利,你地睇o下!

伯爵府

好媽媽勳章

車路士 :
Kris都幾叻女喎,自己渣牙刷刷牙,我阿女由一歲開始刷牙,但到而家都係我郁手咋!
講開坐飛機,我岩岩帶阿女去完浮羅交怡旅行返黎,共四程機,佢完全無喊過,只係第一程有d緊張,同埋起飛果一刻可能有耳嗚,要我用手幫佢蓋住耳仔,同埋要同佢傾計分散佢注意力,其餘果三程都係起飛之後就訓左覺,不過我都有帶左好多糖同餅比佢,同埋要帶d玩具比佢玩下.

男爵府

hi 各位媽咪:
上星期六終於帶0左浩然去打歲半枝針,佢有少少燒,大概100.5以下,食0左藥就退。但係今朝又有返燒,0甘0既情況都維持0左3日啦!我想問各位媽咪,知唔知要維持多幾多日0家?

HinHinMa & Tinali
你0地真係要小心呀!最緊要休息多D,等自己抵抗力強D呀!

車路士
Kris好叻喎!識得自己刷牙。到目前為止,我都係幫浩然刷0家!

首頁
45678...99

尾頁

跳至