興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

單反 --> 單鏡反光機
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%96%AE%E7%9C%BC%E7%9B%B8%E6%A9%9F

優點在於可轉換鏡頭, 對焦快, 變焦快 (因為係手動變焦 ), 快門時滯短
易D捕捉小朋友的珍貴一刻

另外, 由於CCD 亦大D, 所以一般在高ISO 下之雜訊亦比 DC 少

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 chloepapa 於 09-12-23 13:56 發表
單反 --> 單鏡反光機
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%96%AE%E7%9C%BC%E7%9B%B8%E6%A9%9F

優點在於可轉換鏡頭, 對焦快, 變焦快 (因為係手動變焦 ), 快門時滯短
易D捕捉小朋友的珍貴一刻

另外, 由於CCD ...

唔該晒你呢,但可否回回我在11:48的問題呢

版主

原帖由 nakoko 於 09-12-23 11:48 發表
cholepapa~
我係新手,咩都唔識,想換單反機,依家諗緊一係cannon 500d,一係panasonic gf1,請問前者有既野,後者係咪都有??本來我一心想買500d,但始終機身大,攞出街唔太方便,後來見到gf1,見佢機身同普通dc差唔多,但又擔 ...

兩者功能真係分別唔大
不過, Canon 的配件 (e.g. 閃光燈, 鏡頭 (又包括副廠))多好多選擇; 日後想upgrade 機身, 鏡頭都易好多
而在追焦上, 我用過 G1 (都係 Panasonic 的 4/3 機), 唔及上 Nikon 的 D3000
個人覺得, 要影相, 都係 Canon 500D 好d
其實 GF1 唔係真係好細部, 加埋支鏡都比DC 大幾多架

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

兩者功能真係分別唔大 --> 係咪即係都影到相/ 拍到片呀?

你唔睇追焦, CMO Size, noise control, body control, 鏡頭群支援, 相片 quality..... 就真係冇乜分別.....

我覺得GF 1係一部貴價大 size 可換鏡 DC, 500D 係入門級單反....

原帖由 chloepapa 於 09-12-23 14:31 發表

兩者功能真係分別唔大
不過, Canon 的配件 (e.g. 閃光燈, 鏡頭 (又包括副廠))多好多選擇; 日後想upgrade 機身, 鏡頭都易好多
而在追焦上, 我用過 G1 (都係 Panasonic 的 4/3 機), 唔及上 Nikon 的 D3000
個人覺得, ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 chloepapa 於 09-12-23 14:31 發表

兩者功能真係分別唔大
個人覺得, ...

多謝晒cholepapa既專業意見,我有左明確目標喇,都係500d穩陣d,爭d動搖左tim....thx~~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 09-12-23 14:55 發表
兩者功能真係分別唔大 --> 係咪即係都影到相/ 拍到片呀?

你唔睇追焦, CMO Size, noise control, body control, 鏡頭群支援, 相片 quality..... 就真係冇乜分別.....

我 ...

係咪即係一部如何能拍得住單反機既dc,都只係一部dc,dc唔可以代替單反機??

版主

原帖由 nakoko 於 09-12-23 15:49 發表

係咪即係一部如何能拍得住單反機既dc,都只係一部dc,dc唔可以代替單反機??

咁我又真係未必過一部拍得住單反機的dc wow

日後有都唔定

不過 dc 都有佢的存在價值, 始終細部, 又可拍movie (而家d DSLR 都得)

首頁

尾頁

跳至