婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

水晶宮

真係唔明點解你99對伯父仲好過對自己個仔/新抱/孫, 話晒呢d先真正自己人嘛!

算啦你唔好激心, 有時人與人之間係要講緣份, 既然佢咁對你地, 你地做好自己基本野就算, 無謂晒氣, 我覺得我自己父母都好難頂, 何況係人地的....

大宅

2伯、3伯是992仔、3仔。無既,人偏心係吾需要理由的。不過我在99身上學到的無價寶是我千萬要對自己d仔公道!

原帖由 ricecooking 於 09-12-12 11:40 發表
真係唔明點解你99對伯父仲好過對自己個仔/新抱/孫, 話晒呢d先真正自己人嘛!

算啦你唔好激心, 有時人與人之間係要講緣份, 既然佢咁對你地, 你地做好自己基本野就算, 無謂晒氣, 我覺得我自己父母都好難頂, 何況係人地 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人生總會面對好多不公平事,即使同一件事唔同人講或者做都會有不同既結果,我心死左好耐啦依家只會登C6可憐,一家人坐埋一齊只係一個軀體,大家係"O"交流唔會有關心同問候。

大宅

有事時我地呢家人好受歡迎架!叔仔犯事涉及刑事,我地讀書多dd,99即刻好聲氣架!要我地幫丫麻!不過件事完左又打回原形!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,算啦,十隻十指都有長短,偏心有幾奇丫,
最緊要係你地做好本份,一定人開開心心咪得囉,
好似我爺爺咁,
我爺爺唔知點解一直都唔係咁鍾意我細姑姐嫁,
由佢細到大都係咁喎,不過我細姑姐又冇乜野,
照孝順你,做好本份,唔好唔開心,
亦唔需要刻意去大量,做人過得人過得自己就ok啦

大宅

我好少post d topic, 多數看bk sisters的case!多謝你地的安慰,因為又過冬了, 99又派禮物、利是了!我d仔又要被迫做觀眾了,所以有感而發出個post。我大b已經高小啦!佢已經話吾想返!我地唯有用埋d尊敬長輩呀之類的說話勸佢!

原帖由 christy1012 於 09-12-12 12:26 發表
樓主,算啦,十隻十指都有長短,偏心有幾奇丫,
最緊要係你地做好本份,一定人開開心心咪得囉,
好似我爺爺咁,
我爺爺唔知點解一直都唔係咁鍾意我細姑姐嫁,
由佢細到大都係咁喎,不過我細姑姐又冇乜野,
照孝順你,做好本份, ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 tkyy 於 09-12-12 12:15 發表
有事時我地呢家人好受歡迎架!叔仔犯事涉及刑事,我地讀書多dd,99即刻好聲氣架!要我地幫丫麻!不過件事完左又打回原形!

其實最傷心最無奈果個係你c6至真,我地呢d只係閒人一個。

大宅

同意!c6有個咁既阿媽 !
原帖由 montana 於 09-12-12 12:37 發表

其實最傷心最無奈果個係你c6至真,我地呢d只係閒人一個。

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

自己沒有辦法控制其他人是否送禮物, 只有自己做啦, 每次上你99屋企食飯前都買份玩具比自己小朋友, 等佢地有得玩就唔理其他野啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你唔需要話大唔大量,只要做好自己本份,最緊要係你老公知道發生咩事同支持你。

男爵府

你99對自己個親生仔都可以做到甘絕。我係你老公真係掉頭走。每個月家用銀行過數,無咩大事發生吾好見。反正去到都係路人甲乙丙。仲要小朋友去到比人甘樣冷落。Noway !!!
做家人都要講緣份 ~ 呢句係真

大宅

好媽媽勳章

做家人都要講緣份 <-- I agree this so much
~我有一個好老公同三個小寶貝~

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

你都好大量架啦....要做既都做晒.
換轉係我...99一次又咁.兩次又咁.....我都唔會睬佢:;pppp:

別墅

駛咩理佢比唔比咩禮物利是你呀, 唔比未自己買, 之後係佢面前比d仔咯, 佢地大個咩都知, 你老公都睇到未好咯,大家知咩事, 佢都會對佢媽心淡.

其實佢對你地唔好, 忡可以心安理得唔駛聽佢枝笛. 比我唔返去添喎, 使咩用尊重長輩呀, 人係互相尊重, 你敬我一尺我敬你一'長' , 但你唔鐘意我, 我又點解要對你好? 係一個簡單的道理.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有時d野好難講><好似我99咁偏心偏到出晒面~錫到我大伯燶><佢最近結婚大搞所有費用我99出晒!連女家果d都出埋~蝕一定蝕佢一句聲都無出過~當年我同c6結婚佢邊有咁豪?樣樣計到足!返到屋企第一時間拆人情知道蝕左錢捉住我c6黎鬧~!
所以做好自己本份就算...

子爵府

畀面勳章

我奶奶都係偏心都出面,我老公係大仔,經常搵佢著數,二叔因為惡死(試過動手打佢),所以從來唔敢野佢。三叔係孻仔所以鍚到出晒面(佢自己都成日講最鍚係三叔),三叔就供書教學(得三叔一個讀到大學,不過係先讀副學士再讀大學,果度都十幾萬),之後講到明佢間公屋係留畀三叔,所以二叔同老公一結婚就要佢哋除名,平時三叔唔返屋企食飯,奶奶就留一半飯菜給三叔,餘下一半就一家幾口食。我老公都好唔開心,但又可以點。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我細個又係啊麻錫我幾個堂妹錫到出晒面,見親都讚佢地

靚女呀~乖呀~點好點叻~買野都冇我地份(我自問都唔係

話醜樣,又唔係壞小孩)...次次都會係我同我細佬面前讚佢

地咁多年都冇讚過我同細佬...原因只有一個...就係唔鍾意

我啊媽,啊媽當年冇係我地面前講過半句啊麻不是...不過

我地大吓大吓知道邊個對自己好邊個對自己唔好,睇到佢

點對我啊媽,到我地大個靜係鍚晒啊媽個個星期都會探啊

媽...但啊麻...我地好不孝一年都唔知有冇見一次...d堂

妹...聽d親戚講都唔係成日返去搵啊麻...

我覺得樓主奶奶咁樣對d細路真係好過份一d都唔諗你d小

朋友感受,樓主你盡量"乙水"吓小朋友等佢地得到安撫...免

得過唔好上去喇...自己一家人食得仲開心,又唔使小朋友

難受...過多幾年你小朋友親身感受過呢種感受佢就會慢慢

唔鍾意麻麻唔想見到佢...你奶奶就會自食其果:;pppp:
執子之手,與子偕老~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公麻麻又係咁嫁,我62係大仔,
我62,大伯先係佢長子長孫呀,
但係佢麻麻自細錫佢d表兄弟,
真係偏心到出面嫁,新年封利是,
居然會大細超嫁喎,你知小朋友一齊拆利是,
見都唔同,梗係唔開心啦,以前恰我99恰得好勁嫁,
所以我大伯係勁憎佢嫁,點知而家折墮啦,
俾其他仔女呃哂d錢,又冇人願意理佢,
冇飯食,係我99不計前嫌,煮俾佢食,
係度痴食,仲要嫌我99d送,真係好心冇好報就係呢d人,
又話個細新抱恰佢,我地個個都知佢根本唔係好相遇o既人,
二嬸係咪咁差,大家心中有數,