興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我想買這部相機,好嗎?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 milkybb 於 09-12-8 21:45 發表
我想買這部相機,好嗎?

唔錯, 可以拍movie, 又夠細, 對焦又唔慢

可以先上panasonic showroom 試下部機先決定

(缺點係ultra wide鏡好貴, 支 7-14 要九千幾; 另外, 由於ccd 細, 高iso 的noise 亦多d d )

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好.

原帖由 milkybb 於 09-12-8 21:45 發表
我想買這部相機,好嗎?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

別墅

會唔會出第二代呢?

版主

原帖由 lafayette 於 09-12-10 09:46 發表
會唔會出第二代呢?

一定會, 不過我睇就無咁快,
因為 Olympus 又剛剛出左 EP2, Panasonic 都要睇下對手呢部機的反應再修改自己部新機spec.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

點解唔會?

原帖由 lafayette 於 09-12-10 09:46 發表
會唔會出第二代呢?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我去試過部機了,輕手,照片質素唔錯,我這位新人,應該可以用得到^^

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁買啦! 不過20mm f1.7 kit set 抵玩d. 遲d先再配支 14-140mm 咁就為之very 骨啦!!!

原帖由 milkybb 於 09-12-10 19:16 發表
我去試過部機了,輕手,照片質素唔錯,我這位新人,應該可以用得到^^

大宅

原帖由 Simar 於 09-12-10 19:36 發表
咁買啦! 不過20mm f1.7 kit set 抵玩d. 遲d先再配支 14-140mm 咁就為之very 骨啦!!!

再遲d配埋而家好興的 cine lens

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咩為之cine lens 呢, ching?

原帖由 icemanh 於 09-12-11 12:06 發表

再遲d配埋而家好興的 cine lens

版主

電影鏡頭
micro 4/3 的好處就係咩鏡都食到, 加個轉接環都只要幾百蚊

大宅

le部機我都入咗,反應快,d相ge quality 都好ok ,依家日日都揹响身~

別墅

回覆 11# chloepapa 的文章

有冇試過插NIKON or CANNON 用開的鏡頭? 請問操作上有冇分別?

侯爵府

有冇連拍功能?

洋房

kit set 咩價錢?

版主

lafayette,

未試過用 GF1, 只試過用 G1 加d 舊鏡, canon, nikon 都係一樣, 要手動對焦

chan328,

GF1 有連拍, 最高一秒三張, 可以睇睇 dpreview 的 review :
http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicGF1/

新手008,
GF1 kit, 有兩款, 一個係跟支 20mm 定焦鏡, 一個係跟支 14-54mm zoom 鏡,
價錢唔太sure, 好似都係七千幾八千之間

侯爵府

7490.

原帖由 新手008 於 09-12-13 20:59 發表
kit set 咩價錢?

侯爵府

好媽媽勳章

cholepapa~
我係新手,咩都唔識,想換單反機,依家諗緊一係cannon 500d,一係panasonic gf1,請問前者有既野,後者係咪都有??本來我一心想買500d,但始終機身大,攞出街唔太方便,後來見到gf1,見佢機身同普通dc差唔多,但又擔心佢各方面唔及500d,同埋會好難操作,係咪既呢?可唔可以比d意見我呀,thx~~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

GF1 唔係單反, 又冇咁多鏡頭 support.

原帖由 nakoko 於 09-12-23 11:48 發表
cholepapa~
我係新手,咩都唔識,想換單反機,依家諗緊一係cannon 500d,一係panasonic gf1,請問前者有既野,後者係咪都有??本來我一心想買500d,但始終機身大,攞出街唔太方便,後來見到gf1,見佢機身同普通dc差唔多,但又擔 ...

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 09-12-23 12:25 發表
GF1 唔係單反, 又冇咁多鏡頭 support.

其實我都唔知咩叫單反 只係聽d人講得多咁黎形容我至咁講,其實咩叫單反呀

首頁

尾頁

跳至