論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主, 你係唔係全職媽咪呢? 如果可以在家睇住,
我會比多1次機會, 同睇埋佢其他野上唔上心,
係咪真係博抄, 係就梗係唔會益佢, 通知佢咪算!

快D買個沖涼用的溫度計, 由放水開始就放溫度計落盆度,
跟住叫阿姐用手踭試下D水, 就算用左溫度計都要用手踭,
你再試下D水溫先好比佢同阿B沖涼,
睇足1個月我估都差唔多上手呱!

P.S. 另外想問下你位阿姐自己沖涼係咪用凍水架!?

喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

大宅

俾一個月通知佢,唔好俾一個月人工佢走丫...唔好對佢甘好.
呢個月揾人睇住個工人做野同埋點到佢頭暈
佢係咪有病,叫佢自己用凍水沖澡la

大宅

終於都係炒左個工人,
個心定晒,唔使日日返工都掛住BB安危.
佢笑住講多謝,我都知佢都好想回家,只係唔想賠錢走.
我唯有比錢送佢走,令願比錢但求安心.
雖然現在要自己做家務,手忙腳亂,
但我做得開心 & 放心.
起碼唔使D野日日走位,自己想點就點,
多一個外人始終住得唔舒服.
現在BB女湊去奶奶家中照顧,大囡則婆婆照顧.
因為我家&奶奶家好遠,長遠來說會好辛苦.
我仲諗緊請唔請新工人.(但是心裡千萬個不願意,已沒有信心再請) 真係好頭痛呀!!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

別墅

咁普通既野都唔識?
以後重夠膽比個仔佢揍?
係我就唔會留啦~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

比我 c6 知道打C佢都似呀 !!!!!!!

原帖由 mickylau 於 09-12-16 12:47 發表
咁普通既野都唔識?
以後重夠膽比個仔佢揍?
係我就唔會留啦~~

洋房

點可以犯咁ge錯誤,根本無可能,如果係我,我會即炒,犯其它問題可以原諒,傷害小朋友一定唔可以。你最好打去勞工處問下,免佢去告你。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 熹曈媽咪 於 09-12-11 15:19 發表
樓主, 你係唔係全職媽咪呢? 如果可以在家睇住,
我會比多1次機會, 同睇埋佢其他野上唔上心,
係咪真係博抄, 係就梗係唔會益佢, 通知佢咪算!

快D買個沖涼用的溫度計, 由放水開始就放溫度計落盆度,
跟住叫阿姐用手踭試 ...

咁 ge 行為仲比多一次機會佢 唔係呀

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 rr925 於 09-12-16 12:45 發表
終於都係炒左個工人,
起碼唔使D ...

係我就即炒, 唔比 $$.

最多留定幾日假預上勞工處 走得咁開心呀

如果勞工處話呢 d 唔係 嚴重過失, 我一定搵晒 生果/方向投訴, even 至報埋警告佢虐兒

大宅

我對仔由出世都係我放工返去同距地沖涼, 絕對唔想假手於工人, 距地D感覺好無定風咁, 明明我對仔隻手係凍距可以話暖, 暖可以話凍, D 水係凍距話係lukewarm, 點信得過? 家務做得唔好係小事, 傷害到我地D命根真係同距死過!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

炒得好 炒得好

算啦 呢啲工人完全冇心同你做嘢 用凍水幫bb沖涼都夠膽 佢冇可能唔知自己咁樣做係錯囉 天寒地凍 佢自己都唔會用凍水沖涼啦

原帖由 rr925 於 09-12-16 12:45 發表
終於都係炒左個工人,
起碼唔使D ...

複式洋房

set a video camera.I have the same experience. later i discover she put mu daughter up-side down so i call the police .if she can take a cold water bath for your daughter, not difficult to imagine that she will do something even worse

首頁

尾頁

跳至