跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 叉雞飯 於 09-12-12 09:05 發表
我覺得好, 但各位老師都是操流利普通話, 有一些在同我講野都講pth. 所以我係會啞左多wor, 因我我的普通話真的非常普通呵

但d 細路又好掂同佢地講野, so, 唔好唔信小朋友的語言能力是比我們強

另外, 其實愛鄰d 老 ...

叉雞飯, 你好!

我代我妹妹問, 因孫方中己收她囝囝入讀2010年的K1班, 但上次面試時覺得老師比較惡 (可能欠缺笑容), 請問老師上課時, 會唔會好惡?

看見大肌肉的活動室比較細, 請問大肌肉的活動係咪比較小, 大部份時間都會留係課室活動? 請問會唔會戶外的活動?

另外, 孫幼係以咩形式來上課 (project approach/講故事形式)?

THANKS A LOT!

大宅

保良局係大機構, 資源方面會豐富一點, 硬件配合到
至於軟件方面, 其實2者都ok,sfc 會係硬件無o廿多, 但軟件如教學, 程度, 語言發展都平均, 至於保記我未讀過就唔知了

原帖由 wvw 於 09-12-14 12:53 發表
我想問孫方中.....是否傳統教學呀?!?!?同埋...其實是否保良局吳多泰的資源會比孫方中的豐富呢?!?!?
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

大宅

我女就好鐘意d老師喇, 但佢都會講if 有時同學仔百厭老師都會板面, 平時又無見佢地黑面wor, 家長同老師之間可以相處得好似朋友, 有講有笑, 但if 我有意見提出, 都會表達比家教會 or 老師 or 寫手冊, so far 校長同主任係呢3年幫我真係唔少, eg 我轉過來時, 佢地點支援...當然學校需要協助, 家長們都係義不容辭, 放個女係樹我很放心

硬件方面, 想您都見學校只有門前 sir 滑梯同第一室的playground, 呢個即如前說, 硬件真係會遜色, 所以if 您排條件位置時設備同空間係首要, 您要諗清楚, 至於其他課外參觀同旅行, 因學校同家教會都會攪, 所以average 1.5-2個月一次啦, 呢3年我女去過的真係多架, 最緊要有時係唔洗家長陪的參觀, 無o廿多假陪啦

咩型式呀, 我見有講故事, 有d野幾個小朋友攪下, 最緊要無咩家長需陪同完成的project, 除每年的種花project, 已經攪到我頭爆, 我覺得佢的型式啱在職mama, 而最like 佢k2 起有閱讀計劃, 每1week 派一本eng and chi 圖書, 每日同佢讀1-2次就簽名, 學校老師已教左, 我唔洗點勞氣..

if 您好like 親子功課 project 的, eg, 咩一齊做燈龍, 一齊整乜整乜, 可能您會覺得少呢方面喇, 我就唔喇, 最好唔好攪著我啦, 我唔係唔關心佢, 只是有時間都同佢去玩下啦, 放假又會學野, 時間真係唔夠洗

男爵府

叻叻勳章

原帖由 叉雞飯 於 09-12-14 22:38 發表
我女就好鐘意d老師喇, 但佢都會講if 有時同學仔百厭老師都會板面, 平時又無見佢地黑面wor, 家長同老師之間可以相處得好似朋友, 有講有笑, 但if 我有意見提出, 都會表達比家教會 or 老師 or 寫手冊, so far 校長同主 ...

多謝叉雞飯的意見呀~~~另外...我想問...孫方中是否K1已經要學生寫字...抄寫的東西呀?!?!?!好多功課呀??!?!?!

大宅

原帖由 wvw 於 09-12-15 00:59 發表

多謝叉雞飯的意見呀~~~另外...我想問...孫方中是否K1已經要學生寫字...抄寫的東西呀?!?!?!好多功課呀??!?!?!

K1下學期有連線寫字練習, K2每天1中(9個)1英(8個)回家做, 數學在校做, 學期尾派回.

子爵府

原帖由 ms_maggie 於 09-12-11 08:55 發表
如果孫方中同愛鄰, 大家有點揀呀?

