跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

如題, 請分享? 謝。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 DalaDala 於 09-12-14 11:29 發表
如題, 請分享? 謝。

暫時嚟講我唔會, 傻b間學校離屋企有一段距離, 搭校車返學係最方便, 但由於我哋嗰度係頭站由上車至返到學校有成個鐘咁長, 我覺得好似好危險咁, 所以我最後都係自己每朝早親自湊返學

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

始終太細喎!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

hmm.. 阿仔未坐校車住, 但係如果坐.. 就會係尾站, 係上車最尾同落車最尾! (倒轉就好喇!)
咁暫時仲可以老豆湊返學, 工人湊放學, 但係第時個細嘅出世, 工人就行唔開, 所以會俾佢坐校車返屋企.. 要50分鐘左右架!

其實.. 已經好過坐巴士/火車!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

其實我覺得唔係校車唔校車嘅問題...
應該係話應唔應該去到咁遠返學嘅問題 (如果唔揀間咁遠嘅學校, 何須搭咁耐車呢~)
講真, 由家長/工人陪同搭40分鐘, 同搭校車1個鐘, 分別唔會好大... 搭校車反而令小朋友更獨立~
以前送豬弟返嬰園, 見到有個幼稚園小朋友由工人陪同搭小巴, 小朋友全程企/跪响張櫈度, 工人好以"時運高", 睇唔到... 但相信呢啲情況唔會响校車發生 mouth:

子爵府

one hour?? no la.

原本都想CY返k1搭校車,但知道我地係中間站就no la,叫姐姐帶,慳返d時間

大宅

我都唔會比小朋友搭成個鍾校車,我覺得始終都有危險性,而且小朋友返完學都好累,好容易係車到瞓著。我就唔忍心,所以我自己由八月開始到現在都係自己接送。

男爵府

畀面勳章

多謝咁多位媽咪既回應。

我下年小b出世, 工人無法兼顧。雖然話會放細既去嬰園, 但係小朋友既野好難講, 唔係呢個病就o個個病, 無可能下下自己接送啦。加上由屋企去學校無直接車到, 唔搭校車都唔知坐咩車。巴士都未必有位坐, 人又多, 感染機會高。

我都唔想小朋友坐咁耐車, 但附近都冇好既幼稚園。難得考到好既都唔想放棄。但坐一個鐘頭車, 真係好爭扎, 所以想聽下其他媽咪既意見囉...
多謝各位...我諗我真係要再諗清楚...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 DalaDala 於 09-12-14 23:14 發表
多謝咁多位媽咪既回應。

我下年小b出世, 工人無法兼顧。雖然話會放細既去嬰園, 但係小朋友既野好難講, 唔係呢個病就o個個病, 無可能下下自己接送啦。加上由屋企去學校無直接車到, 唔搭校車都唔知坐咩車。 ...

加油呀,總會有解決方法

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

唔會比佢坐咁耐車, 如果真係考到間好好既學校, 我會搬....孟母三遷

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 gigi1020 於 09-12-15 10:45 發表
唔會比佢坐咁耐車, 如果真係考到間好好既學校, 我會搬....孟母三遷

我當初都係咁諗~
但係個大嘅有鼻敏感+氣管敏感, 唔搬得去市區住呀! 個細嘅又嚟緊.. 始終响近郊大, 對小朋友成長好處好多! 特別係我會做早教.. 一定要接觸多d花花草草!

所以.. 反而會考慮.. 個細嘅第時唔會報哥哥嗰間, 讀近少少.. 但係哥哥呢? 真係好難諗..

男爵府

原帖由 DalaDala 於 09-12-14 23:14 發表
多謝咁多位媽咪既回應。

我下年小b出世, 工人無法兼顧。雖然話會放細既去嬰園, 但係小朋友既野好難講, 唔係呢個病就o個個病, 無可能下下自己接送啦。加上由屋企去學校無直接車到, 唔搭校車都唔知坐咩車。 ...

首先恭喜哂喎!
而家準備比亞女去邊到讀, 要坐成個鐘頭車, 好似有d危險, 不過校車如果有安全帶, 應該都ok.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 小曳人 於 09-12-15 11:42 發表

我當初都係咁諗~
但係個大嘅有鼻敏感+氣管敏感, 唔搬得去市區住呀! 個細嘅又嚟緊.. 始終响近郊大, 對小朋友成長好處好多! 特別係我會做早教.. 一定要接觸多d花花草草!

所以.. 反而會考慮.. 個細嘅第時唔會報哥哥 ...
真係好難取捨, 咁梗係bb健康重要d啦....

大宅

俾我..我都會俾佢搭校車.. 一來阿仔好鐘意.. 二來如果真係搵到間好既幼稚園+佢好鍾意返學.. 我都會忍心俾佢搭車..
佢係辛苦D.. 都冇計.. 如果你見佢搭左校車之後有咩唔開心or 其他既特別行為你先再諗計囉..

多謝咁多位媽咪既回應。

男爵府

畀面勳章

我以前都係住郊區呀, 我仲記得大囡出世時, 日出時又餵緊奶, 日落時又餵緊奶....好似自己冇瞓過咁... 坐月時食早餐, 前面一片綠色, 遠遠見到個海, 覺得自己好嘆。真係吸淡空氣都清新d。

後黎因為太隔涉, 日頭bb有事既話工人帶唔到佢出去, 所以搬出黎。初時都搬去偏遠既市區, 但係讀書問題, 再搬出黎。之後阿囡同我都不約而同患上哮喘鼻敏感....所以真係冇兩全其美。

原帖由 小曳人 於 09-12-15 11:42 發表

我當初都係咁諗~

所以.. 反而會考慮.. 個細嘅第時唔會報哥哥 ...

男爵府

畀面勳章

thanks!! 好耐冇見, 你仔仔會唔會出去讀呀?

原帖由 babushka 於 09-12-15 11:57 發表

首先恭喜哂喎!
而家準備比亞女去邊到讀, 要坐成個鐘頭車, 好似有d危險, 不過校車如果有安全帶, 應該都ok.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 DalaDala 於 09-12-15 23:54 發表
之後阿囡同我都不約而同患上哮喘鼻敏感....所以真係冇兩全其美。

唔係呀
你依家住嗰度, 空氣好過東涌嗰度好多喎

男爵府

原帖由 DalaDala 於 09-12-15 23:55 發表
thanks!! 好耐冇見, 你仔仔會唔會出去讀呀?

我原先決定去讀救恩全日班, 後來都係因為要坐車的考慮, 而家可能去海怡維記.

公爵府

如果有選擇就唔好啦~
一直反對咁細個的小朋友坐校車, 所以一直只想晴晴讀對面的激活幼稚園, 一來近, 2來教學理念和我相同, 3來見返學的小朋友玩得好開心
但.....................家中發生了一些問題, 晴爸要晴晴坐校車返學, 他說是為了大家好

雖然在同區, 但我都極度反對, 意外就是意外........
原本我都唔想她報讀現校, 但...............真是沒有選擇, 為有要晴晴辛苦些了

王國長老

原帖由 Cammy3007 於 09-12-16 14:59 發表
如果有選擇就唔好啦~
一直反對咁細個的小朋友坐校車, 所以一直只想晴晴讀對面的激活幼稚園, 一來近, 2來教學理念和我相同, 3來見返學的小朋友玩得好開心
但.....................家中發生了一些問題, 晴爸要晴晴坐校 ...

搭校車點都短途過由TSW <> TKO 吖 :;pppp::;pppp:

首頁

尾頁

跳至