自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

早兩日返99度食飯,先又有野睇,
事源我老公姨甥仔食飯,係會剪好D送係佢碗度,
俾佢食,咁平時係我姑9做O既,個日我姑9未得閒,
咁我99幫佢整啦,咁我99將D送放左係碗度,
咁佢一路食,一路係度口UPUP,話碗飯冇送,
又話要畢番D送上黎好辛苦喎,我99同姑9鬧佢,
佢都唔收聲呀,繼續口UPUP,如果係我個小朋友,
我一定收左佢碗飯,唔俾佢食,跟住由佢喊,
食飯食得咁辛苦,不如唔好食咯,
你話見到係咪O哂咀呢

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

今日幫阿仔個書包上磅...嚇死我,仲重過包米有5.6kg....
個人都係得19kg....
5.6kg我都拎唔郁,最後一人拎住一邊半拎半拖咁抬返個書包返屋企..
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

原帖由 patpat234 於 09-12-16 20:31 發表
今日幫阿仔個書包上磅...嚇死我,仲重過包米有5.6kg....
個人都係得19kg....
5.6kg我都拎唔郁,最後一人拎住一邊半拎半拖咁抬返個書包返屋企..

d書包真的很重,大人揹一陣肩都痛。

我都聽聞不少小朋友因揹書包整親頸骨..尤其是軀體部分很瘦,無乜肉承托的小朋友。

仲聽朋友個囡間學校,有個小朋友因書包太重,上樓梯時失重心向後跌左落地,好似烏龜反轉咁。

我只好用自傳秘方減輕囝囝書包重量,因為佢果排肋骨無法承受過重。不過,秘方絕不能外傳....

水晶宮

好媽媽勳章

係咪只將會教果幾課書影印帶返學?唔會成本書帶

原帖由 叮鈴 於 09-12-16 20:52 發表

我都聽聞不少小朋友因揹書包整親頸骨..尤其是軀體部分很瘦,無乜肉承托的小朋友。

仲聽朋友個囡間學校,有個小朋友因書包太重,上樓梯時失重心向後跌左落地,好似烏龜反轉咁。

我只好 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

原帖由 patpat234 於 09-12-16 20:57 發表
係咪只將會教果幾課書影印帶返學?唔會成本書帶

唔係呀,

都係 吳廣德 架,

好彩老師們無話過佢,所以都好感激佢地,
不過,講出黎都無乜人敢做,盞我俾人話

「一般」來說,做阿媽最清楚小朋友身心的需要,唔好太在意別人的眼光。這個世界都係「驢子與父子」的故事翻版。討好唔得所有人。

子爵府

好媽媽勳章

我d朋友話我軍訓... 但當我個女聽話時, 又話我點可以教到咁乖(其實佢天生真係咁定咁聽話)...

好似我老公個細佬咁, 自細奶奶都錫到痺, 所以見到我成十年都冇叫過我呀嫂, 就算佢大過我, 叫名我都冇所謂, 但一直都冇叫過, 連hi and bye都冇... 真係...

原帖由 maggiejane 於 09-12-16 19:11 發表
Me too... ...
我成日俾啲朋友話我對個仔太嚴, 其實係見到佢地太縱容自己啲細路, 我唔想個仔變成咁, 大個唔識人情世故, 唔識搵食, 所以嚴厲啲都要, 賞罰分明.

我朋友個仔, 從來都唔叫佢老豆, 唔叫daddy, 只係叫"喂" ...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我以前中學有個同學, 將一課課CUT開, 每次都係帶一至兩課返學...

原帖由 叮鈴 於 09-12-16 20:52 發表

我只好 ...
我想要9999呀...

大宅

原帖由 靖嵐 於 09-12-16 21:07 發表
我以前中學有個同學, 將一課課CUT開, 每次都係帶一至兩課返學...

伯爵府

都唔係咩新鮮事啫, 我讀中六時 (講緊係 94年), 有個中一生操完啦啦隊後亞媽嚟接放學, 一樣係亞媽拎書包, 個女兩手 fing fing, 個亞媽仲要著緊 suit 的. 不過個女仔真係超鵪鶉的, 比隔離位的啦啦球發到隻眼都唔識同佢講, 自己喺度喊, 又講嘢超細聲, 問咗佢幾次先聽到佢講咩.

別墅

del

別墅

想壞你的孩子嗎?想培育出不負責任的下一代嗎?很簡單,照著這12條法則去做,保證你一生會是悲慘的!

1.有求必應
打從孩子出生開始,你就給他所有他要的東西,如此一來就算他以後長大成人,他還是會倔強的認為所有的一切都是世界欠他的。

2.他出口成""你一笑置之
當孩子講出不得體的話甚至口出穢言,你卻只是笑了笑,這將會使他認為自己很可愛他說的話很討喜,你的反應不外乎是鼓勵他下次再挑些更討喜的話來講。

3.從不訓練他精神獨立
從小一切幫他打點好一切事情由你來負責,等到他20歲時再突然告訴他"自己決定吧!"我們不難想像孩子們對這種突如其來且遲來的恩准,反應會是:"#~%&^...."

4.從不告訴他你錯了
如此將造成他日後嚴重的罪惡感,若我們一直避免把錯字冠諸孩子的不良行為,一直不告訴他孰是孰非,待某日他抵觸了法律,犯下了父母再也無法替他掩飾的罪行,他還以為整個社會都與他作對,是他自己受到迫害。

5.替他收拾所有弄亂的東西
像個名符其實的老媽子一樣地跟在他後面,撿起他丟再地上的書鞋子髒衣服,幫他整理房間做東做西打理一切,養成他日後推卸責任,將別人的好意當成是理所當然的惡習

6.毫不限制他的讀物
小心啊!雖然碗筷洗了餐具消毒了,孩子嘴巴吃得乾淨,腦子吃的卻是垃圾

7.常常當著孩子的面吵架
日後父母離婚了家庭破碎了,你也不用為孩子麻木不仁無關痛癢的反應感到震驚與不解。

8.當他的搖錢樹
若金錢對他們而言太容易到手,想買東西時只要他們搖一搖吵一吵錢就掉下來了,不讓孩子明白金錢是要靠自己的努力去賺取的,如此要他們如何能了解"錢歹賺",如何使他們能有正確的金錢概念

9.滿足他所有的口腹之慾
當你自始至終永遠滿足他的需求時,你會發現一次的拒絕,就足以對他造成傷害極大的挫折感

10.永遠站在他這邊
站在孩子這邊固然是好的,但要永遠嗎?當孩子真的犯錯時呢你能想像這種心態----都是別人不好他們都對我的孩子有偏見,會造成他日後一生多少問題嗎?永遠站在孩子這邊,永遠教他與鄰居師長警察對立,不過是提早讓他走上不歸路罷了

11.我就是拿他沒辦法
當孩子們闖了大禍犯了大錯,若你只是一次又一次拿這句話來搪塞,替自己的不是找藉口找台階下,孩子們以後如何能尊重你呢?他難道不會想:"既然沒辦法那就乾脆讓你一輩子都沒辦法好了"

12.準備過悲慘的一生吧
想寵壞你的孩子嗎?想培育出不負責任的下一代嗎?很簡單,照著這12條法則去做,保證你一生會是悲慘的!

別墅

del

伯爵府

畀面勳章

最可笑係...D家長成日想搵D讀高幾級既學校, 話小朋友讀到咪得囉。(即一年級讀二年級野)

但自理能力.....幼稚園生都不如 , 都係D家長攪到咁....

首頁

尾頁

跳至