跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

請分享..

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 爸B勳章

理性上唔會, 我覺得半個鐘頭ok, 但遇到心儀嘅學校, 如果搬唔到屋, 又好難取捨!

有D家長天水圍/元朗出九龍塘/香港區都有, 好似大人返工咁!

如果有校車/褓姆車都好D, point to point, 最多係車上面瞓覺, 如果無校車/褓姆車, 自己送都幾煩!

如果真係無辦法, 又好鍾意間學校, 我唸我會比佢試吓, 唔適應再唸辦法 (其實小朋友適應力好強)

原帖由 DalaDala 於 09-12-14 11:06 發表
請分享..

男爵府

坐1個鐘校車... 好似長左d
如果係返上午班 朝早響架車訓下都ok既
有無d 短途d既校巴呀??

我細仔依家日日都係坐成個鐘頭車返學
不過就唔係坐校車
而係我地自己帶佢返學

別墅

我地住大埔 去邊都真係閒閒地都1個鐘 , 返學都冇法子要咁 . 但我地應唔會捭佢坐校車. 我會自己送接自己攪掂, 如果上午班就我c6 送, 我接., 下午就我自己做哂.

大宅

NO!!!!

1) 校巴無car seat,又無安全帶,小朋友手短腳短,不能保護自己。萬一遇上意外,媬姆的即時反應應該係保護自己。

2) 小朋友要更早起床,加上要熬一個鐘車,回到學校個腦都未warm up。

3) 如果校巴路線會經過高速公路、交通黑點,加上早上peak time,我想我更不會讓小朋友乘校巴。

不過,我都聽聞朋友的朋友,家住深井,小朋友卻返九龍塘幼稚園,每人選擇不同。

子爵府

辛苦就應該唔會,我個仔而家都要坐45分鐘,睇下車訓下教又到,問題其實係交通意外,此終有安全帶都危險,因為佢地唔似大人咁會捉實扶手,警覺性又低,但我自己都諗搭5分鐘都會有機會,整定既,所以擔心都無用,個天自有安排.

別墅

我大囡由K1開始就已經係搭1hr校車返學。其實由馬鞍山出九龍塘唔使咁耐不過我地係頭站要兜晒個馬鞍山﹐所以搞到成個鐘。

K1時我個囡會係車度小睡片刻﹐K2後因為同班校車小朋友熟落了就唔肯睡﹐掛住傾計。其實都幾好架﹐小朋友好開心﹐又可以讓佢認識多D朋友。校車有安全帶﹐又有兩個姨姨跟車﹐我覺得無問題。所以我細仔出年都會承接家姐﹐到佢搭校車。

褓母車就要小心D﹐因為唔係學校管﹐有幾安全就好難講。有時我送個大囡返學﹐見過好多次D褓母車停係對面街﹐一個姨姨拖住2-3個小朋友係咁衝過馬路去學校﹐見
到都覺得牙煙。

男爵府

畀面勳章

多謝咁多位媽咪既回應。

我下年小b出世, 工人無法兼顧。雖然話會放細既去嬰園, 但係小朋友既野好難講, 唔係呢個病就o個個病, 無可能下下自己接送啦。加上由屋企去學校無直接車到, 唔搭校車都唔知坐咩車。巴士都未必有位坐, 人又多, 感染機會高。

我都唔想小朋友坐咁耐車, 但附近都冇好既幼稚園。難得考到好既都唔想放棄。但坐一個鐘頭車, 真係好爭扎, 所以想聽下其他媽咪既意見囉。估唔到真係有媽咪既小朋友坐咁耐車番學, 而又唔覺得個小朋友辛苦。安全我唔太擔心, 因為係校車, 唔係褓母車。只不過小朋友坐咁耐車會好攰。
多謝各位...我諗我真係要再諗清楚...

別墅

你指車程or全部時間呀?我仔仔返1:30pm, 每日12点8上車,但1点多就到,車程其實只有25-30min左右,因要預番時間換鞋,洗手,去厠所.
我覺搭校車幾好,父母方便之餘,我仔仔搭校巴之后,平時坐車就算唔用carseat都變得好乖,一上車就戴上安全带,坐定定 無好似以前咁週圍郁.
如果佢讀St Clare,交通唔算方便,附近又冇乜地方可以等bor.
其實,如果工人帶佢返學,落雨都會幾"論盡"!如果要工人時時带佢過馬路,都會擔心!
不過亦要睇小朋友適唔適應.因為除咗適應新學校之外,亦要適應搭校巴. 如果決定咗,到時可以同你分享下我點樣幫助佢適應搭校巴.

