跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問10月媽咪們有無腰痛??

我最近tiu腰好痛!!!

大宅

Re: 想問10月媽咪們有無腰痛??

to: Peppermint-mama
小心d啊,我前派都有幾日腰痛,我估應該係彎住條腰同bb換片,同抱得多阿b,d姿勢唔正確先會咁,可以o既話就少d抱佢,等自己條腰休息下啦,如果唔係,搞到要睇跌打甚至物理治療,仲逼住唔可以抱阿b就閉o勒.
我家有三個妹...

男爵府

大家都要小心d呀, 我個朋友11月生完到而家都腰痛. bb越來越重, 抱b個姿勢真係要小心囉.

大宅

唔好話腰, 手腕位都好易中招架, 我就試過抱既手勢唔正確, 拗親手腕

複式洋房

Fostermak,

多謝您ar~~~

其實我full-time工作平時好少時間自已抱bb, 相信原因我坐月無聽話,無fun床四wai共

:cry:

男爵府

Peppermint-mama:
我個FRIEND 就係坐月時無乜點瞓床, 同埋佢用左生水沖身囉...
唔知係邊樣喇...

複式洋房

ME TOO ar~~~
sigh~~

大宅

而家都好痛...唔可以長期出力同埋唔咩得bb太耐囉...唔知係唔係因為我做無痛分娩事囉
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

男爵府

有痛呀..同bb完片就好痛...因為要彎低身...
同咪彎低洗完頭條腰都會痛

大宅

我都好痛, 都五個月啦, 條腰都係赤赤痛咁, 我唔可以抱個仔太耐, 如果唔係條腰就有排痛, 可以去藥房買d補腰骨既湯飲下, 我見有d杜仲起到, 我間唔中都會煲黎飲下, 好過冇啦

大宅

起初頭果3個月會痛, 今日已經無咩事, 可能bb平日都唔係我湊既關係囉. 之前相熟果間藥房話如果痛的話不如買d鹿尾巴補下喎.

大宅

我冇腰痛, 不過我成日dup 低頭望呀b 食奶(佢超曳, 望少一陣個奶咀已經唔響佢個咀入面), 條頸好累, 我同我老公講, 佢只係叫我"你做多d 呢個動作"(示範埋比我睇) 然後就走左去, 佢真係一個不折不扣既勿理治療師.

男爵府

仲有一個情況係自然分娩時用錯力, 例如出緊力時"GUT"起上半身囉.

複式洋房

各位有腰痛o既媽媽,
你地坐月時有冇食豬腰、鹿尾巴之類o既o野呀!
o個時我奶奶要我食,咁我又有食3隻豬腰,飲廿八方時又有鹿尾巴,坐完月之後腰痛次數唔多。
不如你地又試o下食o下丫!希望幫到你地。

大宅

同同 寫道:
有痛呀..同bb完片就好痛...因為要彎低身...
同咪彎低洗完頭條腰都會痛

me too,係床度起身個下直頭條腰好似唔係自己咁 :cry: :cry: 唉,老啦........

複式洋房

QUOTE:me too,係床度起身個下直頭條腰好似唔係自己 咁 唉,老啦........

aiya~~exactly this feeling ar!!! =(

大宅

醒目開學勳章

我餵完奶係梳化起身都痛架 可能張野舊得滯 太低lor 不過都唔及隻手100份之1咁痛 著衫著褲都唔係好掂

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

係床度起身個下直頭條腰好似唔係自己 咁

我O個朝同Kevin換完片訓番上床都係咁呀~~~ 尤其我日日都要用揹帶同佢返托兒所... 唉!!

複式洋房

咁其實開刀會ng會好D? 因為ng會用錯力!! ><
O

大宅

但係~~~我係做咗無痛唔得再開刀o架wor ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至