興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Help!!!!! SOS!!!! Format Windows!!!

Hi all,

My windows 2000 server has infected virus, it made my telephony service cannot start up, therefore it got a dead lock in peraring network connection and cannot let user log into the windows. My friend suguests me to format windows and reinstall in again.

I dont know how to format and install windows, who can give me some guideline or reference to install windows 2000 server ?

別墅

Re: Help!!!!! SOS!!!! Format Windows!!!

You can try that :
「IT話咁易」
於星期一至星期五(公眾假期除外)早上九時三十分至下午五時三十分,致電熱線電話2111 3328,或透過傳真(2587 8366) 或電子郵件([email protected])與服務中心聯絡。

Detail information :
IT話咁易

大宅

Re: Help!!!!! SOS!!!! Format Windows!!!

@;@ THANKS..

cmshk 寫道:
You can try that :
「IT話咁易」
於星期一至星期五(公眾假期除外)早上九時三十分至下午五時三十分,致電熱線電話2111 3328,或透過傳真(2587 8366) 或電子郵件([email protected])與服務中心聯絡。

Detail information :
IT話咁易

複式洋房

基本上要backup 返一d 你有用既野~
不過如果你login 唔到入去就無得好講~~

跟手睇你要有你想裝既windows 版本隻碟囉

其實聽你咁講, 你都係搵個識既friends 幫你攪攪佢
因為之後要裝返你d driver
如果你唔識就搵人幫一幫好d

~知足常樂~

大宅

"_"就是無人肯幫我...
我backup 哂所有野la.
我拿了windows 2000 的source la, @v@" 今晚會安裝..@v@" 本來得一個partition. 今次界番2個先. 我看了一個website, 是教人怎樣安裝2000的. 該沒問題吧.

@@" 其實我曾看朋友安裝windows. 只是自己沒啥自信. 我當然想找人幫, 不過, 次次都要靠人, 不如自己學識左, 唔洗左靠人la. 謝謝你的回應. @v@

一個人飛 寫道:
基本上要backup 返一d 你有用既野~
不過如果你login 唔到入去就無得好講~~

跟手睇你要有你想裝既windows 版本隻碟囉

其實聽你咁講, 你都係搵個識既friends 幫你攪攪佢
因為之後要裝返你d driver
如果你唔識就搵人幫一幫好d

複式洋房

你好獨立呀~~
好多人都怕煩唔自己整....................
FORMAT 一次要裝返D 野都要成半日時間最少呀~~
加油喇~~~
~知足常樂~

大宅

@0@ 一個人飛 ,

謝謝你. 我安裝好w2k server, 連埋exchange2000 la. 之後就裝埋個nav. ^^" 謝謝你讚我獨立ar.在壞機後, 我即想找朋友幫忙, 不過, 聽到朋友又話好忙, 傾唔夠2句就cut 線. 連我個honey都覺得, 我該懂怎樣裝window, setup server.(我只是睇過朋友安裝, 自己未裝過ga) ~.~ 所以, 求人不如求已,親自裝過一次windows, 我以後都會記得ga la. 當係學下野, 自我增直啦 @@"

我是昨晚format + install w2k, 由20:30 - 02:10 ~.~ 真的安裝了很久. 安裝wk2, 給我的感覺就是"等", 等到頸都長啦..>.<. 之後裝drivers就簡單好多, windows update先至煩, 安裝service pack 4時, 我幾驚會出事. 好彩最好都大吉大利.

今晚就裝exchange 2000, nav, tomcat, 和jdk 和load番 backup入電腦度. 比第一晚輕鬆好多啦.

~.~ 都唔知點解會壞windows, 我懷疑家人download太多跖知什麼來源的software啦.

複式洋房

睇妳都唔係一個唔識電腦既人.........

勁~~~
~知足常樂~

民房

IT話咁易仲有條熱線提供比大眾市民,電話係: 2111-2232. 朝九晚十二!! :-P

大宅

一個人飛,
/_\ 衰d講句, 我是做電腦這一行的. 所以, 如果我叫人幫我裝windows, 佢地會覺得我講笑和無能ga. ~.~ so, 我都愛上網找資料, d人覺得做電腦的, 就該什麼也懂. 如寫program的, 就要連web page design都識埋. 我明, now 是一個all-in-one的時代, 乜都識, 否則都唔好在電腦這一行生存了.

好多時, D野唔識, 都硬著頭皮去做. 因為, 無人會幫你, D人最多俾D HINTS你, 唔會真是捉住你隻手去做. 求人, 的確好辛苦. ^^"

我在考慮轉行中.

首頁

尾頁

跳至