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 爸B勳章

DalaDala,

其實坐長途車返學嘅小朋友大有人在, 而且真光的確唔錯, 唔好咁易放棄, 而且學校話計埋塞車要1個鐘, 可能無咁耐, 小朋友攰自然會喺車瞓 (哲哲就成日喺車瞓著), 唔使太擔心!

原帖由 DalaDala 於 09-12-14 23:18 發表
多謝咁多位媽咪既回應。

我下年小b出世, 工人無法兼顧。雖然話會放細既去嬰園, 但係小朋友既野好難講, 唔係呢個病就o個個病, 無可能下下自己接送啦。加上由屋企去學校無直接車到, 唔搭校車都唔知坐咩車。 ...

別墅

如果係我唔會囉,因為1個鍾都幾長時間... 不過我都明屋企附近無咩好既幼稚園... 好似我咁,如果晞晞返寶血,都要搭小巴,不過就只須要25分鐘,其實我都担心,不過無計! 咁就要睇自己既取捨囉,不過st.clare係好學校...真係頭痕!

大宅

我囡囡9月開始番Nursery已搭校車, 同lillymom一樣司機兜晒成個馬鞍山先去九龍塘, 所以要成個鐘.

囡囡第一日搭校車已經好開心,好雀躍. e家搭左幾個月佢都好enjoy. 上左車會乖乖扣好安全帶(褓母會幫手).

褓母話佢有時自己唱歌, 有時就同身邊既小朋友玩. 倦時會自己瞓覺or發白日夢. 

校車會keep住播童謠, 所以小朋友唔會太悶! 近日囡囡不時啍起唐詩潻....賺左!

大宅

Hi, Daladala

原來妳下年生小b ? congrulation (希望唔係太遲同妳講啦

另外, 真光收左囡囡呀. 太好了 其實由妳住區去真光, 我又覺得唔駛1小時喎. 睇下兜咩站啦. 唔怕啦. 坐校車小朋友好開心的, 通常都會訓覺的. 可以訓練佢地獨立點. 我都有想過比仔仔去真光面試. 但係我想到要過海. 我怕我要1.5小時以上呀, 所以到最後都無交表

男爵府

畀面勳章

tina, 謝謝你, 一d都唔遲, 我都未生得!!

我都想大坑真光收呀, 要過兩日先知。而家收既係o係堅道, 遠d, 校舍細d。

我自己都唔想小朋友過海, 所以冇諗過報九龍既學校。

原帖由 tinajapan 於 09-12-16 00:44 發表
Hi, Daladala

原來妳下年生小b ? congrulation (希望唔係太遲同妳講啦

另外, 真光收左囡囡呀. 太好了 其實由妳住區去真光, 我又覺得唔駛1小時喎. 睇下兜咩站啦. 唔怕啦. 坐校車小朋友好開心的, ...

男爵府

畀面勳章

thanks littleEggBB既意見。你既意見好鼓勵呀...

原帖由 LittleEggBB 於 09-12-15 15:28 發表
我囡囡9月開始番Nursery已搭校車, 同lillymom一樣司機兜晒成個馬鞍山先去九龍塘, 所以要成個鐘.

囡囡第一日搭校車已經好開心,好雀躍. e家搭左幾個月佢都好enjoy. 上左車會乖乖扣好安全帶(褓母會幫手).
:excited ...

男爵府

畀面勳章

freda & myppbb,

要搭一個鐘頭o個個係堅道真光, 唔係st clare。st clare搭40-45分鐘到。

原帖由 MYPPBB 於 09-12-14 23:44 發表
你指車程or全部時間呀?我仔仔返1:30pm, 每日12点8上車,但1点多就到,車程其實只有25-30min左右,因要預番時間換鞋,洗手,去厠所.
我覺搭校車幾好,父母方便之餘,我仔仔搭校巴之后,平時坐車就算唔用carseat都變得好乖, ...

大宅

長途車感覺較危險喎,如果真係自己想讀既心儀學校,為左個仔將來同安全,我會選擇搬屋囉~~

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

依家唔洗煩啦, 應該唔會讀堅道真光嘛

原帖由 DalaDala 於 09-12-18 11:07 發表
freda & myppbb,

要搭一個鐘頭o個個係堅道真光, 唔係st clare。st clare搭40-45分鐘到。

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

甜筒媽, 好正

原帖由 LittleEggBB 於 09-12-15 15:28 發表

校車會keep住播童謠, 所以小朋友唔會太悶! 近日囡囡不時啍起唐詩潻....賺左!

男爵府

畀面勳章

係呀係呀, 而家只需要30-35mins咋...正!

多謝各位媽咪既意見, moraine考到間近d架啦~~

原帖由 fishmum 於 10-1-5 23:49 發表
依家唔洗煩啦, 應該唔會讀堅道真光嘛

首頁

尾頁

跳至