孫方中 同愛鄰是2種唔同性質學校 。 
孫方中是幼稚園 。 程度有一定肯定。 
愛鄰是幼兒園。 是比較活動式教學。 程序比幼稚園低, 
我2間學校都讀過。 
愛鄰大女在這學校畢業 。 
細佬讀了一年 N1 。 
跟住轉了去孫方中。 
愛鄰D 設備 ,。 老師 ,。 嬸嬸都一流, 好好, 好有愛心。 ! 我2個小朋友讀得好開心,其中一個老師會跟住小朋友上 , 跟是會同小朋友相處4 年。 對小朋友一定好了解 。 ! 

孫方中是幼稚園程度好。 入小一,一定沒有問題 。 
,,日日有普通話上, 一星期有4 日外籍老師 。 跟本同出面KOWLOON TONG D學校沒有分別,
今年教充局去了學校做了評估 ., 給學校評分好高,
對學校用小姐教育的方案 , 覺得好好, 而且學校對英語方面好重視, 學校活動有創意。。。 

所以我入了這學校覺得沒布入錯, 小朋友也讀得好開心/! 

大宅

錯晒啦 咩 " 跟本同出面KOWLOON TONG D學校沒有分別,"
學費咪係分別囉
to be honest 點會無分別, 但我呢d草根階層人, 比這個價格, 有這個質素, 收貨啦

原帖由 yanyvonne 於 09-12-15 10:58 發表

孫方中 同愛鄰是2種唔同性質學校 。 
孫方中是幼稚園 。 程度有一定肯定。 
愛鄰是幼兒園。 是比較活動式教學。 程序比幼稚園低, 
我2間學校都讀過。 
愛鄰大女在這學校畢業 。 
細佬讀了一年 N1 。 
跟 ...

別墅

最初,我選這所幼稚園,目的是全普通話(囡囡的言語發展也是十分好的)及平(扣學劵後),感受到校長有愛心及有改革心,平易近人。除言語外,很少幼稚園會請外間的專人來教小朋友運動,學做消防員爬柱滑柱.......。
家長最要緊是了解自己喜歡那麼的學校,不時可與學校接觸和反照意見,才是我的所想,所以沒選錯。
最後,每所幼稚園都有不足之處,sfc也不例外。 大可善用家教會反影意見,可令學習更完美。

大宅

我小朋友都幾百厭又坐唔定, 如果讀孫方中會唔會令佢辛苦呢? 因為教學比較傳統?

佢地好似唔係活動教學.?

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我小朋友現在係嘉德麗讀緊n班,但仍心大心細比唔比佢繼續升K1,因n1的老師比我感覺上一般。請問各mami的意見:1.真埋浸信會(已收am class) 2.吳多泰 (已收pm class) 3.樂基 (等通知),本人比較喜歡am class,但又不知怎樣選擇,所以想問問各mami意見,萬分感激!!

禁止訪問

別墅

原帖由 toys 於 09-12-17 14:55 發表
我小朋友現在係嘉德麗讀緊n班,但仍心大心細比唔比佢繼續升K1,因n1的老師比我感覺上一般。請問各mami的意見:1.真埋浸信會(已收am class) 2.吳多泰 (已收pm class) 3.樂基 (等通知),本人比較喜歡am class,但又不知怎樣選擇, ...

如果小朋友一定要午睡,am 是必然之選,但不一定要午睡,pm 無問題。家長一定要了解小朋友的生理時鐘,沒精神是沒法保持學習。
1 & 2 是有學劵及雜支應有限,3 是沒學劵和雜支多,還有功課較多,如$不大問題、家長又有時間與小朋友一起完成功課,3 暫時是較全面的 (指的是普英國際班)。

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

謝謝您的意見!本人都較喜歡樂基,但仍在等通知,入到的信心不大。請問真理浸信會好嗎?

原帖由 96250790 於 09-12-21 10:47 發表

如果小朋友一定要午睡,am 是必然之選,但不一定要午睡,pm 無問題。家長一定要了解小朋友的生理時鐘,沒精神是沒法保持學習。
1 & 2 是有學劵及雜支應有限,3 是沒學劵和雜支多,還 ...

首頁

尾頁

跳至