自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

勁~!

原帖由 bosch 於 09-12-10 22:17 發表

我都見過, 不過係出去燒野食, 同埋d 仔女係十歲都冇. 個阿爸阿媽仲帶埋汽車用既電同埋好大部叉/發電機 (部機去到膝頭咁高) 出黎, 俾個女插住電黎打nds! ...
我想要9999呀...

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我以細過咪又係自己咩書包,我以前住村屋
重要焦焦行 4個字((上出))返學,,,重行足六年咪又係咁 我地以前d書唔重架咩....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ching070707 於 09-12-10 23:06 發表
我以細過咪又係自己咩書包,我以前住村屋
重要焦焦行 4個字((上出))返學,,,重行足六年咪又係咁 我地以前d書唔重架咩....

agree,我細個個書包都係超重,
我地以前唔可以放野係學校,
咩野都要揹返去,咪又係咁大,
唔通我地粗生D咩

大宅

又唔係嘅.或者人地有其他問題呢.
好似我個女咁.她有脊柱側彎症.又矮又瘦.雖然醫生都係叫不好揹太重的東西.最好就用背囊書包.但依家中學的課本是好厚的.書包分分鍾有廿幾磅.我都要幫佢揹啦.
我自己幫佢揹完,個膊頭都不知幾痛呀.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我見過一個呀媽担遮遮個仔(怕曬親),個仔有成十幾廿歲,高過佢呀媽成個頭,睇到我把幾火。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 mousei 於 09-12-10 23:26 發表
但依家中學的課本是好厚的.書包分分鍾有廿幾磅.我都要幫佢揹啦.
我自己幫佢揹完,個膊頭都 ...

而家入連小一既書包都好重先有問題,我個女既書包,已經重過我中一果時~~~

水晶宮

好媽媽勳章

以前d書都唔輕,不過依家d書紙質好左,真係重過以前.
仲有以前d書包輕d.
以前一科得一本書一本作業,依家一科有3,4本野....

我仔k1-k3都係自己揹書包,上到p.1佢初時都係自己揹,但有日我幫佢檢查沖澡時,發覺2邊膊頭有d好似"咖哩雞"o既瘀痕,之後我就開始幫佢掯.

原帖由 christy1012 於 09-12-10 23:16 發表

agree,我細個個書包都係超重,
我地以前唔可以放野係學校,
咩野都要揹返去,咪又係咁大,
唔通我地粗生D咩
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mother904 於 09-12-10 23:32 發表

而家入連小一既書包都好重先有問題,我個女既書包,已經重過我中一果時~~~

我讀小學個陣個書包都而經係好重嫁喇,
同而家D小朋友差唔差好遠,
我今年先27,應該都隔左好耐喇

水晶宮

但係我覺得讀到中學,都應該俾佢自己拎番個書包啦,
個學生就兩手FING FING,個大人就揹住個書包,
讀中學都唔細啦

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 christy1012 於 09-12-10 23:38 發表

我讀小學個陣個書包都而經係好重嫁喇,
同而家D小朋友差唔差好遠,
我今年先27,應該都隔左好耐喇

咁你應該都屬於近十幾年來教育界既犧牲者。

水晶宮

講起,我識得有人仲好笑,我姑仔老公有個妹妹O既,
我諗都有成20歲喇,我姑仔結婚一齊食飯,
我坐隔離真係O咀,食龍蝦,佢阿媽真係餵埋佢食,
又叫佢呢樣小心個樣小心,真係睇到眼突,
聽我奶奶講,個女仔讀到O U,佢阿媽話驚佢唔知識D咩人,
日日管接管送,真係唔得你死,搞到個女好似白痴咁

水晶宮

原帖由 mother904 於 09-12-10 23:40 發表

咁你應該都屬於近十幾年來教育界既犧牲者。

我細個又好瘦好細粒,搭校車返學,
個司機仲話你會唔會俾個書包札親

侯爵府

好媽媽勳章

最驚...
飯來張口,,,,,錢來伸手

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 patpat234 於 09-12-10 23:37 發表
以前d書都唔輕,不過依家d書紙質好左,真係重過以前.
仲有以前d書包輕d.
以前一科得一本書一本作業,依家一科有3,4本野....

我諗我真係好老,我讀小學時個書包好輕架。而且我讀果間仲叫做地區名小學~~~

珍珠宮

原帖由 一仔媽咪520 於 09-12-10 11:44 PM 發表
最驚...

我都咁話。

有呢d咁既仔女的父母,自己都要好好檢討下喇!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

好多父母用錯晒方法去鍚仔女, 嘜都幫佢做埋, 其實係害咗佢地. 又唔諗吓, 有朝1日自己唔喺度, 咁邊個幫佢呢?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 一仔媽咪520 於 09-12-10 23:44 發表
最驚...

agree

男爵府

我在快餐店都見過這情景, 我見的是一個妹妹約10歲, 她就在打NDS, 個亞媽就張雞肉撕開一條條放在飯上, 見亞女都是唔食就餵埋她食, 亞女對手就未曾離開部NDS, 我見到都 O 晒咀, 那有咁的亞媽?

現在的小朋友書包真的很重, 我都試過揹到頭痛, 所以如當日的書包太重我都會幫亞仔揹的.

原帖由 mother904 於 09-12-10 21:49 發表
我見過有一個大約十一、二歲既年青人,佢掛住打機,呀媽就將壽司點左鼓油wasabi,然後夾到埋個女既口,個女就張開個口,雙手同雙眼繼續打機~~~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

呢D父母
原帖由 herman-mame 於 09-12-11 11:59 發表
我在快餐店都見過這情景, 我見的是一個妹妹約10歲, 她就在打NDS, 個亞媽就張雞肉撕開一條條放在飯上, 見亞女都是唔食就餵埋她食, 亞女對手就未曾離開部NDS, 我見到都 O 晒咀, 那有咁的亞媽?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 christy1012 於 09-12-10 20:27 發表
早幾日返工,迎面有個中學生,
同埋阿媽一齊,我諗個阿媽送佢返學,
最O咀係,個阿媽幫佢揹埋個書包,
跟住行多兩步,另一個阿爸,
又係幫個讀中學O既女揹書包送返學,
嘩,我真係O哂咀,讀得中學最少12,3歲,
發育健全啦,仲要幫 ...

有咩咁出奇? 我家姐都係咁 佢話個女個書包重仲要加樂器拎唔起喎,佢個女都高過佢啦 ! 最頂引係個女返屋企唔可以自己搭立上樓,驚有色狼喎! 由地鐵站行返屋企都唔洗5分鐘,要入密碼先入到大堂,又有看更又有細路電視我真係唔知佢驚咩 ??

首頁
12345...6

尾頁

跳至