自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

呢幾年, 蜂巢同積架仲有冇出編織書呀?
因為呢幾年都冇織冷衫, 而家想睇番近年嘅pattern, 問過毛冷鋪, 老闆話佢已經冇賣中文版嘅編織書la

我想問: 我係邊度先可以買番呢几年蜂巢 / 積架嘅pattern書呀? 先唔該哂各位幫手嘅mami !

大宅

花園街樓上那間 "好易織" 冷店有好多編織書, 你去看一看吧!

珍珠宮

其實睇圖還容易得多

等待驗證會員

原帖由 joli3bb 於 09-12-14 17:40 發表
花園街樓上那間 "好易織" 冷店有好多編織書, 你去看一看吧!

唔該哂joli3bb, 我試下上去揾下, thanks

等待驗證會員

原帖由 mvshop8888 於 09-12-14 20:27 發表
其實睇圖還容易得多

但我啱啱相反, 我係睇文字容易過睇圖呀 , 所以先想揾番蜂巢d編織書呀!
多謝你嘅提議呀 !

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

銅鑼灣間巴黎毛冷都有wor, 除左書仲有一張張
我以前都睇文字, 而家識左睇pattern, 好好多, d款fashion好多
原帖由 shalala1997 於 09-12-14 09:45 PM 發表

但我啱啱相反, 我係睇文字容易過睇圖呀 , 所以先想揾番蜂巢d編織書呀!
多謝你嘅提議呀 !

等待驗證會員

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-14 21:57 發表
銅鑼灣間巴黎毛冷都有wor, 除左書仲有一張張
我以前都睇文字, 而家識左睇pattern, 好好多, d款fashion好多

我以前睇慣文字, 試過睇日本 d pattern, 但睇到眼花, 不過都會試下睇pattern, 因為我知要揾文字嘅編織書會越來越難la ! Thanks!

珍珠宮

可能是各人不同

以前蜂巢真是較出名

而且又出書

但現在興日本書

連內地書都是圖

記得很久很久以前

亞視下午茶節目內有教織

可惜現在一定唔會有這節目

伯爵府

好媽媽勳章

積架據我所知已經唔出了。冷同書都係。真係好可惜因為我最中意積架既merino,又軟又滑而且好有彈性。唉...
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

等待驗證會員

原帖由 mvshop8888 於 09-12-14 22:23 發表
可能是各人不同

以前蜂巢真是較出名

而且又出書

但現在興日本書

連內地書都是圖

記得很久很久以前

亞視下午茶節目內有教織

可惜現在一定唔會有這節目 ...

其實織嘅技巧, 我係識架, 以前阿仔同c6嘅冷衫, 全部都係我織架, 但我一路都係跟文字書織law, 而且我冇織7年la, 要重新跟圖織, 有d難度law!
啱啱織好阿仔件背心, 跟以前買落嘅蜂巢書織, 但織起左, 真係覺得個款好out呀 !

等待驗證會員

原帖由 小蘅媽媽 於 09-12-14 22:38 發表
積架據我所知已經唔出了。冷同書都係。真係好可惜因為我最中意積架既merino,又軟又滑而且好有彈性。唉...

積架, 唔出拿 ;
咁蜂巢呢?

多謝你報料, 我諗我真係好out la !

伯爵府

好媽媽勳章

係呀積架幾年前就話唔出,係巴黎話俾我聽既。兩年前D色已經開始唔齊。網上資料都話佢discontinued。

蜂巢就重有,但係我住港島區比較難買(除非忍痛幫襯巴黎),所以多數都係織蝴蝶牌。呢個牌子幾年前係同Missoni合作出冷,後來Missoni唔做冷,蝴蝶牌就自己出。(我個櫃底還有一包絕版金綠色Missoni線,不知何年才可狠心攞來織)。但係蝴蝶牌既緊密度同彈性就及唔上積架。唉...
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

男爵府

我早3/4年問過D賣冷的shop.
佢話積架俾蜂巢收購咗,所以現在只有蜂巢的merino,我之前有件衫用積架的冷織到一半唔夠,都係用蜂巢的.D色都係一樣.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

等待驗證會員

多謝咁多位mami嘅回覆呀. 我諗我都要學睇日本圖的pattern la, 可能真係中文字的編織書巳經成為左歷史la!

水晶宮

2024年龍年勳章

我都係呀 !

原帖由 shalala1997 於 09-12-14 21:45 發表

多謝你嘅提議呀 !
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

等待驗證會員

原帖由 Rita 於 09-12-15 10:07 發表
我都係呀 !

算la, 我地都要跟時代轉架la, 要開始轉睇圖la!

大宅

好媽媽勳章

睇圖唔會太難, 你一定可以架!

等待驗證會員

原帖由 Sueita 於 09-12-15 10:34 發表
睇圖唔會太難, 你一定可以架!

多謝 , 始終圖而家先係主流, 我會好努力學睇圖架la !

首頁

尾頁

跳至